Jabolčna pita s skuto in drobljencem

Ni jeseni brez jabolčne pite. Že klasični jabolčni piti se stežka upremo, kaj šele, če jo nadgradimo s skutinim nadevom in ovsenim drobljencem.

Za pripravo jabolčne pite s skuto in drobljencem potrebujemo: za dno iz krhkega testa: 200 g pšenične moke, 1 poravnano žličko pecilnega praška, 100 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja, ščep soli; za nadev: 400 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, 3 srednje velika jabolka; za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 50 g pšenične moke, 3 žlice sladkorja, 50 g masla, pol žličke cimeta, ščepec soli.

Najprej se lotimo priprave krhkega testa: Moko stresemo v skledo, jo zmešamo s pecilnim praškom, soljo in sladkorjem ter dodamo na lističe narezano maslo. Z rokami maslo razdrobimo v testo in nato dodamo še jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo srednje velik pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut.

Za skutin nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt in jajce. Dodamo sladkor, cimet in pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Skutin nadev razporedimo po na pol pečenem krhkem testu. Jabolka po potrebi olupimo ter jim odstranimo semena. Narežemo jih na tanjše rezine in jih razporedimo po skutinem nadevu. Nazadnje pripravimo še ovsen drobljenec tako, da v skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, sladkor, cimet in ščepec soli. Prelijemo s stopljenim maslom in premešamo. Zmes razporedimo po jabolkih. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo še 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 28. november 2019 / 15:19

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Vaše pošte je res veliko in vesela sem, da se tako pridno učite in nabirate znanje iz vedeževanja. Kot sem že rekla, ima vsak od nas lahko to spretnost, odvisno pa je samo od posameznika, ali to zn...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 16. marec 2017 / 22:07

Staro in mlado za dober namen

Letošnji Pokal Občine Naklo v veleslalomu so zaznamovali sončno vreme na Krvavcu, odlična udeležba in dobrodelnost. Udeleženci so namreč zbrali več kot tisoč evrov za sofinanciranje izgradnje skirojni...

Jezersko / četrtek, 16. marec 2017 / 22:04

Spet so tekmovali na Peci

Smučarji iz Železne Kaple in Jezerskega so pred kratkim priredili tradicionalno tekmovanje na smučišču Peca. Tokrat so ekipno zmagali Jezerjani.

Izleti GG / četrtek, 16. marec 2017 / 22:02

Čaroben in moderen

Kljub temu da turščina za Slovenca zveni popolnoma nerazumljivo, čeprav jo je pri nas pred leti spopularizirala ljubljenka televizijskega občinstva Hurem, ženski lik iz ene najbolj priljubljenih in...

Razvedrilo / četrtek, 16. marec 2017 / 18:25

Že več kot deset let razmišlja o motorju

Prav na prvega marca pred petdesetimi leti se je rodil Rudi Kopač iz Zapog. Dan pred rojstnim dnem so zapoškemu gostincu in zagnanemu gasilcu prijatelji, gasilci in sorodniki doma postavili mlaj, okol...

Kronika / četrtek, 16. marec 2017 / 18:23

Klikne naj tudi, ko vozimo po ulici

Varnostni pas najpogosteje uporabljamo na avtocestah, najmanj pa na ulicah znotraj naselij.