Lojze Wieser

Četrti Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu

Na presečišču treh kulinaričnih kultur (3)

Zadnji dan obiska v Celovcu smo slovenski turistični novinarji prosto dopoldne izkoristili za raziskovanje mesta. Nekateri so se odpravili do Vrbskega jezera peš, drugi s kolesom, predvsem pa nas je prevzel vrvež znane celovške tržnice Benediktinermarkt. Še vreme nam je bilo naklonjeno, saj je bila jesenska sobota sončna in tudi topla. Marsikoga je privlačil obisk zgodovinsko-umetniške postojanke Muzeja moderne umetnosti Koroške (Museum Moderner Kunst Kärnten) na dvorišču gradu v središču mesta. Mimogrede so se ljubitelji umetnosti ustavili še v mestni galeriji (Stadtgalerie Klagenfurt) ter na hitro zavili v galerijo Alpen-Adria-Galerie, ki stoji v neposredni bližini mestne galerije, pet minut hoda od nje.

Če se vrnemo na tržnico Benediktinermarkt ... Ta na eleganten način združuje priznane prodajalce s podeželja in vrhunsko urbano kulinariko. Menjava generacij je v zadnjih letih prispevala k temu, da je tržnica znova zelo priljubljena. Nekateri jo obiščejo zaradi velike izbire sirov ali okusnega kislega kruha, drugi prihajajo, odkar pomnijo. Tu je tudi neke vrste bistro Kochwerkstatt, kjer ustvarja kuhar Christian Cabalier. Za tiste, ki želijo pokusiti, kaj nastaja izpod njegovih rok, je srčno priporočena rezervacija, sicer na sončno soboto ne bodo dobili mize. Tu so svoj prostor v kozarcih našla tudi slovenska vina. Dame uživajo ob klepetu, starejši se odločijo za kosilo, redki so tisti, ki na mali terasi Kochwerksttata popijejo le kavo. Večina si privošči vsaj predjed. Cene so primerne priljubljenosti lokala, ki pri domačih gostih zadnja leta kar vztraja.

Preden pa smo se dokončno odpravili na sončno stran Alp, smo še enkrat obiskali Ossiacher Hof v središču mesta, kjer je Lojze Wieser vodil pokušino pršutov, med njimi pa radovednim degustatorjem in degustatorkam predstavil tudi našega najbolj znanega, kraškega.

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Na viže z mandolino

Na Večeru slovenskih viž v narečju bosta nastopila tudi ansambla Sijaj in Orion.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:37

Pod Storžičem diši po francoski in slovenski kuhinji

Vilo Bella, restavracijo, ki jo je pred leti na Srednji Beli odprla družina Klakočar, nato pa se je izmenjalo nekaj najemnikov, sta sedaj najela Francoza Celine in Sebastien Vermant, v kraj pod Storži...

Razvedrilo / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:36

ManuElla je odletela …

... stockholmski dogodivščini naproti. Švedski Stockholm bo namreč 10., 12. in 14. maja gostitelj treh večerov enainšestdesetega izbora za Pesem Evrovizije, na katerem se bo za zmago potegovalo dvainš...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:23

Muzej, zazrt v prihodnost

V prostorih Infocentra Triglavska roža na Bledu bodo prihodnji četrtek tudi uradno odprli Antimuzej Dežela fizike, v katerem obiskovalca popeljejo skozi zanimivo predstavitev naravnih in fizikalnih po...

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:09

Kako poslovati z Indijo

Poslovnež Davorin Likovič pravi, da indijska podjetja v Sloveniji ne iščejo kapitala, temveč znanje, tehnologije, »know-how«, mlade znanstvenike z dobrimi idejami. Indijski trg je ogromen, vrata slove...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2016 / 20:07

Tatjanin pasijon v ljubljanski cerkvi

Fotografije križevega pota, ki jih je lani ob uprizoritvi Škofjeloškega pasijona posnela fotografinja Tatjana Splichal, sedaj trajno visijo v cerkvi v Podutiku. Avtorica je hvaležna za to priložnost:...