Jabolčna pita s skuto in drobljencem

Ni jeseni brez jabolčne pite. Že klasični jabolčni piti se stežka upremo, kaj šele, če jo nadgradimo s skutinim nadevom in ovsenim drobljencem.

Za pripravo jabolčne pite s skuto in drobljencem potrebujemo: za dno iz krhkega testa: 200 g pšenične moke, 1 poravnano žličko pecilnega praška, 100 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja, ščep soli; za nadev: 400 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 1 žličko cimeta, 3 srednje velika jabolka; za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 50 g pšenične moke, 3 žlice sladkorja, 50 g masla, pol žličke cimeta, ščepec soli.

Najprej se lotimo priprave krhkega testa: Moko stresemo v skledo, jo zmešamo s pecilnim praškom, soljo in sladkorjem ter dodamo na lističe narezano maslo. Z rokami maslo razdrobimo v testo in nato dodamo še jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo srednje velik pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 15 minut.

Za skutin nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt in jajce. Dodamo sladkor, cimet in pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Skutin nadev razporedimo po na pol pečenem krhkem testu. Jabolka po potrebi olupimo ter jim odstranimo semena. Narežemo jih na tanjše rezine in jih razporedimo po skutinem nadevu. Nazadnje pripravimo še ovsen drobljenec tako, da v skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, sladkor, cimet in ščepec soli. Prelijemo s stopljenim maslom in premešamo. Zmes razporedimo po jabolkih. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo še 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 17. junij 2015 / 13:03

Ponekod žita že občutijo sušo

Kjer junija ni bilo padavin, žita že občutijo sušo, ugotavlja Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, in dodaja, da bodo letos glede na dosedanje stanje...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 6. marec 2015 / 07:00

Letošnja ona 365 je Ninna Kozorog

Na Odru pod zvezdami v Lutkovnem gledališču v Ljubljani so že petič razglasili ono 365. Za prvo med dvanajstimi so izbrali Štajerko Ninno Kozorog (na fotografiji), še ne tridesetletno zdravnico, sp...

Kronika / petek, 6. marec 2015 / 13:26

Blejski policisti iščejo neznanega deskarja

Vogel – Blejski policisti poizvedujejo za deskarjem, ki je v torek okoli 13.20 na začetku smučarske proge Orlove glave na Voglu trčil v starejšo smučarko in odpeljal naprej. Uporabljal naj bi desko...

Škofja Loka / petek, 6. marec 2015 / 13:24

Že vihrajo pasijonske zastave

Samo še dva tedna je do prve predstave Škofjeloškega pasijona, ki se na ulice in trge Škofje Loke vrača po šestih letih. V mestu ga napovedujejo pasijonske zastave, pri ustvarjalcih pa že narašča pasi...

Gorenjska / petek, 6. marec 2015 / 13:21

Priložnost za razvajanje žensk

Skupni akciji več slovenskih občin Razvajaj se v mestu so se pridružili na Jesenicah in v Kranju, kjer so ob osmem marcu pripravili različne ugodne ponudbe za ženske.

Gospodarstvo / petek, 6. marec 2015 / 13:20

O pobudi čebelarjev kmalu tudi vlada

Čebelarska zveza Slovenije je izdelala posebne priponke za promocijo pobude za razglasitev svetovnega dne čebel.