Osvežilni mafini in zavitek

Četudi je priprava mafinov z gozdnimi sadeži in jogurtom ter skutnega zavitka z breskvami otročje lahka, se je lahko lotimo tudi starejši. Zakaj bi za peko porabili polovico dneva in kup energije, če imamo lahko okusne kolače pripravljene v trenutku.

Za pripravo mafinov z gozdnimi sadeži in jogurtom potrebujemo: 250 g moke, 300 g gostejšega jogurta (grški jogurt ali skyr), 180 g sladkorja, lupinica ene limone, 1 pecilni prašek, 2 jajci, 1 dl olja, ščep soli, 250 g gozdnih sadežev (lahko zamrznjenih).

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in ščep soli. Jajca penasto stepemo skupaj sladkorjem. Primešamo jogurt in olje ter nato še mešanico moke. Nazadnje vmešamo še gozdne sadeže. Pripravljeno maso nadevamo v modelčke za mafine. Modelčke napolnimo samo do treh četrtin. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Za popestritev mafinov v maso vmešamo še 100 g na koščke narezane bele čokolade.

Za pripravo zavitka z breskvami in skuto potrebujemo: 1 zavitek (250 g) listnatega testa, 2 srednje veliki breskvi, 250 g skute, 100 g navadnega jogurta ali kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 žlice limoninega soka, ščepec cimeta, za posip: 1 jajce, 1 pest mandljevih lističev.

Breskvam odstranimo koščico ter jih narežemo na tanjše rezine. Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, jajce, zdrob in limonin sok. Listnato testo razvaljamo oziroma razvijemo v pravokotnik. Pravokotnik postavimo pokonci in površino testa navidezno razdelimo na tri enake pokončne dele. Na sredinski del namažemo skutni nadev, ki ga prekrijemo z narezanimi breskvami ter posujemo s cimetom. Testo na obeh straneh (kjer ni nadeva) vodoravno narežemo na trakove. Zgornji in spodnji del testa malce prepognemo čez nadev, da bo ta ostal v pletenici. Stranske trakove, izmenično leve in desne, polagamo čez nadev. Jajce razžvrkljamo ter z njim premažemo zavitek ter ga potresemo z mandljevimi lističi. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Umrl je Sandi Ravnikar

Umrl je Kranjčan Aleksander Ravnikar, poslanec državnega zbora iz vrst Socialnih demokratov in mestni svetnik v Kranju.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 23. avgust 2021 / 23:59

Kako reči drugače kot čudež

Prihodnji četrtek bo ob občinskem prazniku, ki ga v Bohinju praznujejo na dan, ko so se štirje srčni možje prvič povzpeli na Triglav, Jože Cvetek postal častni občan Bohinja. Bil je pobudnik in eden o...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. avgust 2021 / 23:53

Grbančavost plodov paradižnika

V Sloveniji so potrdili prvo najdbo virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV).

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. avgust 2021 / 23:51

Kranjska Četrta pot se širi

Kranjsko podjetje Četrta pot je z nakupom podjetij Spin iz Naklega in Burdian iz Celja še okrepilo svoj položaj na trgu kadrovskih, registracijskih, plačnih in identifikacijskih informacijskih sistemo...

Tržič / ponedeljek, 23. avgust 2021 / 23:49

V Kampu Podljubelj zadovoljni z obiskom

Podljubelj – Za Kamp Podljubelj je glavna poletna turistična sezona od 15. julija do 15. avgusta, v tem času je bila zasedenost približno 90-odstotna, v celotnem juliju približno 70-odstotna. V Kam...

Šenčur / ponedeljek, 23. avgust 2021 / 23:48

V Šenčurju bo zaživel projekt Prostofer

Šenčur – Občina Šenčur in Društvo upokojencev Šenčur vabita prostovoljce – voznike k projektu Prostofer, ki bo predvidoma konec septembra zaživel tudi v Šenčurju. Prostofer bo nudil brezplačne prev...