Čokoladni polžki in hitre štručke
Popestrimo si turobne meglene dneve s pripravo čokoladnih polžkov ali hitrih sladkih štručk.
Za pripravo kvašenih čokoladnih polžkov potrebujemo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 jajce, 2 dl mleka, 80 g masla, dve žlici sladkorja, pol žličke soli, 4 žlice čokoladnega namaza, 1 jajce za premaz.
Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas in posujemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom in počakamo 10 minut, da kvas vzhaja. K moki dodamo jajce, preostali sladkor, stopljeno maslo in sol. Vse skupaj zgnetemo v kvašeno testo. Testo gnetemo 10 minut, nato ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo počivati 1 uro, da naraste na dvojno količino. Vzhajano testo razdelimo na dva dela. Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik, na pol centimetra debelo. Razvaljano testo enakomerno premažemo s čokoladnim namazom ter zavijemo v dolgo rulado. Rulado narežemo na 1,5 centimetra debelo, tako da dobimo tanjše polžke. Polžke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jih premažemo s stepenim jajcem ter pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 25 minut.
Za pripravo hitrih sladkih štručk potrebujemo: 200 g grškega jogurta ali skyra, 2 jajci, 350 g moke, 1 paket pecilnega praška, 80 g sladkorja, 2 žlici olja, pol žličke soli, lupinica ene limone, 1 pest na drobno narezane čokolade, 1 pest rozin, 1 jajce za premaz.
Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek, limonino lupinico, sol in sladkor. Dodamo grški jogurt ali skyr, jajci in olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Nazadnje v testo vgnetemo še čokolado in rozine. Iz testa oblikujemo manjše hlebčke in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po vrhu jim premažemo s stepenim jajcem in pečemo v pečici na 180° od 20 do 25 minut.