Čokoladna torta z malinami

Čokoladna torta že ne more biti slaba, a še boljša je, če jo dopolnimo z malinami. Čudovit preplet sladkega in kislega okusa.

Za pripravo čokoladne torte z malinami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 150 g temne čokolade, 2 žlici moke, 2 žlici kakava, 3 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek; za navlažitev in premaz biskvita: 1,5 dl mleka, 2 žlici ruma, 2 žlici sadne marmelade; za čokoladno kremo: 4 dl smetane, 200 g temne čokolade, 3 lističe želatine; za malinovo kremo: 250 g svežih ali zamrznjenih malin, 200 g sira mascarpone, 2 dl smetane, 5 listov želatine, 3 žlice sladkorja.; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 1,5 dl smetane.

Priprava biskvita: čokolado stopimo in jo nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepamo v sneg in med stepanjem dodajamo sladkor. Rumenjake vmešamo v stopljeno in nekoliko ohlajeno čokolado in nato vse skupaj vlijemo v sneg iz beljakov in z lopatico vmešamo. Nazadnje postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso za biskvit nadevamo v okrogel pekač za torto premera 24 centimetrov. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut.

Priprava čokoladne kreme: Liste želatine namočimo. Čokolado stopimo ter v njej raztopimo ožeto želatino in ohladimo. Smetano stepemo in ji primešamo čokoladno zmes.

Priprava malinove kreme: Maline stresemo v kozico, prilijemo tri žlice vode in primešamo sladkor. Pristavimo na štedilnik in kuhamo, da se maline razpustijo. Želatino namočimo, ožamemo in raztopimo v kuhanih malinah. Malinovo zmes ohladimo ter jo zmešamo z mascarponejem. Nato primešamo še stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo čokolado in smetano ter ohladimo.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo z mešanico mleka in ruma ter premažemo z marmelado. Najprej nadevamo čokoladno in nato malinovo kremo. Po vrhu prelijemo še s čokoladnim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 28. november 2019 / 11:20

Buče

Če so buče včasih veljale za krmo živali, so danes čedalje bolj cenjene tudi v naši prehrani. Razumljivo, saj je redkokatera zelenjava tako polnega okusa in uporabna na raznovrstne načine.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Most v Luši obnovljen, v Bodoveljski grapi do konca avgusta

Na cesti skozi Zgornjo Lušo se je pred kratkim zaključila obnova mostu pri odcepu za zaselek Dragobačk.

GG Plus / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Sedmica: Za zgago ni nikoli prepozno

Vsak dan me v poštnem nabiralniku čakajo trije (lahko kateri več ali kateri manj) desetkrat dvajset centimetrov veliki beli letaki z grbom nekdanje dežele Kranjske, okrog katerega je ovit trak z...

Kronika / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Za varno osvežitev v vodi

V vročih poletnih dneh je najboljša in najhitrejša osvežitev skok v hladno vodo. Policija svetuje previdnost, saj vas nepremišljenost lahko stane celo življenja.

Bled / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Pri nas brez zapornic ne gre

V sosednji Avstriji in Italiji namesto zapornic na gozdnih cestah zadošča že znak za prepoved prometa.

Šport / petek, 1. avgust 2008 / 07:00

Avbljeva znova svetovna prvakinja

Prva od naših si je zlato odličje na svetovnem prvenstvu v klasičnih padalskih disciplinah priborila Irena Avbelj.