Obnovljeni požarni bazen / Foto: Blaž Knific

Na Dovjem obnovili požarni bazen

Požarni bazen na Dovjem s kapaciteto sedemdeset kubičnih metrov je temeljito obnovljen, na obletni gasilski vaji so že preverili njegovo učinkovitost.

Dovje – Požarni bazen na Dovjem ima dolgo zgodovino, kot pa v spomin seže sedanji predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dovje Rok Čebulj, so vodo iz požarnega bazena uporabili pri gašenju dveh velikih požarov: leta 1978 in lani, ko so sredi vasi pogoreli dve hiši in hlev, še en hlev pa je bil delno poškodovan. Sanacijo požarnega bazena so sicer načrtovali že dlje časa, projekt zanj sta naredila direktor Komunale Kranjska Gora Blaž Knific in žal že pokojni predsednik PGD Dovje Rudi Kokalj. Julija letos so njun načrt uresničili, bazen za shranjevanje sedemdeset kubičnih metrov vode posodobili, predvsem pa gre, kot sta poudarila Knific in Čebulj, za veliko pridobitev z vidika požarne varnosti in ohranjanja kulturne dediščine. Ohranili so namreč tudi njegovo kamnito strukturo. Investicija je stala približno 16 tisoč evrov, ki jih je iz proračuna zagotovila Občina Kranjska Gora. Domači prostovoljni gasilci bodo še naprej skrbeli, da bo bazen očiščen in operativen, s Komunalo Kranjska Gora pa se bodo sproti dogovarjali glede potrebnih stroškov, je dodal Čebulj. Knific je potrdil, da Komunala zelo dobro sodeluje z dovškimi gasilci, in pohvalil njihovo kooperativnost.

»Poleg cevovoda za črpanje vode iz Save do gasilskega doma, ki so ga uredili Rudi in ostali člani društva, bo zaloga vode v požarnem bazenu omogočala večjo fleksibilnost pri gašenju večjih požarov v vasi,« je pojasnil Čebulj. Julija, ko so obnovljen požarni bazen predali namenu, so imeli gasilci PGD Dovje tradicionalno obletno gasilsko vajo. Letošnja vaja je bila zaradi covidnih razmer v omejenem obsegu, poleg domačih gasilcev so se je udeležili še gasilci iz PGD Mojstrana in nekaj gasilskih prijateljev iz Italije in Avstrije. Prikazali so gašenje hiše, ki je že zrasla na pogorišču lanskega požara. »Vodo smo črpali iz požarnega bazena in iz kašte za Katro. Preveriti smo želeli, da vse deluje, kot je treba,« je pojasnil Čebulj.

PGD Dovje je gasilsko društvo prve kategorije, a se lahko pohvalijo z gasilskim podmladkom, okrog šestdeset jih je, in s približno štiridesetimi operativnimi gasilci ter izvoznim časom le tri minute. »Nabor naših operativnih nalog, posredovanj se vse bolj širi. Pripravljeni moramo biti na tehnične, požarne in zdravstvene intervencije. Tudi opremljenost postaja vse bolj kompleksna. Smo v fazi nakupa nove motorne brizgalne v vrednosti približno 17 tisoč evrov. Sofinanciranje nam je že obljubilo nekaj donatorjev, nekaj pa imamo prihranjenih sredstev od praznovanja 130-letnice društva,« je sklenil Rok Čebulj, med načrti pa razkril, da bi radi pripeljali vodo iz Mlince na vrh vasi, zaradi dostopnosti v primeru gozdnih požarov bi bila smiselna tudi ureditev ceste na Trato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 22. april 2018 / 14:29

Pomoč po lanski pozebi

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v torek 1245 kmetijskim gospodarstvom nakazala nekaj več kot 5,5 milijona evrov finančne pomoči za ublažitev škode, ki so jo ob lanski poze...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 23. februar 2015 / 21:59

Razlogov za odpoklic ni bilo

Upravno sodišče je ugodilo pritožbi Marije Ogrin zoper lanski sklep kranjskega mestnega sveta o njenem odpoklicu z mesta direktorice Gorenjskega muzeja.

Škofja Loka / ponedeljek, 23. februar 2015 / 21:00

Noče miloščine, le menjavo stanovanja

V silvestrskem požaru na Mestnem trgu 35 je zaradi gašenja močno poškodovano tudi lastniško stanovanje Ivanke Fajfar. Z občino se ne more dogovoriti o zamenjavi.

GG Plus / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:59

Unikati, skovani po občutku

V Kovaštvu Krmelj v Logu nad Škofjo Loko gozdarsko orodje še danes izdelujejo ročno pod kladivom. »Vsi izdelki so enaki, a hkrati drugačni, unikatni,« pravi Jože Krmelj. Za njihov najpogostejši izdele...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:58

Od satelitskih krožnikov do helikopterjev

Podjetje Flycom iz Žirovnice je eno vodilnih evropskih podjetij na področju helikopterskih pregledov iz zraka in obdelave podatkov. Ustanovitelj podjetja Roman Bernard se je najprej ukvarjal s satelit...

Škofja Loka / ponedeljek, 23. februar 2015 / 20:56

Naše korenine že v Noriškem kraljestvu

V Stari Loki so minuli teden predstavili zgodovinski roman Noriško kraljestvo, Beli panter, ki ga je napisal Janez Janša. Korenine Slovencev sežejo v prvo stoletje pred Kristusom.