Osvežilni mafini in zavitek

Četudi je priprava mafinov z gozdnimi sadeži in jogurtom ter skutnega zavitka z breskvami otročje lahka, se je lahko lotimo tudi starejši. Zakaj bi za peko porabili polovico dneva in kup energije, če imamo lahko okusne kolače pripravljene v trenutku.

Za pripravo mafinov z gozdnimi sadeži in jogurtom potrebujemo: 250 g moke, 300 g gostejšega jogurta (grški jogurt ali skyr), 180 g sladkorja, lupinica ene limone, 1 pecilni prašek, 2 jajci, 1 dl olja, ščep soli, 250 g gozdnih sadežev (lahko zamrznjenih).

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in ščep soli. Jajca penasto stepemo skupaj sladkorjem. Primešamo jogurt in olje ter nato še mešanico moke. Nazadnje vmešamo še gozdne sadeže. Pripravljeno maso nadevamo v modelčke za mafine. Modelčke napolnimo samo do treh četrtin. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut.

Nasvet: Za popestritev mafinov v maso vmešamo še 100 g na koščke narezane bele čokolade.

Za pripravo zavitka z breskvami in skuto potrebujemo: 1 zavitek (250 g) listnatega testa, 2 srednje veliki breskvi, 250 g skute, 100 g navadnega jogurta ali kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 80 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 3 žlice limoninega soka, ščepec cimeta, za posip: 1 jajce, 1 pest mandljevih lističev.

Breskvam odstranimo koščico ter jih narežemo na tanjše rezine. Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, jajce, zdrob in limonin sok. Listnato testo razvaljamo oziroma razvijemo v pravokotnik. Pravokotnik postavimo pokonci in površino testa navidezno razdelimo na tri enake pokončne dele. Na sredinski del namažemo skutni nadev, ki ga prekrijemo z narezanimi breskvami ter posujemo s cimetom. Testo na obeh straneh (kjer ni nadeva) vodoravno narežemo na trakove. Zgornji in spodnji del testa malce prepognemo čez nadev, da bo ta ostal v pletenici. Stranske trakove, izmenično leve in desne, polagamo čez nadev. Jajce razžvrkljamo ter z njim premažemo zavitek ter ga potresemo z mandljevimi lističi. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 4. februar 2017 / 16:27

Januar najhladnejši v zadnjih tridesetih letih

Ljubljana – Napovedi meteorologov, da naj bi bil letošnji januar najhladnejši v zadnjih tridesetih letih, so se izkazale za pravilne. Povprečne temperature so bile v Ljubljani -3,2 stopinje Celzija...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:43

V kočah prespi manj planincev

Na Planinski zvezi Slovenije ugotavljajo, da je obisk visokogorja podoben lanskemu ali celo malce boljši, vendar pa se planinci redkeje odločijo, da prespijo v planinskih kočah. V nekaterih je moč uno...

Razvedrilo / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:42

Na Vrhniki se je letos ponovno mešalo

Pokal argonavtov, tekmovanje barmanov Fructal Trophy, so letos ponovno izpeljali. V začetku avgusta ga je gostil Športni park Vrhnika. Gorenjski predstavniki so bili odlični, skupno pa je bil najboljš...

Razvedrilo / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:40

Spoznala sta se na morju

Konec julija sta usodni da dahnila tridesetletna Tadeja Šuštar iz Domžal in njen izbranec Andraž Zalar.

Mularija / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:38

Fletno poletno

Aktivni tedni športa s Športno zvezo Tržič med poletnimi počitnicami z rekordno udeležbo otrok.

Izleti GG / četrtek, 19. avgust 2021 / 23:35

Vrtoglava hvarska ferata

Sopiham po strmi makadamski cesti, ki se dviguje nad Sveto Nedjeljo. Popoldansko sonce neusmiljeno prikliče na obraz prve kapljice, ki mi potem še naslednje pol ure počasi polzijo po čelu in kaplja...