Hitre in enostavne jedi

Današnji način življenja nas sili, da smo vedno v pogonu in nenehno nekam hitimo oziroma nikoli nimamo časa. Ob tem so še kako dobrodošle jedi, ki so hitre in enostavne za pripravo, a kljub temu pojemo nekaj konkretnega.

Za pripravo telečjih zrezkov s paradižnikom in baziliko potrebujemo: pol kilograma telečjih zrezkov, 4 stroke česna, 2 žlički gorčice, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, 0,5 dl vina, 2 srednje velika paradižnika, 100 g mocarele, 1 žlico olivnega olja.

Telečje zrezke z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem zrezke popečemo z obeh strani. Zalijemo z belim vinom; ko izhlapi, primešamo česen. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut oziroma toliko časa, da se teletina zmehča. Nato na vsak zrezek položimo rezino mocarele in nekaj rezin paradižnika. Posujemo z baziliko in kuhamo še 5 minut.

Za pripravo testenin s porovo omako in piščancem potrebujemo: 0,5 kg polnozrnatih testenin, 400 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, pol žličke karija, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na manjše kocke ter ga solimo in popramo ter potresemo s karijem. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo piščančje kocke. Pečeno meso prestavimo v skodelo, ki jo pokrijemo. V ponev, kjer se je pekel piščanec, prilijemo drugo žlico olivnega olja ter na njem na hitro prepražimo na kolesca narezan por in nasekljan česen. Zalijemo z belim vinom, in ko delno izhlapi, dodamo topljeni sir in vse skupaj prelijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo, da se sirčki raztopijo, omaka pa se zgosti. V omako nato vmešamo še pečeno piščančje meso. Testenine skuhamo v osoljeni vodi, odcedimo in jih postrežemo skupaj z omako.

Nasvet: Če omaka postane pregosta, jo razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 6. julij 2010, št. 53

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 30. september 2008 / 07:00

Ekološki teden v Preddvoru

Ta teden v Osnovni šoli Matije Valjavca v Preddvoru poteka ekološki teden.

Bohinj / torek, 30. september 2008 / 07:00

Bohinj leto dni po neurju

Sredi meseca je minilo leto dni od katastrofalnega neurja, ki je s stoletnimi vodami pustošilo po gorenjskih občinah, med njimi tudi v Bohinju.

Slovenija / torek, 30. september 2008 / 07:00

Zavrnili so vse ugovore

Ljubljana - Volilne komisije v ljubljanskih volilnih enotah, kjer je stranka SDS oporekala pravilnosti volitev, so vse ugovore zavrnile. Čeprav so za posamezna volišča ugotovili...

Kranj / torek, 30. september 2008 / 07:00

V parlamentu sedem strank

Letošnje parlamentarne volitve so bile pete po vrsti, odkar je Slovenija samostojna država.

Kamnik / torek, 30. september 2008 / 07:00

Likovna dela z Velike planine

Kamnik - V galeriji Veronika v Kamniku je na ogled razstava del likovnega bienala Velika planina – zaklad narave 2008, ki je potekal v času planšarskega praznika Marije Snežne sr...