Poškodovani in nepoškodovani brsti sadnega drevja / Foto: Gorazd Kavčič

Škoda po pozebi bo velika

Po prvi oceni bo pri sadnem drevju zaradi pozebe od sedemdeset- do stoodstotni izpad pridelka.

Kranj – Na Kmetijsko gozdarskem zavodu (KGZ) Kranj so na podlagi lastnih ogledov in ocen pridelovalcev pripravili prvo oceno posledic nedavne pozebe na Gorenjskem. Pozeba je, enako kot drugje v Sloveniji, najbolj prizadela sadno drevje, pri tem je bila, kot pravijo strokovnjaki, usodna predvsem hladna druga noč, ko so bile nizke temperature povezane še z nizko zračno vlago. Škoda je velika, po doslej znanih podatkih ocenjujejo, da se bodo izgube pridelka pri sadju gibale od sedemdeset do sto odstotkov, odvisno od lege, sadnih vrst in sorte ter tudi od možnosti zaščite nasadov pred zmrzaljo. V intenzivnih sadovnjakih so na jablanah vsi brsti, ki izraščajo iz dvoletnega lesa, pozebli, le nekateri brsti na enoletnem lesu niso poškodovani. Hruške, češnje in slive so skoraj v celoti pozeble. V travniških sadovnjakih naj bi bila poškodovanost od 70- do 90-odstotna. Pozeba je prizadela tudi nasade jagod. Čeprav so bili večinoma pokriti, je prve cvetove marsikje »požgalo«, izgube pridelka ocenjujejo na štirideset odstotkov.

Kot pravi Tomaž Cör, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje pri KGZ Kranj, bodo dejansko škodo lahko ocenile šele komisije, ki si bodo nasade ogledale potlej, ko bo s sadnih dreves že odpadlo vse, kar je poškodovano. Sam si je še v času pozebe ogledal sadovnjak na Markutovi kmeti v Čadovljah. »Na daleč je bilo videti vse v redu, a potlej, ko sva s sadjarjem odtrgala z drevja brste in jih prerezala, se je pokazalo, da so poškodovani.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sreda, 17. junij 2015 / 12:15

Očistili Tamar in postavili igrala

Udeleženci akcije Očistimo naše gore so v soboto na 3,5 kilometra dolgi poti v Tamar pobrali petnajst kilogramov smeti. Ob Domu v Tamarju nova otroška igrala.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 26. marec 2008 / 07:00

Podelili športna priznanja

Zavod za šport in Športna zveza Škofja Loka sta podelila 28 športnih priznanj za leto 2007.

Splošno / sreda, 26. marec 2008 / 07:00

Včasih smeh, drugič jok

Ivankino otroštvo je zaznamovalo posojilo, ki ga je najel oče.

Železniki / sreda, 26. marec 2008 / 07:00

Strah pred poplavami še živi

V Železnikih se po pol leta še zelo dobro spominjajo katastrofalnih poplav, ki so jih prizadele lanskega septembra. Triletni sanacijski program bo vlada predvidoma obravnavala ta teden.

Splošno / sreda, 26. marec 2008 / 07:00

Komentar: Šest mesecev kasneje

Pred tednom dni je minilo šest mesecev od hude vodne ujme, ki je na Škofjeloškem najbolj prizadela občino Železniki.

Škofja Loka / sreda, 26. marec 2008 / 07:00

Trudijo se obvladovati bolezen

Društvo diabetikov iz Škofje Loke, ki šteje že 454 članov iz Škofje Loke, Selške in Poljanske doline, je pred kratkim priredilo občni zbor.