Jabolčna pita s skuto in drobljencem

Ni jeseni brez jabolčne pite. Že klasični jabolčni piti se stežka upremo, kaj šele, če jo nadgradimo s skutinim nadevom in ovsenim drobljencem.

Za pripravo jabolčne pite s skuto in drobljencem potrebujemo: za dno iz krhkega testa: 200 g pšenične moke, 1 poravnano žličko pecilnega praška, 100 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja, ščep soli; za nadev: 400 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, 3 srednje velika jabolka; za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 50 g pšenične moke, 3 žlice sladkorja, 50 g masla, pol žličke cimeta, ščepec soli.

Najprej se lotimo priprave krhkega testa: Moko stresemo v skledo, jo zmešamo s pecilnim praškom, soljo in sladkorjem ter dodamo na lističe narezano maslo. Z rokami maslo razdrobimo v testo in nato dodamo še jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo srednje velik pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut.

Za skutin nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt in jajce. Dodamo sladkor, cimet in pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Skutin nadev razporedimo po na pol pečenem krhkem testu. Jabolka po potrebi olupimo ter jim odstranimo semena. Narežemo jih na tanjše rezine in jih razporedimo po skutinem nadevu. Nazadnje pripravimo še ovsen drobljenec tako, da v skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, sladkor, cimet in ščepec soli. Prelijemo s stopljenim maslom in premešamo. Zmes razporedimo po jabolkih. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo še 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 10. december 2013 / 07:00

Lovec na prijaznost

Enkrat poleti, ko sem stal v vrsti za točen sladoled sem se odločil postati Lovec na prijaznost. Nisem patentiral tega poklica vendar še razmišljam… Sladoledarka je v kornet točila sladole...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 24. april 2015 / 17:19

Oživljamo stari Kranj

Kranj – Danes, v petek, 24. aprila, bo na Maistrovem trgu in ob Gostilni Kot potekal kulturni projekt Oživljamo stari Kranj. Spored bodo izvajali godci, pevke in tamburaši FS Sava. Dogodki se bodo...

Kultura / petek, 24. april 2015 / 16:49

Glasbeni večeri v Tržiškem muzeju

Tržič – V Pollakovem salonu Tržiškega muzeja ali na muzejskem vrtu, če bo vreme dopuščalo, Tržiški muzej pripravlja pet pomladno-poletnih petkovih koncertov priznanih slovenskih izvajalcev. Danes,...

Razvedrilo / petek, 24. april 2015 / 15:41

Orgličarji igrali v Begunjah

Poseben gost tokratnega srečanja orgličarjev je bil italijanski Trio Armonauti, skupina vrhunskih glasbenikov v igranju na to glasbilo.

Humor / petek, 24. april 2015 / 15:40

Poklic kvalificiran hrvat

V vsesplošnem pomanjkanju služb in novih poslovnih priložnosti so mladi začeli ugotavljati, da v Sloveniji postaja najbolj obetaven poklicni profil kvalificiran hrvat.

Gospodarstvo / petek, 24. april 2015 / 15:39

V Seaway prihaja ruski najemnik

Proizvodne prostore, opremo, stroje in blagovno znamko Seawayja v stečaju je najelo podjetje SVP Avio ruskega lastnika.