Jabolčna pita s skuto in drobljencem

Ni jeseni brez jabolčne pite. Že klasični jabolčni piti se stežka upremo, kaj šele, če jo nadgradimo s skutinim nadevom in ovsenim drobljencem.

Za pripravo jabolčne pite s skuto in drobljencem potrebujemo: za dno iz krhkega testa: 200 g pšenične moke, 1 poravnano žličko pecilnega praška, 100 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja, ščep soli; za nadev: 400 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, 3 srednje velika jabolka; za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 50 g pšenične moke, 3 žlice sladkorja, 50 g masla, pol žličke cimeta, ščepec soli.

Najprej se lotimo priprave krhkega testa: Moko stresemo v skledo, jo zmešamo s pecilnim praškom, soljo in sladkorjem ter dodamo na lističe narezano maslo. Z rokami maslo razdrobimo v testo in nato dodamo še jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo srednje velik pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut.

Za skutin nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt in jajce. Dodamo sladkor, cimet in pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Skutin nadev razporedimo po na pol pečenem krhkem testu. Jabolka po potrebi olupimo ter jim odstranimo semena. Narežemo jih na tanjše rezine in jih razporedimo po skutinem nadevu. Nazadnje pripravimo še ovsen drobljenec tako, da v skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, sladkor, cimet in ščepec soli. Prelijemo s stopljenim maslom in premešamo. Zmes razporedimo po jabolkih. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo še 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 25. december 2019 / 18:36

Vino, čaj in ustvarjalnost

V soboto je v Medvodah potekalo šesto tekmovanje v kuhanju vina in čaja. Za naziv najboljše se je potegovalo dvanajst ekip. Najboljše kuhano vino je pripravila ekipa Krajevne skupnosti Senica, najbolj...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Na vižah tudi lanska zmagovalca

Znanih je deset izvajalcev, ki bodo junija sodelovali na 9. Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Za policisti zahtevno leto

Kadrovsko podhranjena gorenjska policija je bila lani dodatno obremenjena zaradi zagotavljanja varnosti ob predsedovanju Slovenije svetu Evropske unije in drugih pomembnih dogodkih.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Dvajset let za umor staršev

Blaža Mištrafovića s Spodnje Senice pri Medvodah so za dvojni umor iz koristoljubja in na zahrbten način obsodili na dvajset let zapora.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Kriminal

Kamničanu zasegli konopljo Kamnik – Kamniški policisti so ta teden za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost 26-letnemu Kamničanu, ki ga sumijo stori...

Tržič / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Obnova mostu v Retnjah

Tržič – Lansko jesen je Občina Tržič začela obnavljati most čez Tržiško Bistrico pod naseljem Retnje. Najprej je bila na vrsti obnova vozišča in kovinske konstrukcije. Ker je bil...