Jabolčna pita s skuto in drobljencem

Ni jeseni brez jabolčne pite. Že klasični jabolčni piti se stežka upremo, kaj šele, če jo nadgradimo s skutinim nadevom in ovsenim drobljencem.

Za pripravo jabolčne pite s skuto in drobljencem potrebujemo: za dno iz krhkega testa: 200 g pšenične moke, 1 poravnano žličko pecilnega praška, 100 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja, ščep soli; za nadev: 400 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, 3 srednje velika jabolka; za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 50 g pšenične moke, 3 žlice sladkorja, 50 g masla, pol žličke cimeta, ščepec soli.

Najprej se lotimo priprave krhkega testa: Moko stresemo v skledo, jo zmešamo s pecilnim praškom, soljo in sladkorjem ter dodamo na lističe narezano maslo. Z rokami maslo razdrobimo v testo in nato dodamo še jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo srednje velik pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut.

Za skutin nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt in jajce. Dodamo sladkor, cimet in pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Skutin nadev razporedimo po na pol pečenem krhkem testu. Jabolka po potrebi olupimo ter jim odstranimo semena. Narežemo jih na tanjše rezine in jih razporedimo po skutinem nadevu. Nazadnje pripravimo še ovsen drobljenec tako, da v skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, sladkor, cimet in ščepec soli. Prelijemo s stopljenim maslom in premešamo. Zmes razporedimo po jabolkih. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo še 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 15. december 2020 / 10:05

Kranjčanka, št. 12

Kranjčanka, 15. december 2020, št. 12

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 5. april 2016 / 07:00

Bo šel naziv najlepšega v roke Gorenjcu?

Letos izbor za mistra Slovenije 2016 poteka že osmič. Trenutno smo pri polfinalnih dogodivščinah. Lani je uspel preboj med finaliste trem Gorenjcem: Mihi Repincu iz Bohinja, Matjažu Mavriju Bonclju iz...

Gospodarstvo / torek, 5. april 2016 / 07:00

Skupščina Združenja

Begunje – Danes, v torek, bo v gostilni Avsenik letno srečanje članov Združenja turističnih kmetij Slovenije, na katerem bodo obravnavali poročila o lanskem delu in letošnji program dela. Po uradne...

Nasveti / torek, 5. april 2016 / 07:00

Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj

Svetovni dan zdravja, ki je letos posvečen obvladovanju sladkorne bolezni, obeležujemo 7. aprila.

Kronika / torek, 5. april 2016 / 07:00

Pretep zaradi umazane ceste

Kaniška Bistrica – V Kamniški Bistrici sta se v petek zaradi onesnaženja ceste sprla občana. Besedno obmetavanje se je kmalu razvilo še v fizično obračunavanje, zato so morali vmes poseči policisti...

Kronika / torek, 5. april 2016 / 07:00

Onesnažen potok

Strahinj – V petek zvečer so v potoku med Cegelnico in Strahinjem v dolžini 900 metrov opazili velik madež motornega odpadnega olja. Gasilci so odpadno olje pobrali iz potoka in na gladini vode nam...