Spori med dimnikarji še kar trajajo. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Kranj – V začetku lanskega leta je Dimnikarstvo Dovrtel zapustilo 13 dimnikarjev in odšlo na svojo poslovno pot, o čemer smo takrat poročali tudi v Gorenjskem glasu.

Dimnikarstvo Dovrtel je družinsko podjetje, ki ga je ustanovil Rudolf Dovrtel, ki je danes na mestu prokurista podjetja, ki ga vodi njegova žena Janja. Kot kažejo javno dostopni podatki, v podjetju delovala tudi njegova sinova Simon Dovrtel in Miha Houston.

Prav Houston je bil eden od trinajsterice, ki je skupaj z Gregom Hajnejem, Matijem Zavrlom, Rokom Debelakom, Milanom Vujanovićem, Davidom Kavčičem, Kristjanom Tomažičem, Radoslavom Zindovićem, Darkom Milanovićem, Jernejem Draganom, Emirjem Deljaninom, Tomažem Medičem ter Rokom Rozmanom podjetje zapustil in odšel na svoje. Ustanovili so lastna samostojna podjetja (s. p.) in se skupaj z družbo AS Group združili v zadrugo dimnikarjev ZaDim.

Kot nam je že takrat pojasnil Simon Dovrtel, se je preostalih sedem dimnikarjev zaposlilo v novem podjetju Dovrtel sistemi (ki ga vodi Simon Dovrtel), ker da je Dimnikarstvo Dovrtel prenehalo opravljati dimnikarske storitve.

Obe strani sta vse od razhoda v sporu in borbi za stranke. Družba Dovrtel sistemi naj bi po besedah dimnikarjev strankam še vedno pošiljala dopise, s katerim jih želi odvrniti od zadruge ZaDim, k njihovim strankam pa naj bi pošiljali tudi svoje dimnikarje, zaradi česar so se v zadrugi obrnili tudi na odvetnike.

V zadrugi ZaDim, katere predsednik je Miha Houston, so svoje stališče pred časom zapisali v pisni izjavi, ki so jo poleg medijev posredovali tudi na ministrstvo za okolje in prostor ter na Gospodarsko zbornico Slovenije. V izjavi so ponovno zapisali, da so se za razhod s podjetjem Dimnikarstvo Dovrtel odločili zaradi »nevzdržnih razmer in pritiskov«, kot eno izmed kršitev pa navajajo, da jim v podjetju Dimnikarstvo Dovrtel niso plačevali prispevkov za beneficirano delovno dobo, zaradi česar so zoper podjetje vložili tudi tožbo. »Sodišča so odločala nam v prid, pritiski s strani bivšega delodajalca o odstopu od tožbe pa so bili vseskozi močnejši in bolj agresivni,« so še navedli v pismu, v katerem pa tudi Simona Dovrtela, sicer tudi predsednika sekcije dimnikarjev pri obrtno-podjetniški zbornici, obtožujejo blatenja in ustrahovanja.

Kot vrh ledene gore so označili 8. januar, ko je Rudolf Dovrtel po njihovem mnenju podjetje AS Group protipravno predal v roke Simona Dovrtela. Gre za podjetje, ki ga je prej vodil prav Houston in ki je po besedah dimnikarja Emirja Deljanina za vso trinajsterico dimnikarjev nudilo vso potrebno administrativno podporo in informacijske storitve. Navzoče na sedežu podjetja pa so menda odstranili kar s pomočjo varnostnikov, ki so zasegli tudi dovoljenja za delo in druge potrebne certifikate za opravljanje dimnikarskih storitev trinajsterice. Kot je sicer razvidno iz javno dostopnih dokumentov, je Simon Dovrtel 8. januarja letos postal prokurist podjetja AS Group, direktor pa Gašper Golob, dokler ni že 22. januarja direktorskega mesta prevzel Rudolf Dovrtel, od 5. februarja pa je direktor ponovno Miha Houston.

Kot kaže, je spor med dimnikarji v precejšnji meri tudi družinski oziroma spor med bratoma, ki pa sta se dodatnim pojasnilom izognila oziroma na naša vprašanja (vsaj za zdaj) nista odgovorila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 16. julij 2016 / 22:07

Mramor presenetil z odstopom

Dušan Mramor je v sredo presenetljivo odstopil z mesta ministra za finance, kot pravi, iz razloga izrazito osebne narave.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.