Kokosova torta z gozdnimi sadeži

Sladko-kisla kombinacija kokosa in gozdnih sadežev, kombinacija, s katero ne moremo zgrešiti pri pripravi torte.

Za pripravo kokosove torte z gozdnimi sadeži potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 250 g moke, 180 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, 1 dl mleka, ščep soli, sadni kompot za navlažitev biskvita; za nadev iz gozdnih sadežev: 700 g gozdnih sadežev, 5 žlic sladkorja, 50 g koruznega škroba, 1 dl vode; za kokosovo kremo: 250 g mascarpone sira, 200 g bele čokolade, 100 g kokosove moke, 5 dl smetane; kokosova moka za posip.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor ter jih stepamo, da narastejo na dvojno količino. Nato prilijemo mleko in olje ter postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Maso vlijemo v tortni model in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit ohladimo ter ga prerežemo, tako da dobimo dva enaka okrogla biskvita.

Priprava nadeva iz gozdnih sadežev: V kozico stresemo gozdne sadeže in sladkor ter prilijemo tri žlice vode. Zavremo in kuhamo 15 minut, da dobimo sadno kašo. Koruzni škrob zmešamo z decilitrom hladne vode ter ga vmešamo v sadno kašo. Kuhamo, da se kaša zgosti, in jo nekoliko ohladimo.

Priprava kokosove kreme: belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo ohladimo do mlačnega. Nato jo prilijemo k mascarpone siru, dodamo kokosovo moko in zmešamo v gladko zmes. Nazadnje primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo s sadnim kompotom ter prekrijemo s polovico nadeva iz gozdnih sadežev. Čezenj nadevamo kokosovo kremo, ki jo prekrijemo z drugim biskvitom. Biskvit namočimo s sadnim kompotom ter prelijemo s preostankom nadeva iz gozdnih sadežev. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi. Pred serviranjem odstranimo tortni obod in torto potresemo še s kokosovo moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Franc Jezeršek,

gostinec, ki je postal pojem vrhunske ponudbe

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 8. april 2014 / 13:58

Ukradel belo tehniko

Naklo – Neznani storilec je minuli teden na Pokopališki poti v Naklem vlomil v nov, še nedokončan stanovanjski objekt in si prilastil kuhinjsko belo tehniko. Lastnik je prijavil, da mu je tat povzr...

Gospodarstvo / torek, 8. april 2014 / 13:52

Tilia povečala dobiček in tržni delež

Kranj – V Zavarovalnici Tilia so zadovoljni z lanskim poslovanjem in poslovnimi rezultati. V primerjavi s slovenskim povprečjem, ki kaže 3,6-odstotno znižanje kosmate premije, so beležili 4,7-odsto...

Gospodarstvo / torek, 8. april 2014 / 13:51

Država prodaja večinski delež Telekoma

Ljubljana – Slovenska odškodninska družba je v sredo v imenu Republike Slovenije, Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnice Triglav in v svoje...

Gospodarstvo / torek, 8. april 2014 / 13:50

Banka Koper je tudi lani poslovala z dobičkom

Kranj – Banka Koper je tudi v razmerah gospodarske krize in težkih časov za bančništvo potrdila stabilnost in kakovost poslovanja. Minulo leto je kot ena redkih bank v Sloveniji poslovala pozitivno...

Kronika / torek, 8. april 2014 / 13:47

Devetletnik padel s kolesom

Tržič – Tržiški policisti so v sredo zvečer v Tržiču obravnavali nesrečo, v katero je bil udeležen devetletni otrok na kolesu. Kolesaril je po travnati površini ob cesti, ko pa je zapeljal na makad...