Kokosova torta z gozdnimi sadeži

Sladko-kisla kombinacija kokosa in gozdnih sadežev, kombinacija, s katero ne moremo zgrešiti pri pripravi torte.

Za pripravo kokosove torte z gozdnimi sadeži potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 250 g moke, 180 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, 1 dl mleka, ščep soli, sadni kompot za navlažitev biskvita; za nadev iz gozdnih sadežev: 700 g gozdnih sadežev, 5 žlic sladkorja, 50 g koruznega škroba, 1 dl vode; za kokosovo kremo: 250 g mascarpone sira, 200 g bele čokolade, 100 g kokosove moke, 5 dl smetane; kokosova moka za posip.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor ter jih stepamo, da narastejo na dvojno količino. Nato prilijemo mleko in olje ter postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit ohladimo ter ga prerežemo, tako da dobimo dva enaka okrogla biskvita.

Priprava nadeva iz gozdnih sadežev: V kozico stresemo gozdne sadeže in sladkor ter prilijemo tri žlice vode. Zavremo in kuhamo 15 minut, da dobimo sadno kašo. Koruzni škrob zmešamo z decilitrom hladne vode ter ga vmešamo v sadno kašo. Kuhamo, da se kaša zgosti, in jo nekoliko ohladimo.

Priprava kokosove kreme: belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo ohladimo do mlačnega. Nato jo prilijemo k mascarpone siru, dodamo kokosovo moko in zmešamo v gladko zmes. Nazadnje primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo s sadnim kompotom ter prekrijemo s polovico nadeva iz gozdnih sadežev. Čezenj nadevamo kokosovo kremo, ki jo prekrijemo z drugim biskvitom. Biskvit namočimo s sadnim kompotom ter prelijemo s preostankom nadeva iz gozdnih sadežev. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi. Pred serviranjem odstranimo tortni obod in torto potresemo še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 5. julij 2012 / 07:00

Štiri priznanja uspešnim društvom

Z nastopom domačih folklornih skupin in glasbenih ustvarjalcev so v športni dvorani v Železnikih počastili občinski praznik.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 18. julij 2016 / 20:10

Ljubezen gre skozi želodec

Kuharski mojster Jože Godec je pripravil kulinarično-vinsko popoldne v Gostilni in penzionu Resje na Nemškem Rovtu, ljubljanski butični hotel Cubo pa je praznoval svoj peti rojstni dan.

Kronika / ponedeljek, 18. julij 2016 / 19:43

Počasneje mimo Jesenic

Po avtocesti mimo Jesenic tudi prepoved prehitevanja za tovorna vozila

Zanimivosti / ponedeljek, 18. julij 2016 / 19:41

Brez vode ni življenja

Poslanci državnega zbora so z dvotretjinsko večino sprejeli predlog za ustavni vpis pravice dostopa do pitne vode. Se zavedamo neprecenljivosti te naravne dobrine?...

Šport / ponedeljek, 18. julij 2016 / 19:40

Čestitke evropskim podprvakom

Kljub številnim lovorikam je naslov klubskih evropskih podprvakov za traške balinarje največji uspeh, z njim pa so si zaslužili tudi čestitke domačega župana Mihe Ješeta.

Bled / ponedeljek, 18. julij 2016 / 19:33

Polepšali jim bodo počitnice

Petra in Niko Rakovec iz Zasipa sta se odločila, da bosta enega od svojih apartmajev poleti oddala brezplačno v najem socialno ogroženi družini, ki si sicer letos dopusta zaradi finančne stiske sploh...