Primož Donoša, vodja gorenjskih kriminalistov / Foto: Tina Dokl

Gorenjski kriminalisti preprečili strelski napad

Osumljenca, ki je načrtoval množični poboj njemu znanih oseb v javnih ustanovah, so priprli. Dva kosa strelnega orožja je na temnem spletu naročil v ZDA, tam so poštno pošiljko z orožjem tudi zasegli.

Kranj – Gorenjski kriminalisti so v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi prijeli osumljenca, odraslo osebo, ki je načrtovala množični poboj v javnih ustanovah. Osumljenec, gre za slovenskega državljana, je na t. i. temnem spletu naročil strelno orožje in strelivo ter ga tudi že plačal, uporabiti pa naj bi ga nameraval proti osebam iz svojega okolja. Motiv naj bi bilo maščevanje, deloval pa naj bi sam, je na današnji novinarski konferenci razkril Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj. »Obstajala je realna možnost, da bi v kratkem prišlo do množičnega poboja več oseb,« je poudaril. Osumljenca so že privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodni pripor. Ker gre za zelo občutljivo zadevo, policija podrobnejših podatkov o osumljencu in potencialnih tarčah, tako osebah kot ustanovah, ne razkriva. Spletni Večer, ki se je skliceval na neuradne vire, je sicer objavil, da naj bi strelski pohod načrtoval srednješolec iz okolice Kranja, ki naj bi imel težave v šoli.

Osumljenec je na temnem spletu kupil polavtomatsko pištolo znamke Glock in avtomatsko strelno orožje znamke Remington, ki ga uporabljajo tudi varnostni organi pri bojevanju, je pojasnil Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU. Za naročilo je že plačal okoli pet tisoč evrov, so ugotovili policisti. Naročeno orožje je bilo, skrito v mikrovalovni pečici, po pošti že na poti v Slovenijo, ko so ga prestregli ameriški varnostni organi, šlo je za ameriški urad za domovinsko varnost, in o tem obvestili slovensko policijo. Poštna pošiljka je bila naslovljena na ime osumljenca, je razložil Jerkič.

Ker je šlo za osumljenca z območja PU Kranj, so gorenjski policisti pod usmeritvami kranjskega tožilstva takoj začeli preiskavo, pri čemer so uporabili tudi prikrita preiskovalna sredstva. Ugotovili so, da je osumljeni načrtoval množični poboj v javnih ustanovah, in sicer zaradi maščevanja njemu znanim osebam, je razložil Donoša. Vse skupaj se je odvilo dokaj hitro, v mesecu aprilu, je dodal.

Osumljenca so kriminalisti ob asistenci specialne enote policije prijeli na njegovem domu, prijetju se ni upiral, v kasnejšem postopku pa je s policijo sodeloval, je pojasnil Donoša. Kriminalisti so ga ovadili zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora. Kriminalistična preiskava se še nadaljuje tudi v smeri dokazovanja sumov poskusov umorov, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let, pri večkratnih umorih pa je možna tudi kazen dosmrtnega zapora.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 6. julij 2016 / 16:22

Odlična klasika iz šestdesetih let

Letošnji 21. Festival Bled se je začel s klasiko. Tokrat prvič rokovsko, saj so v petek v Festivalni dvorani navdušili Mladi levi.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.