Ambrož Černe in Špela Smolej Milat

Delavska malca že na jedilnikih jeseniških gostiln

V šestih jeseniških restavracijah je že mogoče naročiti Delavsko malco, to je jedi, ki so jih včasih jedli jeseniški delavci, a se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah.

Sodelujoči gostinci se bodo sami odločali, katere jedi bodo ponujali in ob katerih dneh. Prav tako ni predpisanih enotnih receptov, gostinci pa tudi sami določijo ceno takšne malice.

Jesenice – Na Jesenicah je zaživel projekt Delavska malca, v sklopu katerega je v restavracijah in gostilnah že mogoče naročiti jedi, ki so jih včasih jedli jeseniški delavci bodisi v fabrški kantini bodisi doma. K projektu je za zdaj pristopilo šest jeseniških gostiln oziroma restavracij: Kmečki turizem Pr' Betel, Restavracija Kazina, Dom Pristava, Gostilna in picerija Turist, Gostilnica in pizzerija Chilli in Bistro Oaza, ki so Delavsko malco vključile na svoje jedilnike.

V projektu sta moči združila Gornjesavski muzej Jesenice in Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR). Kot sta povedala Špela Smolej Milat iz muzeja in Ambrož Černe iz RAGOR-ja, na Jesenicah že nekaj let dajejo poudarek kulinariki – z različnimi delavnicami, razstavami ... A ker je hrana vendarle nekaj, kar je treba tudi okusiti, so prišli na idejo, da bi domače jedi ponudili tudi kot malice v gostilnah oziroma restavracijah. Gre za jedi, kakršne so kuhali v fabrških kantinah ali so jih na domačo mizo postavljale delavske gospodinje, na primer: meso iz župe, govnač in jabuka v šlafroku, ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, fržolova župa in omlete z marmelado, jesihflajš z jajcem, kranjska klobasa in okisan fržov, ješprenj s suhimi rebri in šmorn, suh vratnik in endivija s krompirjem, tenstana jetrca s polento ...

Nekatere jedi izhajajo iz Primorske, kot denimo jota, frika, luštrkajca, ki so na Jesenice prišle z delavci, ki so se z vlakom vozili na delo s primorske strani, mnogi pa so na Jesenicah tudi ostali. Številne jedi pa so se na Jesenicah 'udomačile' s priseljenci iz držav bivše Jugoslavije, tako so fabrške kantine že kmalu ponujale pasulj, filane paprike, sarmo, musako, pite in burek ...

Vse te jedi so vključili v nabor jedi, ki jih gostinci lahko ponujajo pod enotnim imenom Delavska malca. Pripravili so tudi publikacijo z naslovom Delavska malca, v kateri so jedi naštete, opisane in predstavljene s fotografijami, ter posneli promocijske filmčke, v katerih so sodelovali učenci turističnih krožkov iz projekta Turizmu pomaga lastna glava.

Kot je povedala Špela Smolej Milat, je projekt namenjen tako domačinom, da se spomnijo, 'kaj je mama včasih kuhova', kot tudi turistom, ki pridejo v mesto in pogosto vprašajo: »Kaj pa se tukaj je?«

Ambrož Černe pa je dodal, da na ta način znanje o naši prehranski dediščini ne le zapišemo, ampak tudi prenašamo na krožnike ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 21. maj 2020 / 07:51

Shod kolesarjev v Kranju

Kranj – Kolesarjem, ki od 24. aprila vsak petek v Ljubljani, Mariboru in drugih večjih mestih po državi protestirajo proti kratenju svoboščin, zlorabam javnega denarja ter omejevanju delovanja nevl...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 12. november 2008 / 07:00

Dobili bodo vrnjena vlaganja v telefonijo

Preddvor - Občina Preddvor je na podlagi zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje v letu 2004 na državno pravobranilstvo vložilazahtevke za vračilo vlaganj za tiste, ki...

Kronika / sreda, 12. november 2008 / 07:00

V Acroniju delavec padel z žerjava

Jesenice - Danes zgodaj zjutraj je v obratu Predelava debele pločevine prišlo do hude delovne nesreče, v kateri je umrl elektrovzdrževalec Faruk Talić, so sporočili iz jeklarne Acron...

Gospodarstvo / sreda, 12. november 2008 / 07:00

Agencija za okolje ni izdala dovoljenja

Bohinjska Bistrica - Blejska območna enota Zavoda za gozdove Slovenije je ob koncu septembra na agencijo za okolje naslovila vlogo za izdajo dovoljenja za izredni odstrel medveda...

Gospodarstvo / sreda, 12. november 2008 / 07:00

Nekatere Savine družbe letos ne bodo uspešne

Kranj - Kot so sporočili iz Save, d. d., se je v petek na 3. redni seji sestal nadzorni svet in se seznanil z devetmesečnim poročilom o poslovanju Poslovne skupine Sava in delniš...

Zanimivosti / sreda, 12. november 2008 / 07:00

Tombola prinesla pet tisoč evrov

Izkupiček dobrodelne tombole v Železnikih so tokrat namenili gradnji centra Ecce homo, katerega pobudnik je zaporniški duhovnik Robert Friškovec.