Vsi okuženi stanovalci v Domu starejših občanov Naklo so bili cepljeni, po včerajšnjih podatkih vseh enajst preboleva okužbo brez simptomov ali z minimalnimi simptomi. / Foto: Gorazd Kavčič

Začenja se prostovoljno samotestiranje dijakov

V Domu starejših Naklo je med stanovalci enajst okuženih s koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je v državi sredi tedna padel pod deset odstotkov, a pogoji za prehod v zeleno fazo še niso izpolnjeni. Začenja se samotestiranje dijakov, za njimi tudi učencev zadnje triade osnovne šole.

Naklo, Ljubljana – V Domu starejših občanov Naklo je bilo v prejšnjem tednu ugotovljenih enajst okužb s koronavirusom, vse pri stanovalcih doma, ki so že bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Kot je še povedal domači župan Ivan Meglič: »V domu je bila urejena rdeča cona, ki pa že poka po šivih. Za zaposlene je to izjemen napor, saj morajo postopati in se opremiti skladno z navodili in priporočili. Prav zaradi tega se pojavlja vse več kadrovskih težav. Edina dobra novica pri vsej tej zagati je, da vsi stanovalci prebolevajo okužbo brez simptomov ali z minimalnimi simptomi. Nastala situacija je zanimiva in nerazumljiva stroki, ki se je lotila resne analize. Čakamo rezultate in upamo na najboljše.« Vsaj do 25. maja so omejeni stiki stanovalcev, na voljo so pogovori s svojci s pomočjo telekomunikacijskih povezav, za informacije glede stanovalcev, ki so v rdeči coni, pa je na voljo (posebna) telefonska številka.

Sedemdnevno povprečje okužb se v državi znižuje in je včeraj znašalo 384, znižuje se tudi 14-dnevna incidenca obolelih in tudi razlike med regijami se počasi zmanjšujejo. V sredo so ob opravljenih 3852 PCR-testih potrdili 358 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je bil 9,3-odstoten. V sredo je bilo hospitaliziranih 363 covidnih bolnikov, od tega 110 v intenzivni terapiji. Boj z boleznijo je izgubilo še sedem oseb.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil samotestiranje dijakov in učencev zadnje triade OŠ s hitrimi testi. Prostovoljno samotestiranje se začne že v tem šolskem letu v domačem okolju, dijakom naj bi prve teste razdelili že danes, testirali pa naj bi se v ponedeljek oziroma lahko že v nedeljo zvečer. Za osnovne šole datum še usklajujejo, je pojasnil Vindišar, nadejajo pa se, da bo to steklo na začetku junija. Testi so opremljeni z navodili. Dijaki in kasneje še učenci se bodo testirali na sedem dni. Kot je poudaril Vindišar, bo prostovoljno samotestiranje za dijake in učence, ki niso preboleli covida, za prebolevnike, pri katerih je od tega minilo več kot šest mesecev, ter za necepljene.

Pogoji za prehod v zeleno fazo načrta sproščanja ukrepov pa še niso izpolnjeni. Vlada je zato še se sedem dni, do 30. maja, podaljšala veljavnost ukrepov v odlokih, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, ter obvezno namestitev razpršilnikov z razkužilom v večstanovanjskih stavbah. Vlada je določila pogoje vstopa v Republiko Slovenijo, od sobote dalje se ukinjajo kontrolne točke na meji z Madžarsko. Dodana je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se v najkasneje v osmih mesecih po pozitivnem PCR-testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ dr. Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci povedala, da je bilo do srede cepljenih 27 odstotkov odraslega prebivalstva s prvim odmerkom cepiva, polno cepljenih pa je 14,2 odstotka. Ne glede na to, da je cepivo zdaj na voljo za vse odrasle, pa imajo, kot je pojasnila, pri cepljenju starejši še vedno prednost. Omenila je, da so starostne skupine nad 70 let relativno dobro precepljene. Odstopa skupina od 70 do 74 let, kjer se v kratkem pričakuje že 70-odstotna precepljenost. Pri prebolevnikih se cepljenje lahko varno odloži do šest mesecev po prebolelem covidu-19, lahko pa se vsaj z enim odmerkom cepijo tudi prej, če tako želijo – pomembno pa je, da je to po zaključeni izolaciji po preboleli bolezni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Trzin / sobota, 2. julij 2016 / 16:51

Pahor pozval k enotnosti

Ob petindvajseti obletnici bitke v Trzinu je predsednik republike Borut Pahor pozval k enotnosti in izrazil slutnjo, da bomo kot suveren narod kmalu znova odločali o svoji prihodnosti.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 21. maj 2021 / 20:08

Ivan Simič na čelo finančne uprave

Kranj – Vlada je na seji v sredo za vršilca dolžnosti generalnega direktorja finančne uprave imenovala Ivana Simiča. Na tej funkciji bo 1. junija zamenjal Simona Starčka, ki je 7. maja obvestil min...

Kronika / petek, 21. maj 2021 / 20:06

Ne želimo biti inkasanti

Po poldrugem mesecu, odkar je prevzela vodenje gorenjske policije, se je včeraj javnosti predstavila nova direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik.

Šport / petek, 21. maj 2021 / 20:05

Kranjski nogometaši imajo novo vodstvo

Novi predsednik Nogometnega kluba Triglav je Franjo Radiković.

GG Plus / petek, 21. maj 2021 / 15:51

Delo z mladimi je izziv

Prof. dr. Iztok Podbregar je v aprilu za mandatno obdobje štirih let ponovno prevzel vodenje Fakultete za organizacijske vede (FOV) Univerze v Mariboru. Gorenjska ima po njegovem kot ena najbolj razvi...

Bled / petek, 21. maj 2021 / 15:46

Upajo na boljšo turistično sezono od lanske

Na Bledu se v teh dneh pripravljajo na prihajajočo poletno turistično sezono, v kateri znova računajo predvsem na slovenske goste in goste iz bližnjih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo priti z a...