Uroš Štefelin v družbi dveh Michelinovih zvezdic / Foto: arhiv organizatorja dogodka

Na presečišču treh kulinaričnih kultur (1)

Četrti Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje so stalnica pisanega kulinaričnega šopka na avstrijskem Koroškem. Na kulinaričnih dogodkih med 15. in 26. septembrom so se tudi letos srečali priznani gostujoči in domači kuharji; okoli štirideset izbranih proizvajalcev iz Furlanije, Benečije, avstrijske Koroške, avstrijske Štajerske in Slovenije pa je na poti okusov predstavilo svoje žlahtne izdelke. Turistično združenje Celovec je organiziralo več kot štirideset kulinaričnih dogodkov in tako na enem mestu združilo alpsko-jadranski prostor vrhunskih užitkov.

S kulinariko se je v tem času na t. i. užitkarskih jam sessionih srečevala tudi kultura, v lokalnih restavracijah pa so gostovali vrhunski kuharji in na krožnikih ljubiteljem okusov pojasnjevali svojo filozofijo alpsko-jadranske kuhinje. Poleg avstrijskega kuharja leta 2021 Maxa Stiegla (posestvo Purbach), so letos na Dnevih alpsko-jadranske kuhinje gostovali tudi slovenski kuharji Dejan Mastnak (Tri Lučke, Krško), Ksenija Mahorčič (restavracija Mahorčič, Rodik) in gorenjski kuharski mojster Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica). S svojo kuhinjo se je predstavil v restavraciji Sandwirth. Kakšen teden kasneje pa je izvedel še, da je Vila Podvin ohranila Michelinovo zvezdico, so ji pa Michelinovi inšpektorji letos dodali še eno, zeleno. Michelin Green Star oziroma zelena zvezda namreč nagrajuje restavracije za njihove trajnostne prakse.

Turistični novinarji smo se tokrat po dolgem času ob koncu tedna odpravili na dvodnevni obisk k sosedom. Prespali smo v simpatičnem hotelu Ibis Styles, od koder je do mesta in celovškega sejma, ki je gostil jesenski utrip, nekaj minut hoje. Hotel ima zadostno število kletnih parkirišč, sobe v hotelu so sicer bolj namenjene poslovnemu gostu, a ravno pravšnje tudi za nekoga, ki bi rad raziskoval Celovec peš ali s kolesom. Bogat zajtrk navduši še tako zahtevnega gosta, moderna zajtrkovalnica pa prijetno deluje na razpoloženje posameznika.

Ogledali smo si mesto, njegove tipične značilnosti, si v Landhaushofu privoščili domačo juho, dunajski zrezek ravno pravšnje velikosti z okusno prilogo ter zaključili v družbi jabolčnega zavitka z vaniljevo kremo. Brez tega v Avstriji pač ne gre.

Sledil je obisk pogovornega dogodka v eni izmed sejmskih hal z naslovom Identiteta na krožniku – ali zrezki, šnite, pašta – in basta! Uvod v temo je predstavila Petra Stolba (nekdanja direktorica agencije Österreich Werbung), nato je sledila razprava z Maxom Stieglom (kuharjem letošnjegaleta v Avstriji) in Žano Marjan (direktorico predstavništva STO na Dunaju), ki jo je prijetno prekrmarila z vezno besedo Mojca Mavec.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 8. oktober 2023 / 10:03

Nočno nebo

Tistim, ki živimo na deželi, se nam zdi opazovanje nočnega neba nekaj čisto običajnega. Ljudje iz mest in tujci iz velemest tega ne vidijo. Nebo je preveč onesnaženo zaradi smoga ali velike količin...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 25. januar 2008 / 07:00

Nekatere ovce so naravno odporne proti bolezni

Med ovcami se je lani pojavila bolezen TSE, ki se med živalmi prenaša predvsem prek krme.

Splošno / petek, 25. januar 2008 / 07:00

Hokej v likovnih delih učencev

Na Osnovni šoli Prežihov Voranc na Jesenicah je veliko športnih navdušencev, ki z veseljem spremljajo aktualne uspehe moštva Acroni. Na tej šoli so se »kalili« tudi sedanji hokejski zvezdniki, ko...

Splošno / petek, 25. januar 2008 / 07:00

Ocvirki in pohvale

Ob praznovanju 60-letnice hokeja na Jesenicah so lepo počastili uspehe naših mojstrov na ledu. Žal pa so pozabili na informacijske table kluba, ki so ostale take, kot so bile...

Splošno / petek, 25. januar 2008 / 07:00

Krofi, flancati, miške ...

Bliža se pust (letos je pustni torek že 5. februarja) in na spletni strani mojirecepti.com smo poiskali nekaj receptov za slastne domače krofe, flancate in miške.

Splošno / petek, 25. januar 2008 / 07:00

Plesne delavnice s Tino

V Mladinskem centru Jesenice tudi letos potekajo plesne delavnice za najmlajše, ki jih vodi učiteljica plesa Tina Jakopič. Delavnice potekajo v dveh skupinah, začetni in nadaljevalni, mlad...