Ni res, da voda nima okusa
Tako so z okušanjem vzorcev različnih vodnih izvirov in vodovodov ugotavljali obiskovalci Festivala pitne vode, ki so ga pripravili v Kamniku – vse s poudarkom na pomenu ohranjanja pitne vode.
Kamnik – Zanimiv in zdaj že tradicionalni dogodek, ki je tudi letos pritegnil veliko ljudi, je del projekta Mreža vodnih poti Kamniško-Savinjskih Alp. Ta povezuje štiri LAS-e: LAS Srce Slovenije, LAS Gorenjska košarica, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline in LAS Železna Kapla, prav vsak od njih pa bo v prihodnjih tednih v svojih občinah pripravil podobne festivale. Prvi v dolgem nizu je bil letos kamniški.
Organizatorji iz LAS-a, Občine Kamnik in Jamarskega kluba Kamnik so obiskovalcem ponudili vodo iz sedmih različnih izvirov oziroma vodovodov s Kamniškega, to so izvir Malega izvirka, vodovodna voda v Godiču, voda iz vrtine v Potoku, izvir Kraljevega studenca, izvir v dolini Konjske, vodovodna voda iz Volčjega Potoka in živa voda iz Tunjic. Obiskovalci so dobili kozarček in pokusili vseh sedem vzorcev, nato pa izpolnili anketni list in zapisali svoja opažanja. Izpolnjenih anketnih listov se je na dosedanjih festivalih nabralo že več kot tisoč. »Te anketne liste bomo analizirali in z ugotovitvami skušali prepričati javnost, da voda iz različnih izvirov ima različen okus. Analize pravijo, da so vse vode pitne, torej zdravstveno neoporečne, a sploh v zadnjem času se vedno bolj uveljavlja prepričanje, da voda brez okusa ne obstaja, vse imajo neki specifičen okus; večinoma na to vplivajo minerali, pa tudi podlaga, po kateri teče voda. Zelo pogosto se zgodi, da kdo ob okušanju zatrdi – pa saj to vodo pa poznam,« nam je povedal Rajko Slapnik iz Jamarskega kluba Kamnik in nadaljeval: »Izviri sicer niso nič novega, ljudje so jih poznali in uporabljali že od nekdaj, a z vodovodnim sistemom smo nanje kar malo pozabili – vse do sedaj, ko se ljudje vedno bolj zavedajo, kako pomembna je neoporečna pitna voda. Naše analize namreč kažejo, da se je kakovost marsikje v zadnjih petih letih močno poslabšala. Naša želja za prihodnost je, da bi povezali dobre izvire med seboj, da bi lahko vodo okušali tam, kjer privre na plano, čeprav si seveda ne želimo množičnosti, saj prav ta kakovost pitne vode najbolj ogroža.« Analize meritev na izvirih, ki jih kamniški jamarji opravljajo že nekaj let, namreč kažejo, da se je izvirska voda v zadnjih petih letih marsikje močno poslabšala.
S projektom tako želijo predvsem poudarjati pomen ohranjanja pitne vode in vplivati na zavest o skrbi za vodo kot naravno dobrino.