Vsi okuženi stanovalci v Domu starejših občanov Naklo so bili cepljeni, po včerajšnjih podatkih vseh enajst preboleva okužbo brez simptomov ali z minimalnimi simptomi. / Foto: Gorazd Kavčič

Začenja se prostovoljno samotestiranje dijakov

V Domu starejših Naklo je med stanovalci enajst okuženih s koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je v državi sredi tedna padel pod deset odstotkov, a pogoji za prehod v zeleno fazo še niso izpolnjeni. Začenja se samotestiranje dijakov, za njimi tudi učencev zadnje triade osnovne šole.

Naklo, Ljubljana – V Domu starejših občanov Naklo je bilo v prejšnjem tednu ugotovljenih enajst okužb s koronavirusom, vse pri stanovalcih doma, ki so že bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Kot je še povedal domači župan Ivan Meglič: »V domu je bila urejena rdeča cona, ki pa že poka po šivih. Za zaposlene je to izjemen napor, saj morajo postopati in se opremiti skladno z navodili in priporočili. Prav zaradi tega se pojavlja vse več kadrovskih težav. Edina dobra novica pri vsej tej zagati je, da vsi stanovalci prebolevajo okužbo brez simptomov ali z minimalnimi simptomi. Nastala situacija je zanimiva in nerazumljiva stroki, ki se je lotila resne analize. Čakamo rezultate in upamo na najboljše.« Vsaj do 25. maja so omejeni stiki stanovalcev, na voljo so pogovori s svojci s pomočjo telekomunikacijskih povezav, za informacije glede stanovalcev, ki so v rdeči coni, pa je na voljo (posebna) telefonska številka.

Sedemdnevno povprečje okužb se v državi znižuje in je včeraj znašalo 384, znižuje se tudi 14-dnevna incidenca obolelih in tudi razlike med regijami se počasi zmanjšujejo. V sredo so ob opravljenih 3852 PCR-testih potrdili 358 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je bil 9,3-odstoten. V sredo je bilo hospitaliziranih 363 covidnih bolnikov, od tega 110 v intenzivni terapiji. Boj z boleznijo je izgubilo še sedem oseb.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil samotestiranje dijakov in učencev zadnje triade OŠ s hitrimi testi. Prostovoljno samotestiranje se začne že v tem šolskem letu v domačem okolju, dijakom naj bi prve teste razdelili že danes, testirali pa naj bi se v ponedeljek oziroma lahko že v nedeljo zvečer. Za osnovne šole datum še usklajujejo, je pojasnil Vindišar, nadejajo pa se, da bo to steklo na začetku junija. Testi so opremljeni z navodili. Dijaki in kasneje še učenci se bodo testirali na sedem dni. Kot je poudaril Vindišar, bo prostovoljno samotestiranje za dijake in učence, ki niso preboleli covida, za prebolevnike, pri katerih je od tega minilo več kot šest mesecev, ter za necepljene.

Pogoji za prehod v zeleno fazo načrta sproščanja ukrepov pa še niso izpolnjeni. Vlada je zato še se sedem dni, do 30. maja, podaljšala veljavnost ukrepov v odlokih, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, ter obvezno namestitev razpršilnikov z razkužilom v večstanovanjskih stavbah. Vlada je določila pogoje vstopa v Republiko Slovenijo, od sobote dalje se ukinjajo kontrolne točke na meji z Madžarsko. Dodana je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se v najkasneje v osmih mesecih po pozitivnem PCR-testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ dr. Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci povedala, da je bilo do srede cepljenih 27 odstotkov odraslega prebivalstva s prvim odmerkom cepiva, polno cepljenih pa je 14,2 odstotka. Ne glede na to, da je cepivo zdaj na voljo za vse odrasle, pa imajo, kot je pojasnila, pri cepljenju starejši še vedno prednost. Omenila je, da so starostne skupine nad 70 let relativno dobro precepljene. Odstopa skupina od 70 do 74 let, kjer se v kratkem pričakuje že 70-odstotna precepljenost. Pri prebolevnikih se cepljenje lahko varno odloži do šest mesecev po prebolelem covidu-19, lahko pa se vsaj z enim odmerkom cepijo tudi prej, če tako želijo – pomembno pa je, da je to po zaključeni izolaciji po preboleli bolezni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 17. junij 2014 / 09:10

Imeli bodo novo teraso

Škofja Loka – Z današnjo priložnostno slovesnostjo bodo ob stavbi enote Varstveno delovnega centra Kranj za­ključili projekt izgradnje zunanje terase. Za varovance bo to pomembna pridobitev.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Nismo angeli, imamo se pa radi

Ljubljano je obiskala ekipa ustvarjalcev tretjega filma Mi nismo angeli, sredi oktobra so na RTV Slovenija začeli s predvajanem komedije zmešnjav Mi se mamo radi.

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Evolucijska teorija

Test: Mercedes-Benz E320 CDI Avantgarde

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Evropski avto leta je Ford S-max

Novi Ford S-MAX je osvojil prestižni naslov »Car of the Year 2007«, ki ga že vrsto let podeljuje 58-članska žirija specializiranih avtomobilskih revij. Fordovemu novincu je nagrada pripadla v ene...

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Akcijski naboj

Actyon, SSangYongov terenski posebnež z Daljnega vzhoda

Prosti čas / torek, 21. november 2006 / 06:00

Otroci obiskali opero

Več kot sto otrok iz kranjskih vrtcev Janina, Čira čara, Čenča in Ježek si je pred kratkim v ljubljanski operi ogledalo otroško baletno predstavo Kdo je najmočnejši na svetu. Balet je Če...