Ambrož Černe in Špela Smolej Milat

Delavska malca že na jedilnikih jeseniških gostiln

V šestih jeseniških restavracijah je že mogoče naročiti Delavsko malco, to je jedi, ki so jih včasih jedli jeseniški delavci, a se še danes znajdejo na domačih jeseniških mizah.

Sodelujoči gostinci se bodo sami odločali, katere jedi bodo ponujali in ob katerih dneh. Prav tako ni predpisanih enotnih receptov, gostinci pa tudi sami določijo ceno takšne malice.

Jesenice – Na Jesenicah je zaživel projekt Delavska malca, v sklopu katerega je v restavracijah in gostilnah že mogoče naročiti jedi, ki so jih včasih jedli jeseniški delavci bodisi v fabrški kantini bodisi doma. K projektu je za zdaj pristopilo šest jeseniških gostiln oziroma restavracij: Kmečki turizem Pr' Betel, Restavracija Kazina, Dom Pristava, Gostilna in picerija Turist, Gostilnica in pizzerija Chilli in Bistro Oaza, ki so Delavsko malco vključile na svoje jedilnike.

V projektu sta moči združila Gornjesavski muzej Jesenice in Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR). Kot sta povedala Špela Smolej Milat iz muzeja in Ambrož Černe iz RAGOR-ja, na Jesenicah že nekaj let dajejo poudarek kulinariki – z različnimi delavnicami, razstavami ... A ker je hrana vendarle nekaj, kar je treba tudi okusiti, so prišli na idejo, da bi domače jedi ponudili tudi kot malice v gostilnah oziroma restavracijah. Gre za jedi, kakršne so kuhali v fabrških kantinah ali so jih na domačo mizo postavljale delavske gospodinje, na primer: meso iz župe, govnač in jabuka v šlafroku, ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, fržolova župa in omlete z marmelado, jesihflajš z jajcem, kranjska klobasa in okisan fržov, ješprenj s suhimi rebri in šmorn, suh vratnik in endivija s krompirjem, tenstana jetrca s polento ...

Nekatere jedi izhajajo iz Primorske, kot denimo jota, frika, luštrkajca, ki so na Jesenice prišle z delavci, ki so se z vlakom vozili na delo s primorske strani, mnogi pa so na Jesenicah tudi ostali. Številne jedi pa so se na Jesenicah 'udomačile' s priseljenci iz držav bivše Jugoslavije, tako so fabrške kantine že kmalu ponujale pasulj, filane paprike, sarmo, musako, pite in burek ...

Vse te jedi so vključili v nabor jedi, ki jih gostinci lahko ponujajo pod enotnim imenom Delavska malca. Pripravili so tudi publikacijo z naslovom Delavska malca, v kateri so jedi naštete, opisane in predstavljene s fotografijami, ter posneli promocijske filmčke, v katerih so sodelovali učenci turističnih krožkov iz projekta Turizmu pomaga lastna glava.

Kot je povedala Špela Smolej Milat, je projekt namenjen tako domačinom, da se spomnijo, 'kaj je mama včasih kuhova', kot tudi turistom, ki pridejo v mesto in pogosto vprašajo: »Kaj pa se tukaj je?«

Ambrož Černe pa je dodal, da na ta način znanje o naši prehranski dediščini ne le zapišemo, ampak tudi prenašamo na krožnike ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 13. november 2016 / 20:06

Priznanji za Potočnika

Kranj – V sredo so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprli petdnevna sejma Ambient Ljubljana in Dom Plus. Na slovesnosti ob odprtju sejma so podelili tudi številna priznanja, med drugim je G...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 26. september 2019 / 15:02

Zvišanje limita pri brezstičnem plačevanju

Kranj – Mastercard bo z 18. oktobrom zvišal znesek plačevanja brez avtentikacije s sedanjih 15 na 25 evrov, pri tem pa bo dnevni limit ostal 150 evrov oziroma bo znašal toliko, kot ga bo določila b...

Razvedrilo / četrtek, 26. september 2019 / 15:01

Okrogla desetka Lastovk

V Petrovčevi hiši v Cerkljah je na ogled jubilejna pregledna razstava čipk in klekljanih izdelkov deklet in žena klekljarske skupine Lastovke Cerklje, ki že okroglih deset let s svojim ustvarjanjem bo...

Razvedrilo / četrtek, 26. september 2019 / 14:59

Koncert z razgledom

Kranj – Vse bolj priljubljena pevka Flora Ema Lotrič je v glasbeni svet vstopila s sodelovanjem v znani oddaji Misija Evrovizija, kmalu zatem pa je skupaj s tremi člani skupine Orlek ustanovila sku...

Zanimivosti / četrtek, 26. september 2019 / 14:57

Ribolovni dnevi

Na bobovških jezercih Krokodilnica in Ledvička so od petka do nedelje potekali prvi ribolovni dnevi z namenom, da se zmanjša količina rib in izboljšajo pogoji za druge vodne organizme.

Nasveti / četrtek, 26. september 2019 / 14:55

Otroci ločenih staršev

Najbolj gotovo dejstvo je, da se je moje življenje začelo z združitvijo spolne celice mojega očeta in spolne celice moje mame. Ob vseh teorijah, velikih razglabljanjih, pisarijah, modrostih in neum...