Ko je na vrtu dovolj bučk

Bučke običajno kar lepo popestrijo naše vrtove, in če imamo nekaj sreče, jih lahko kaj kmalu postane več kot dovolj. Takrat postane vsak nov recept z bučkami zelo dobrodošel.

Za pripravo bučkine pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 3 srednje velike bučke, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, 2 dl kisle smetane, 0,5 dl mleka, 2 jajci, 100 g naribanega sira, 100 g narezane šunke, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučke narežemo na tanke rezine, paradižnik na kocke, česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem na hitro prepražimo česen in bučke. Posolimo, popramo ter primešamo paradižnik in nasekljan peteršilj. Dušimo 10 minut, nato ponev odstavimo s štedilnika. Skupaj zmešamo kislo smetano, mleko, jajci, ščepec soli in popra ter nariban sir. Listnato testo odvijemo in položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po testu razporedimo bučkin nadev in nanj razporedimo na tanke trakove narezano šunko. Po vrhu prelijemo z jajčnim prelivom in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Za pripravo gratiniranih bučkinih rezin s skuto potrebujemo: pol kilograma bučk, 1 debelejšo rezino slanine, 1 strok česna, 4 jajca, 250 g skute, 1 lonček kisle smetane, 100 g naribanega sira, sol in poper.

Bučke narežemo na kolesa, česen sesekljamo. Ponev segrejemo in nanjo položimo na kocke narezano slanino. Ko ta spusti maščobo, dodamo česen in bučke. Posolimo in popramo ter pražimo 5 minut. Posebej zmešamo skuto, jajca, kislo smetano in nariban sir. Dodamo prepražene bučke in vse skupaj zmešamo. Nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 14. november 2006 / 06:00

Pešci bodo varnejši

Križe, Bistrica pri Tržiču - Minuli petek so predali namenu nove pločnike v dveh krajih tržiške občine. Ob Snakovški cesti v Križah so naredili 260 metrov dolg pločnik od križišča...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 9. januar 2012 / 07:00

Anketa: V Pirničah dočakali avtobus

S 3. januarjem je začela voziti nova linija mestnega potniškega prometa številka 15 (Stanežiče-Zgornje Pirniče). V četrtek je bil slavnostni dogodek na končni postaji pri gostilni Mihovec v Zg. Pirnič...

Jesenice / ponedeljek, 9. januar 2012 / 07:00

Loto dobitek obogatil proračun

Jesenice - Tik pred novim letom je proračun za leto 2012 dobila tudi Občina Jesenice. Prihodki proračuna bodo znašali 25,3 milijona evrov, odhodki 29,4 milijona evrov, proračunsk...

GG Plus / ponedeljek, 9. januar 2012 / 07:00

Kolimske zgodbe

Kolimske zgodbe Varlama Šalamova so gotovo ena najbolj pretresljivih knjig, kar sem jih bral. Mogoče tudi zato, ker sem jih prebiral med božično-novoletnimi prazniki. V času tor...

GG Plus / ponedeljek, 9. januar 2012 / 07:00

V Belgiji sem najbolj pogrešal hribe

Ivan Bizjak, doma z Zgornje Bele, je imel od leta 2004 najvišji položaj za komisarjem, ki ga v evropskih institucijah zasedajo Slovenci. Kot generalnega direktorja direktorata za pravosodje in notranj...

Nasveti / ponedeljek, 9. januar 2012 / 07:00

Nevarne ženske

Begine ... Kdo so begine? ... Prvikrat sem poskušala zvedeti čim več o njih, ko sem v devetdesetih letih prevajala Fuentesovo Terro nostro (DZS, 1991), v kateri se eno izmed poglavij i...