Jabolčna pita s skuto in drobljencem

Ni jeseni brez jabolčne pite. Že klasični jabolčni piti se stežka upremo, kaj šele, če jo nadgradimo s skutinim nadevom in ovsenim drobljencem.

Za pripravo jabolčne pite s skuto in drobljencem potrebujemo: za dno iz krhkega testa: 200 g pšenične moke, 1 poravnano žličko pecilnega praška, 100 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja, ščep soli; za nadev: 400 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, 3 srednje velika jabolka; za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 50 g pšenične moke, 3 žlice sladkorja, 50 g masla, pol žličke cimeta, ščepec soli.

Najprej se lotimo priprave krhkega testa: Moko stresemo v skledo, jo zmešamo s pecilnim praškom, soljo in sladkorjem ter dodamo na lističe narezano maslo. Z rokami maslo razdrobimo v testo in nato dodamo še jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo srednje velik pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut.

Za skutin nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt in jajce. Dodamo sladkor, cimet in pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Skutin nadev razporedimo po na pol pečenem krhkem testu. Jabolka po potrebi olupimo ter jim odstranimo semena. Narežemo jih na tanjše rezine in jih razporedimo po skutinem nadevu. Nazadnje pripravimo še ovsen drobljenec tako, da v skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, sladkor, cimet in ščepec soli. Prelijemo s stopljenim maslom in premešamo. Zmes razporedimo po jabolkih. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo še 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / sreda, 24. avgust 2016 / 11:35

Ponosni na godbo in gasilce

Turistično društvo Mengeš je preteklo sobotno popoldne pripravilo četrto prireditev Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost. Letošnji osrednji gost je bil Ivan Sivec.

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / sobota, 1. avgust 2015 / 15:02

Jubilej predhodnice Prešernove koče na Stolu

Žirovnica – Na včerajšnji dan pred 105 leti je bila slovesno odprta Prešernova koča na Stolu, predhodnica današnje koče. Ob odprtju so v Planinskem vestniku leta 1910 zapisali: »Kranjska podružnica...

Jesenice / sobota, 1. avgust 2015 / 13:50

Spominski dan občine Jesenice

Jesenice – Občina Jesenice 1. avgusta praznuje spominski dan, ko se spominjajo prvega oboroženega spopada med partizani in Nemci na Gorenjskem. Vsako leto ga obeležijo z obiskom spomenika, ki stoji...

Žirovnica / sobota, 1. avgust 2015 / 13:49

Nov dom bo dobilo pet družin

Na Selu pri Žirovnici se zaključuje gradnja večstanovanjskega objekta, v katerem bodo uredili neprofitna stanovanja.

Gorenja vas-Poljane / sobota, 1. avgust 2015 / 13:47

V nedeljo Dan oglarjev na Starem vrhu

Stari vrh – Člani Turističnega društva Stari vrh bodo v nedeljo, 2. avgusta, pripravili tradicionalni, že 44. Dan oglarjev z bogatim kulturnim in zabavnim programom. Druženje se bo ob 8. uri začelo...

Šport / sobota, 1. avgust 2015 / 13:46

Naši spet v močni zasedbi

Minulo soboto se je začelo svetovno prvenstvo v plavanju v Kazanu, izmed kar enajstih naših plavalk in plavalcev pa je najprej nastopila daljinska plavalka Špela Perše.