Bela pita

Bela pita je preplet lešnikov in bele čokolade s svilnato teksturo. Čeprav je preprosta za pripravo, se lahko povsem postavi ob bok najboljšim sladicam. Ko boste želeli pripraviti nekaj posebnega, a ne boste imeli veliko časa in energije, izberite belo pito.

Za pripravo bele pite potrebujemo: za testo: 200 g pšenične moke, 50 g mletih lešnikov, 150 g masla, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 80 g sladkorja, 1 ščep soli; za kremo: 400 g bele čokolade, 250 g sladke smetane, 130 ml mleka, 2 jajci; za posip: 1 pest sesekljanih lešnikov.

Najprej se lotimo priprave testa: skupaj zmešamo moko, lešnike, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo okrogel pekač premera 24 cm. Testo po površini večkrat prepikamo z vilicami. Na testo položimo papir za peko in po njem razporedimo suha fižolova zrna. Tako obložen pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C. Najprej pečemo 10 minut, nato odstranimo fižolova zrna in papir za peko ter pečemo še 10 minut. Nato vzamemo pekač s testom iz pečice in temperaturo pečice znižamo na 130 °C.

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. V skodelico nadrobimo belo čokolado. Zmešamo smetano in mleko ter vse skupaj skupaj zavremo. Z vročo mešanico prelijemo zdrobljeno čokolado. Mešamo, dokler se čokolada povsem ne stopi. Nazadnje vmešamo še razžvrkljana jajca. S pripravljenim prelivom prelijemo pečeno testo v pekaču. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 130 °C, za 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice ter jo ohladimo na sobno temperaturo in jo nato še za dve uri postavimo v hladilnik. Ohlajeno pito potresemo z zdrobljenimi lešniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 17. maj 2018 / 13:02

Zagorelo ostrešje picerije na Črnivcu

Večjo škodo v sobotnem požaru na ostrešju picerije Moby Dick na Črnivcu so s hitro intervencijo preprečili gasilci.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 30. oktober 2006 / 06:00

Dalmacija pod gorami

Pod Storžičem se vam še kakšen teden obeta dalmatinsko morska ponudba. Bakalar, sardele v kisli marinadi, ribja juha, hobotnica v peči, školjke, škampi, morska žaba, jastog, rošata. Že samo ob misli n...

Prosti čas / ponedeljek, 30. oktober 2006 / 06:00

Prostorska umetnina

Citroën razširja enoprostorsko paleto z novim C4 Picassom.

Prosti čas / ponedeljek, 30. oktober 2006 / 06:00

Tradicija v novi podobi

Spremenjena podoba, novi motorji in še večje število različic so glavne značilnosti temeljito prenovljenega Fordovega lahkega dostavnika Transita, ki je lani praznoval štirideset let, le...

Prosti čas / ponedeljek, 30. oktober 2006 / 06:00

Debitant proti izkušenim

Test: Audi Q7 4.2 FSI V8

Zanimivosti / ponedeljek, 30. oktober 2006 / 06:00

Kostanjev piknik v Čenči

V vrtcu Čenča v Kranju so sredi oktobra organizirali Kostanjev piknik, nanj pa so vzgojiteljice in mali vrtičkarji povabili starše, stare starše, bratce, sestrice in prijatelje. »Kostanj...