Recepte za ribje jedi je zasnoval kuharski mojster Luka Jezeršek.

Riba – lokalno živilo, ki ga premalo uporabljamo

Zaključil se je projekt Gorenjske ribe, ki s katerim so želeli pripravljavci povečati uporabo lokalnih sladkovodnih rib in ribjih jedi v vsakodnevni prehrani.

Slovenci v povprečju pojemo le enajst kilogramov rib na osebo letno, za razliko od evropskega povprečja, ki znaša štiriindvajset kilogramov. Sodelujoči pri projektu Gorenjske ribe želijo zato povečati predvsem uporabo domačih sladkovodnih rib, ki jih gojijo lokalni ribogojci. Zasnovali so več receptov in izvedli dvajset kulinaričnih in drugih delavnic, s katerimi so širili znanje o pripravi rib. Eden od ciljev projekta je tudi povečanje uporabe rib v javnih kuhinjah, predvsem v šolah in vrtcih.

Zgornji Brnik – Na Dvoru Jezeršek je v sredo potekal zaključni del projekta Gorenjske ribe, ki ga na območju LAS Gorenjska košarica kot vodilni parntner izvaja BSC, poslovno podporni center, skupaj z Jezeršek gostinstvom, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije – Kmetijsko gozdarskim zavodom Kranj in ribogojnico Vodomec.

Kot nam je povedal direktor BSC Rok Šimenc, je bil namen projekta povečati uporabo rib v vsakodnevni prehrani, učinki pa se že kažejo. Tako je kar nekaj gostincev ribje jedi vpeljalo v svoje jedilnike, svojo dejavnost pa so okrepili tudi nekateri lokalni ribogojci. Kot pravi Šimenc, sicer še ne toliko po tonaži rib, kot po pestrejši ponudbi, ki marsikje sedaj vključuje tudi fileje, ikre in različne ribje namaze. »Bistvo projekta pa je povečanje uporabe rib v javnih kuhinjah, kot so šole in vrtci. Prav tam se otroci privajajo na prehrano in te navade potem prinesejo tudi domov in s seboj v življenje,« je še dodal direktor BSC.

Cilj pojesti več rib

Da moramo ribam nameniti več pozornosti, se strinja tudi vodja LAS Gorenjska košarica Domen Bekš: »Eden od ciljev projekta je, da bi na Gorenjskem pojedli več rib lokalnega izvora, saj jih imamo po zaslugi ribogojnic na Gorenjskem ves čas na dosegu roke. Pri ribi je pomembna svežina, pri nas pa je lahko v nekaj urah že na krožniku.« V projektu je sicer sodelovalo pet večjih gorenjskih ribogojnic, ki skupaj pridelajo skoraj 60 tisoč ton rib letno, k čemur svoje dodajo še nekatere manjše.

Bistveno za večjo uporabo rib v vsakodnevni prehrani pa je, da jih znamo pripraviti. Kuharski mojster Luka Jezeršek, ki je vodil kulinarične delavnice za pripravo ribjih jedi, pravi, da se velikokrat preveč zanašamo na svežo ribo za na žar ali v ponev, in pozabljamo, da imamo na voljo tudi številne druge možnosti. »Pripravimo lahko še različne hladne ali tople ribje jedi, predvsem pa riba predstavlja zelo dober nadomestek drugega mesa, ki ga je veliko v naši prehrani,« pravi Luka Jezeršek, ki je skupaj s sodelavci Akademije Jezeršek pripravil tudi knjižico 12 receptov ribjih jedi, ki so jo izdali ob tej priložnosti.

Slovenci sicer v povprečju pojemo 11 kilogramov rib letno, kar je bistveno manj od evropskega povprečja, ki znaša 24 kilogramov na osebo. »V ribah imamo odlično lokalno živilo, ki pa ga bistveno premalo uporabljamo. Upam, da bo v prihodnje še kakšen podoben projekt, ki bo prav tako ozaveščal Slovence, da bodo več posegali po domačih sladkovodnih ribah,« je povedal direktor KGZ Kranj Mitja Kadoič.

Le petnajstodstotno samooskrbni

V Sloveniji je sicer 329 objektov akvakulture in komercialnih ribnikov, od tega je 25 morskih, preostanek pa sladkovodnih. Po zadnjih podatkih so v lanskem letu skupaj pridelali 1625 ton vodnih organizmov, od tega 935 ton hladnovodnih vrst (pretežno šarenke), 235 ton toplovodnih vrst (pretežno krapa), okrog 80 ton brancina in okrog 425 ton školjk (pretežno klapavic). Celoten pridelek znaša le 15 odstotkov samooskrbe.

Celotna vrednost projekta, ki se je v 85 odstotkih financiral s sredstvi Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, je znašala dobrih 277 tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 16. september 2012 / 07:00

Narkozarčki

Prijazna bolnišnica. Čakam na manjši poseg. Gospe, s katero sva skupaj v sobi, prinesejo večerjo. Diši! Mene hudomušno potolažijo: »Za vas najprej narkoza.« Kruljenje mojega želodca postaja vedno...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:18

Počitnice v hribih

Čeprav večina ob besedi počitnice najprej pomisli na morje, se vse več ljudi odloča, da bodo vsaj del dopusta preživeli v hribih. Prijetna klima, možnosti za šport in lepote narave jih naj...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:16

Copatki potujejo v Etiopijo

Tako daleč copatki Glasovih Muc copataric še niso potovali. Sto petdeset parov copatkov, ki so jih spletle Muce copatarice, bo salezijanec Jože Andolšek odnesel novorojencem v Etiopijo.

Kranj / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:13

S kartico parkiranje eno uro brezplačno

Kranj – Z avgustom so na dveh kranjskih ulicah uvedli nov sistem parkiranja. Gre za območje Stritarjeve in Mladinske ulice (pri nekdanjem Kinu Center), kjer je ob delovnikih parkirišče plačljivo v...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 19:13

Nudila je zavetje tovornikom

Jenkova kasarna na Jezerskem, ki stoji ob nekdanji prometni tovorni poti čez Jezerski vrh, je v srednjem veku nudila prenočišče popotnikom in tovornikom, danes je ta del Jenkove domačije muzej, ki pri...

GG Plus / ponedeljek, 5. avgust 2019 / 18:59

Dvesto poskusov za pleskavico

Gašper Peresciutti in Kaja Babič iz Gorenje vasi na spletu ponujata in dostavljata veganske pleskavice in s tem spodbujata k novim prehranskim navadam.