Uroš Štefelin v družbi dveh Michelinovih zvezdic / Foto: arhiv organizatorja dogodka

Na presečišču treh kulinaričnih kultur (1)

Četrti Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje so stalnica pisanega kulinaričnega šopka na avstrijskem Koroškem. Na kulinaričnih dogodkih med 15. in 26. septembrom so se tudi letos srečali priznani gostujoči in domači kuharji; okoli štirideset izbranih proizvajalcev iz Furlanije, Benečije, avstrijske Koroške, avstrijske Štajerske in Slovenije pa je na poti okusov predstavilo svoje žlahtne izdelke. Turistično združenje Celovec je organiziralo več kot štirideset kulinaričnih dogodkov in tako na enem mestu združilo alpsko-jadranski prostor vrhunskih užitkov.

S kulinariko se je v tem času na t. i. užitkarskih jam sessionih srečevala tudi kultura, v lokalnih restavracijah pa so gostovali vrhunski kuharji in na krožnikih ljubiteljem okusov pojasnjevali svojo filozofijo alpsko-jadranske kuhinje. Poleg avstrijskega kuharja leta 2021 Maxa Stiegla (posestvo Purbach), so letos na Dnevih alpsko-jadranske kuhinje gostovali tudi slovenski kuharji Dejan Mastnak (Tri Lučke, Krško), Ksenija Mahorčič (restavracija Mahorčič, Rodik) in gorenjski kuharski mojster Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica). S svojo kuhinjo se je predstavil v restavraciji Sandwirth. Kakšen teden kasneje pa je izvedel še, da je Vila Podvin ohranila Michelinovo zvezdico, so ji pa Michelinovi inšpektorji letos dodali še eno, zeleno. Michelin Green Star oziroma zelena zvezda namreč nagrajuje restavracije za njihove trajnostne prakse.

Turistični novinarji smo se tokrat po dolgem času ob koncu tedna odpravili na dvodnevni obisk k sosedom. Prespali smo v simpatičnem hotelu Ibis Styles, od koder je do mesta in celovškega sejma, ki je gostil jesenski utrip, nekaj minut hoje. Hotel ima zadostno število kletnih parkirišč, sobe v hotelu so sicer bolj namenjene poslovnemu gostu, a ravno pravšnje tudi za nekoga, ki bi rad raziskoval Celovec peš ali s kolesom. Bogat zajtrk navduši še tako zahtevnega gosta, moderna zajtrkovalnica pa prijetno deluje na razpoloženje posameznika.

Ogledali smo si mesto, njegove tipične značilnosti, si v Landhaushofu privoščili domačo juho, dunajski zrezek ravno pravšnje velikosti z okusno prilogo ter zaključili v družbi jabolčnega zavitka z vaniljevo kremo. Brez tega v Avstriji pač ne gre.

Sledil je obisk pogovornega dogodka v eni izmed sejmskih hal z naslovom Identiteta na krožniku – ali zrezki, šnite, pašta – in basta! Uvod v temo je predstavila Petra Stolba (nekdanja direktorica agencije Österreich Werbung), nato je sledila razprava z Maxom Stieglom (kuharjem letošnjegaleta v Avstriji) in Žano Marjan (direktorico predstavništva STO na Dunaju), ki jo je prijetno prekrmarila z vezno besedo Mojca Mavec.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 28. december 2018 / 16:33

Ohranjanje starih in odpornih sort sadja

Rateče – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj bo v petek, 4. januarja, ob pol desetih dopoldne pripravil v prostorih krajevne skupnosti v Ratečah predavanje o ohran...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 3. april 2007 / 07:00

Elektrika iz sonca

Sonce je neusahljiv vir električne energije.

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Vladno soglasje za Igorja Horvata

Ljubljana - Vlada je pretekli teden soglašala z imenovanjem Igorja Horvata za direktorja Splošne bolnice Jesenice, ki ga je na to dolžnost na tajnem glasovanju konec let...

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Anketa: Jelen naj bo spet hotel

Kranj - Nekdanji hotel Jelen ima novega lastnika, stavbo je kupilo podjetje Elektroservisi iz Trzina. Naključne sogovornike smo vprašali, v kakšen namen naj stavbo preuredijo.

Zanimivosti / torek, 3. april 2007 / 07:00

Javni WC bo (vendarle) odprt vse leto

Bled - Ob festivalni dvorani na Bledu je javni WC, ki pa je brez ogrevanja in slabo toplotno izoliran, zato je od leta 1995 odprt zgolj poleti, v glavni turistični sezon...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. april 2007 / 07:00

Nov center za zračni promet

Brnik - Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije bo na letališču Brnik zgradilo nov center za kontrolo in vodenje zračnega prometa v Sloveniji. Sistem vodenja...