Čokoladna torta z malinami

Čokoladna torta že ne more biti slaba, a še boljša je, če jo dopolnimo z malinami. Čudovit preplet sladkega in kislega okusa.

Za pripravo čokoladne torte z malinami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 150 g temne čokolade, 2 žlici moke, 2 žlici kakava, 3 žlice sladkorja, 1 pecilni prašek; za navlažitev in premaz biskvita: 1,5 dl mleka, 2 žlici ruma, 2 žlici sadne marmelade; za čokoladno kremo: 4 dl smetane, 200 g temne čokolade, 3 lističe želatine; za malinovo kremo: 250 g svežih ali zamrznjenih malin, 200 g sira mascarpone, 2 dl smetane, 5 listov želatine, 3 žlice sladkorja.; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 1,5 dl smetane.

Priprava biskvita: čokolado stopimo in jo nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepamo v sneg in med stepanjem dodajamo sladkor. Rumenjake vmešamo v stopljeno in nekoliko ohlajeno čokolado in nato vse skupaj vlijemo v sneg iz beljakov in z lopatico vmešamo. Nazadnje postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso za biskvit nadevamo v okrogel pekač za torto premera 24 centimetrov. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut.

Priprava čokoladne kreme: Liste želatine namočimo. Čokolado stopimo ter v njej raztopimo ožeto želatino in ohladimo. Smetano stepemo in ji primešamo čokoladno zmes.

Priprava malinove kreme: Maline stresemo v kozico, prilijemo tri žlice vode in primešamo sladkor. Pristavimo na štedilnik in kuhamo, da se maline razpustijo. Želatino namočimo, ožamemo in raztopimo v kuhanih malinah. Malinovo zmes ohladimo ter jo zmešamo z mascarponejem. Nato primešamo še stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo čokolado in smetano ter ohladimo.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo z mešanico mleka in ruma ter premažemo z marmelado. Najprej nadevamo čokoladno in nato malinovo kremo. Po vrhu prelijemo še s čokoladnim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Dobra fotografija pomeni več kot tisoč besed

Kranjčan Tit Košir je dobitnik novinarske nagrade Consortium veritatis - Bratstvo resnice 2010. Nagrado je prejel za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije za reportažo o študentskih...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 7. september 2018 / 06:00

Zaradi monitoringa rib prepoved plovbe

Ribčev Laz – Kot so sporočili z Zavoda za ribištvo Republike Slovenije, do ponedeljka, 10. septembra, velja na Bohinjskem jezeru poseben plovbni režim, ki prepoveduje plovbo od 19. do 8. ure nasled...

Slovenija / petek, 7. september 2018 / 06:00

To soboto humanitarna akcija zbiranja hrane

V soboto, 8. septembra, bo potekala humanitarna akcija zbiranja hrane pod imenom "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?". Akcija je projekt Rdečega križa Slovenije (RKS), s katerim so začeli v...

Medvode / petek, 7. september 2018 / 18:30

Okusi Bele krajine v Zbiljah

Zbilje – V nedeljo, 9. septembra, vas bodo ob Zbiljskem jezeru od 12. do 18. ure razvajali Okusi Bele krajine. Poskusili boste lahko belokranjske jedi, spoznali značilnosti tega konca Slovenije in...

Zanimivosti / petek, 7. september 2018 / 18:29

V nedeljo tradicionalni Hrastov memorial

Podljubelj – Avto-moto društvo Tržič organizira 22. Hrastov memorial, mednarodni gorski preizkus starodobnikov in Tomosovih mopedov domačega društva. Prireditev bo v nedeljo, 9. septembra, na stare...

Zanimivosti / petek, 7. september 2018 / 18:29

Konec premikanja ure?

Evropska komisija bo na podlagi javnega posvetovanja predlagala ukinitev sedanje ureditve o premikanju ure na poletni in zimski čas.