Na Gorenjskem se je pobudi Recite živjo pridružilo deset kavarn. / Foto: Gorazd Kavčič

Recite živjo in podarite kavo

Med 1. in 6. junijem je tudi v Sloveniji potekala pobuda z naslovom Recite živjo, katere cilj je bil z majhnim prijaznim dejanjem omiliti posledice v pandemičnem letu izgubljenih družabnih trenutkov.

Kranj – Obsežna raziskava, ki so jo v štirih evropskih mestih izvedli na pobudo dunajske pražarne kave Julius Meinl, je pokazala, da je bilo takšnih izgubljenih priložnosti za stike kar 13 milijard, sodelujoči pa so potrdili, da so od vseh aktivnosti med zaprtjem družbe najbolj pogrešali prav kavo s prijatelji. Pomen priložnostnih stikov potrjujejo tudi strokovnjaki za duševno zdravje, ki poudarjajo, da nam takšni naključni pogovori z neznanci zagotavljajo občutek vključenosti v skupnost, kar 81 odstotkov ljudi pa meni, da pogovor z neznancem ali prijateljem pozitivno vpliva na njihovo počutje.

Pobudi Recite živijo se je pridružilo več kot šestdeset kavarn po vsej Sloveniji, v katerih so obiskovalci med 1. in 6. junijem, ob vsakem naročilu kave Julius Meinl prejeli kuponček za brezplačno kavo, ki so ga lahko podarili naprej – prijatelju, neznancu, ki pravkar vstopa v kavarno, ali nekomu, ki si kave ne more privoščiti sam. Na Gorenjskem se je pobudi pridružilo deset kavarn, in sicer Kavarna Lola Lone star caffe v Kranju, Go caffe v Škofji Loki, Slaščičarna Mišelinka v Radovljici, Balanz caffe v Lescah, Kavarna Triglavska roža na Bledu, Kava bar Rondo v Bohinjski Bistrici, Kavarna Jozef in Tea-ter bar na Jesenicah ter Mestna kavarna Tržič v Tržiču. Lastnica Slaščičarne Mišelinka Tina Katrašnik je dejala, da se ji pobuda zdi domiselna in po njenem vključuje lepo gesto. »Številni gostje so nas obiskali ravno zaradi pobude. Lepo je videti, da smo med seboj dobrodelni in si pomagamo. Poleg tega so ljudje pogrešali občutek pitja v lokalu in se vidi, da jim veliko pomeni, da se lahko družijo,« je dejala Katrašnikova.

Pobuda je imela tudi dobrodelno noto, saj je podjetje Julius Meinl Slovenija za vsak kuponček, ki gre naprej, prispevalo pet centov društvu Humanitarček za nakup toplih obrokov za starostnike, ki živijo pod pragom revščine. Pobudi se je pridružil tudi pesnik in pisatelj Feri Lainšček, ki je v podporo drobnim dejanjem naključne prijaznosti prispeval svojo pesem z naslovom Kako je ljubezni ime.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 17. september 2011 / 07:00

Za začetek po e-pošti

Prva premiera v letošnji sezoni v Prešernovem gledališču bo usmerjena Proti severnemu vetru. Tak je namreč naslov romana avstrijskega avtorja Daniela Glattauerja, ki je postal svetovna uspešnica.

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:49

Posadili tisoč in eno sadiko

Na mednarodni dan gozdov so se v Zbiljskem gaju zbrali prostovoljci, ki so na območju, velikem okrog pol hektara, posadili tisoč in eno sadiko gozdnega drevja. Takšne akcije so majhen prispevek, a vel...

GG Plus / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:48

Ne varčujemo na račun bolnikov

Univerzitetni klinični center Ljubljana ima 8022 zaposlenih in približno en milijon obravnav na leto. To največjo zdravstveno ustanovo pri nas od maja lani vodi Andraž Kopač, doma iz Žirov. Pojasnil j...

Kronika / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:41

Pretkani mojstri

Menjava žlebov je bila občutno dražja, kot pa je bilo občanu predstavljeno.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. marec 2017 / 17:40

Najvišje priznanje Adrii Mobil

Adria Mobil, prejemnik najvišjega državnega priznanja za poslovno odličnost za lansko leto, sodi med največje evropske proizvajalce vozil za prosti čas.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. marec 2017 / 11:39

Senzorična kakovost mesnih izdelkov

Škofja Loka – Kmetijska svetovalna služba vabi na delavnico Senzorična kakovost mesnih izdelkov kot rezultat tehnologije izdelave domačih mesnin, ki bo v sredo, 5. aprila, ob 13. uri na Turistični...