Uroš Štefelin v družbi dveh Michelinovih zvezdic / Foto: arhiv organizatorja dogodka

Na presečišču treh kulinaričnih kultur (1)

Četrti Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje so stalnica pisanega kulinaričnega šopka na avstrijskem Koroškem. Na kulinaričnih dogodkih med 15. in 26. septembrom so se tudi letos srečali priznani gostujoči in domači kuharji; okoli štirideset izbranih proizvajalcev iz Furlanije, Benečije, avstrijske Koroške, avstrijske Štajerske in Slovenije pa je na poti okusov predstavilo svoje žlahtne izdelke. Turistično združenje Celovec je organiziralo več kot štirideset kulinaričnih dogodkov in tako na enem mestu združilo alpsko-jadranski prostor vrhunskih užitkov.

S kulinariko se je v tem času na t. i. užitkarskih jam sessionih srečevala tudi kultura, v lokalnih restavracijah pa so gostovali vrhunski kuharji in na krožnikih ljubiteljem okusov pojasnjevali svojo filozofijo alpsko-jadranske kuhinje. Poleg avstrijskega kuharja leta 2021 Maxa Stiegla (posestvo Purbach), so letos na Dnevih alpsko-jadranske kuhinje gostovali tudi slovenski kuharji Dejan Mastnak (Tri Lučke, Krško), Ksenija Mahorčič (restavracija Mahorčič, Rodik) in gorenjski kuharski mojster Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica). S svojo kuhinjo se je predstavil v restavraciji Sandwirth. Kakšen teden kasneje pa je izvedel še, da je Vila Podvin ohranila Michelinovo zvezdico, so ji pa Michelinovi inšpektorji letos dodali še eno, zeleno. Michelin Green Star oziroma zelena zvezda namreč nagrajuje restavracije za njihove trajnostne prakse.

Turistični novinarji smo se tokrat po dolgem času ob koncu tedna odpravili na dvodnevni obisk k sosedom. Prespali smo v simpatičnem hotelu Ibis Styles, od koder je do mesta in celovškega sejma, ki je gostil jesenski utrip, nekaj minut hoje. Hotel ima zadostno število kletnih parkirišč, sobe v hotelu so sicer bolj namenjene poslovnemu gostu, a ravno pravšnje tudi za nekoga, ki bi rad raziskoval Celovec peš ali s kolesom. Bogat zajtrk navduši še tako zahtevnega gosta, moderna zajtrkovalnica pa prijetno deluje na razpoloženje posameznika.

Ogledali smo si mesto, njegove tipične značilnosti, si v Landhaushofu privoščili domačo juho, dunajski zrezek ravno pravšnje velikosti z okusno prilogo ter zaključili v družbi jabolčnega zavitka z vaniljevo kremo. Brez tega v Avstriji pač ne gre.

Sledil je obisk pogovornega dogodka v eni izmed sejmskih hal z naslovom Identiteta na krožniku – ali zrezki, šnite, pašta – in basta! Uvod v temo je predstavila Petra Stolba (nekdanja direktorica agencije Österreich Werbung), nato je sledila razprava z Maxom Stieglom (kuharjem letošnjegaleta v Avstriji) in Žano Marjan (direktorico predstavništva STO na Dunaju), ki jo je prijetno prekrmarila z vezno besedo Mojca Mavec.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Jubilej PGD Moste

Moste pri Komendi - Gasilci iz Most pri Komendi so prejšnjo soboto s parado skozi vas, mašo v moščanski cerkvi in zabavnim programom na slovesen način obhajali 80-letnico delovan...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:40

December, mesec za domače mojstre

V Rokodelskem centru domače in umetnostne obrti v Škofji Loki bo decembra svoje izdelke razstavljalo dvajset domačih rokodelcev. Ob prodajni razstavi tudi srečelov.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:31

Skupaj zapeli Jenkovo »Lipo«

V torek, natanko sto let od smrti Davorina Jenka, so učenci in učitelji osnovne šole iz Cerkelj, ki nosi skladateljevo ime, in podružnične šole iz Zaloga pripravili skupno prireditev znanemu rojaku v...

Kranjska Gora / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:26

Mednarodni priznanji za Kranjsko Goro

Kranjski Gori v Kitzbühlu priznanje za najboljše slovensko smučišče, tamkajšnjemu hotelu Ramada Resort pa za najboljši slovenski smučarski hotel.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:25

Usad poškodoval prekrivne plasti

Zaradi obilnih oktobrskih padavin je prišlo do poškodb na enem od odlagališč ostankov iz rudnika urana Žirovski vrh, to je na odlagališču Jazbec. Na površini odlagališča Boršt ni bilo sprememb.

Kultura / ponedeljek, 1. december 2014 / 14:58

Tihomir in Andrej

V Groharjevi galeriji je na ogled razstava z naslovom Prijatelja dva … Tihomir Pinter/Andrej Jemec.