S ponedeljkom se pod določenimi pogoji sprošča tudi sejemska dejavnost. / Foto: Aleš Senožetnik, arhiv Gorenjskega glasa

Brez omejitve števila udeležencev na prireditvah

Javne prireditve bodo od jutri dalje povezane s površino in ne več s številom ljudi. S ponedeljkom se sprošča sejemska dejavnost. Vlada je na sinočnji dopisni seji sprejela še nekatere druge spremembe v zvezi z ukrepi, povezanimi z epidemijo covida-19.

Ljubljana – Število udeležencev na organiziranih javnih shodih in prireditvah od jutri dalje ni več omejeno na petdeset, ampak zgolj s površino oziroma z medosebno razdaljo. Število oseb v zaprtih prostorih in na prostem je omejeno na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva, za udeležence prireditev ali shodov v zaprtih prostorih pa je obvezna uporaba zaščitnih mask. Vladni odlok velja do vključno 30. maja.

Sprošča se sejemska dejavnost

S ponedeljkom pa vse do vključno 30. maja se sprošča sejemska dejavnost pod pogojem testiranja zaposlenih, pri čemer je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, število oseb v prostoru, v katerem se izvaja sejemska dejavnost, pa je omejeno tako, da je na posameznega obiskovalca na voljo deset kvadratnih metrov. Omejitev števila oseb ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani, in za osebe, ki potrebujejo spremstvo. Pri izvajanju sejemske dejavnosti v notranjosti je za potrošnike določen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Med veljavnimi izjemami za storitev strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je vlada dodala opravljanje kongresne dejavnosti za potrošnike.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, se dovoli konzumiranje hrane in pijače na prevzemnem mestu zgolj za mizami in ob upoštevanju pogojev, ki so z odlokom določeni za gostinske obrate, razen pogoja sedeče postrežbe.

Število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na deset kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od deset kvadratnih metrov. Ob tem pa je treba še naprej zagotavljati dvajset kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Gledalci na športnih tekmovanjih

Do vključno 30. maja se podaljšuje veljavnost odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. V določbi, ki ureja prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih, je dodano, da izključno na sediščih ne velja medosebna razdalja 1,5 metra, med končnimi uporabniki pa mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Kultura: izjema tudi enkrat cepljeni prebolevniki

Vlada je do vključno 30. maja podaljšala tudi veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom in odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji. V oba odloka, ki začneta veljati po objavi v Uradnem listu, je kot izjemo od obveznega testiranja dodala enkratno cepljene prebolevnike.

Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom po novem izrecno določa tudi, da za javne kulturne prireditve in druge kulturne storitve ne veljajo določbe odloka, ki ureja začasno prepoved zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom.

Poleg tega je v delu o izvajanju javnih kulturnih prireditev dopolnjen pogoj pri omejitvi zasedenosti sedišč v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Medtem ko mora biti v zaprtih javnih prostorih med končnimi uporabniki eno sedišče prosto, mora biti na prostem med sedišči najmanj en meter razdalje, med končnimi uporabniki, ki niso na sediščih, pa najmanj 1,5 metra razdalje. Ti pogoji ne veljajo za osebe iz skupnega gospodinjstva. Zaščitna maska je obvezna tako v zaprtih javnih prostorih kot na prostem.

V knjižnicah, arhivih, muzejih in galerijah novela odloka zmanjšuje omejitev po kvadraturi, in sicer na deset kvadratnih metrov na enega končnega uporabnika oziroma več končnih uporabnikov, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 2. julij 2013 / 14:43

Na Hrvaško zdaj hitreje

Včeraj je naša južna soseda Hrvaška postala osemindvajseta članica EU, tudi v Sloveniji pa se mnogi sprašujemo, kaj bo to prineslo novega v vsakodnevnih stikih s sosedi. To smo tokrat povprašali tudi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 21. maj 2021 / 20:08

Ivan Simič na čelo finančne uprave

Kranj – Vlada je na seji v sredo za vršilca dolžnosti generalnega direktorja finančne uprave imenovala Ivana Simiča. Na tej funkciji bo 1. junija zamenjal Simona Starčka, ki je 7. maja obvestil min...

Kronika / petek, 21. maj 2021 / 20:06

Ne želimo biti inkasanti

Po poldrugem mesecu, odkar je prevzela vodenje gorenjske policije, se je včeraj javnosti predstavila nova direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik.

Šport / petek, 21. maj 2021 / 20:05

Kranjski nogometaši imajo novo vodstvo

Novi predsednik Nogometnega kluba Triglav je Franjo Radiković.

GG Plus / petek, 21. maj 2021 / 15:51

Delo z mladimi je izziv

Prof. dr. Iztok Podbregar je v aprilu za mandatno obdobje štirih let ponovno prevzel vodenje Fakultete za organizacijske vede (FOV) Univerze v Mariboru. Gorenjska ima po njegovem kot ena najbolj razvi...

Bled / petek, 21. maj 2021 / 15:46

Upajo na boljšo turistično sezono od lanske

Na Bledu se v teh dneh pripravljajo na prihajajočo poletno turistično sezono, v kateri znova računajo predvsem na slovenske goste in goste iz bližnjih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo priti z a...