Tožilstvo zavrglo ovadbi

V stečajnem postopku KGZ Tržič je tožilstvo zavrglo ovadbi za kaznivi dejanji oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Tržič – Skupina upnikov propadle Slovenske hranilnice in posojilnice (SHP) Kranj je že med stečajnim postopkom prevzela izterjavo terjatev od ustanoviteljev, na njihov predlog je Okrožno sodišče v Kranju oktobra 2019 tudi začelo stečajni postopek za Kmetijsko gozdarsko zadrugo (KGZ) Tržič, ki je bila ena od štirih ustanoviteljic SHP-ja. Stečajni upravitelj Janez Felc v najnovejšem poročilu o poteku postopka navaja, da je končal večino izvršilnih postopkov za dodatno vplačilo članskega deleža. Iz akta o ustanovitvi KGZ Tržič namreč izhaja, da člani zadruge v primeru stečaja odgovarjajo do višine dvakratnika vplačanega deleža.

Kot je znano, je KGZ Tržič po začetku stečaja SHP-ja junija 2002 zaradi ohranitve zaupanja do kmetov in poslovnih partnerjev poslovanje prenesla na Kmetijsko zadrugo (KZ) Križe, ki jo je skupina kmetov ustanovila po začetku stečaja SHP-ja. Poslovna dejavnost 'stare' zadruge je potlej vse bolj usihala, od 5. januarja 2004 tudi ni bila več lastnica stavbe, v kateri je delovala, ampak je lastnica postala KZ Križe. Zaradi prenosa stavbe na KZ Križe je skupina upnikov SHP-ja ob koncu lanskega junija vložila kazenski ovadbi za kaznivi dejanji oškodovanja upnikov ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kot navaja stečajni upravitelj, je Okrožno državno tožilstvo v Kranju s sklepom 6. julija letos obe ovadbi zavrglo, češ da ni utemeljenega suma, da bi ovadeni storili kaznivo dejanje.

Še neunovčeno stečajno maso KGZ Tržič sestavljajo nepremičnine (na večini zemljišč je prijavljena izločitvena pravica), denarne terjatve in 1,63-odstotni delež v družbi Loške mesnine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 24. maj 2020 / 14:48

Fusnote Andreja Brvarja

»Dokler je bilo razmerje med njim, ravnateljem tehniškega šolskega centra, poročenim, očetom treh otrok, in njo, učiteljico matematike v istem centru, poročeno, materjo sina in hčere, samo skrivnos...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / torek, 3. avgust 2021 / 17:20

Okoli Dugega otoka

Tokrat sva si z Alešem za kajakaško avanturo izbrala dolg in ozek severnodalmatinski otok, po površini sedmi največji na Hrvaškem. Ko sva se prepričala, da bo vremenska, predvsem vetrovna...

Kronika / torek, 3. avgust 2021 / 17:13

Otrok je padel skozi okno

Zgornje Bitnje – V petek malo po osmi uri zjutraj je v Zgornjih Bitnjah skozi okno stanovanjske hiše padel otrok. Reševalci Nujne medicinske pomoči Kranj so ga oskrbeli. V UKC Ljubljana ga je odpel...

GG Plus / torek, 3. avgust 2021 / 17:13

Fantom je lažje

Karmen sicer ni vraževerna, vsaj tako pravi, a v življenju je že neštetokrat doživela, da se v pregovoru Vse se vrača, vse se plača, skriva globoka resnica.

Gospodarstvo / torek, 3. avgust 2021 / 17:11

Tožilstvo zavrglo ovadbi

V stečajnem postopku KGZ Tržič je tožilstvo zavrglo ovadbi za kaznivi dejanji oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Kranjska Gora / torek, 3. avgust 2021 / 17:06

Na Dovjem obnovili požarni bazen

Požarni bazen na Dovjem s kapaciteto sedemdeset kubičnih metrov je temeljito obnovljen, na obletni gasilski vaji so že preverili njegovo učinkovitost.