Ko je na vrtu dovolj bučk

Bučke običajno kar lepo popestrijo naše vrtove, in če imamo nekaj sreče, jih lahko kaj kmalu postane več kot dovolj. Takrat postane vsak nov recept z bučkami zelo dobrodošel.

Za pripravo bučkine pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 3 srednje velike bučke, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, 2 dl kisle smetane, 0,5 dl mleka, 2 jajci, 100 g naribanega sira, 100 g narezane šunke, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučke narežemo na tanke rezine, paradižnik na kocke, česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem na hitro prepražimo česen in bučke. Posolimo, popramo ter primešamo paradižnik in nasekljan peteršilj. Dušimo 10 minut, nato ponev odstavimo s štedilnika. Skupaj zmešamo kislo smetano, mleko, jajci, ščepec soli in popra ter nariban sir. Listnato testo odvijemo in položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po testu razporedimo bučkin nadev in nanj razporedimo na tanke trakove narezano šunko. Po vrhu prelijemo z jajčnim prelivom in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Za pripravo gratiniranih bučkinih rezin s skuto potrebujemo: pol kilograma bučk, 1 debelejšo rezino slanine, 1 strok česna, 4 jajca, 250 g skute, 1 lonček kisle smetane, 100 g naribanega sira, sol in poper.

Bučke narežemo na kolesa, česen sesekljamo. Ponev segrejemo in nanjo položimo na kocke narezano slanino. Ko ta spusti maščobo, dodamo česen in bučke. Posolimo in popramo ter pražimo 5 minut. Posebej zmešamo skuto, jajca, kislo smetano in nariban sir. Dodamo prepražene bučke in vse skupaj zmešamo. Nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 27. julij 2016 / 14:24

Tanja odgovarja

Tanja, najprej vas prav lepo pozdravljam. Redno prebiram vašo rubriko, nekajkrat sem vam tudi  že pisala. Odgovorili ste mi in kar nekaj tega se je uresničilo. Sedaj sem zopet v obdobju, k...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 20. julij 2022 / 12:51

Za bone največ v hotele

Večino turističnih bonov so upravičenci unovčili v hotelih, povprečna vrednost unovčenega bona pa je znašala skoraj 142 evrov. Te in še nekatere zanimive statistične podatke so posredovali s Finančne...

Zanimivosti / sreda, 20. julij 2022 / 12:49

V nedeljo je bil dan sladoleda

Kranj – Vsako tretjo nedeljo v juliju praznujejo ljubitelji sladoleda, saj zaznamujemo svetovni dan sladoleda. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije si povprečen Slovenec doma privošč...

Kronika / sreda, 20. julij 2022 / 12:47

Pogrešanega Kranjčana našli mrtvega

Kranj – S Policijske uprave Kranj so preklicali iskanje Igorja Sajovica iz Kranja, ki so ga pogrešali od 15. maja. V nedeljo so ga našli mrtvega. Na kraju ni bilo sumljivih okoliščin, policisti pa...

Kultura / sreda, 20. julij 2022 / 12:40

V spomin vsem kristinam

V nedeljo je v Šmelovem vrtu v Kropi prvič »zasvetila« nova pesniška nagrada kresníce, ki so jo pripravili v gibanju Kultura – Natura Slovenija. Za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika jo je preje...

Zanimivosti / sreda, 20. julij 2022 / 12:30

Koruzni labirint tudi v Kranju

Obiskali smo koruzni labirint, ki so ga letos prvič postavili tudi v Kranju. Prvi koruzni labirint je nastal pred petimi leti na Štajerskem kot projekt aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.