Bela pita

Bela pita je preplet lešnikov in bele čokolade s svilnato teksturo. Čeprav je preprosta za pripravo, se lahko povsem postavi ob bok najboljšim sladicam. Ko boste želeli pripraviti nekaj posebnega, a ne boste imeli veliko časa in energije, izberite belo pito.

Za pripravo bele pite potrebujemo: za testo: 200 g pšenične moke, 50 g mletih lešnikov, 150 g masla, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 80 g sladkorja, 1 ščep soli; za kremo: 400 g bele čokolade, 250 g sladke smetane, 130 ml mleka, 2 jajci; za posip: 1 pest sesekljanih lešnikov.

Najprej se lotimo priprave testa: skupaj zmešamo moko, lešnike, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo okrogel pekač premera 24 cm. Testo po površini večkrat prepikamo z vilicami. Na testo položimo papir za peko in po njem razporedimo suha fižolova zrna. Tako obložen pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C. Najprej pečemo 10 minut, nato odstranimo fižolova zrna in papir za peko ter pečemo še 10 minut. Nato vzamemo pekač s testom iz pečice in temperaturo pečice znižamo na 130 °C.

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. V skodelico nadrobimo belo čokolado. Zmešamo smetano in mleko ter vse skupaj skupaj zavremo. Z vročo mešanico prelijemo zdrobljeno čokolado. Mešamo, dokler se čokolada povsem ne stopi. Nazadnje vmešamo še razžvrkljana jajca. S pripravljenim prelivom prelijemo pečeno testo v pekaču. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 130 °C, za 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice ter jo ohladimo na sobno temperaturo in jo nato še za dve uri postavimo v hladilnik. Ohlajeno pito potresemo z zdrobljenimi lešniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 6. februar 2018 / 23:02

Nad Belco se je sprožil plaz

Na pobočju, znanem po plazenju, se je v nedeljo zjutraj sprožil plaz. Čez gozdno cesto proti potoku Belca se je zvalilo okoli dva tisoč kubičnih metrov kamenja in skal.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 31. maj 2023 / 23:48

Škofjeloški upokojenci najaktivnejši

Ljubljana – Ob Dnevih medgeneracijskega sožitja 2023 sta minuli četrtek na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala Dan Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in 45. državno sreča...

Gorenjska / sreda, 31. maj 2023 / 23:43

Občine uspešno zmanjšujejo emisije

Gorenjske občine so v obdobju 2005–2020 emisije toplogrednih plinov v sektorju občinskih javnih stavb zmanjšale za 27 odstotkov, pri javni razsvetljavi pa za 38 odstotkov.

Preddvor / sreda, 31. maj 2023 / 23:35

Praznično v Preddvoru

Preddvor – Preddvor 1. junija praznuje občinski praznik, ko se spominja prve slovenske pisateljice, pesnice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske. Letos mineva tudi 190 let od nj...

Zanimivosti / sreda, 31. maj 2023 / 23:34

Razstava ročnih del gorenjskih upokojencev

Jesenice – Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske in Društvo upokojencev Javornik - Koroška Bela v Kolpernu, muzejskem območju Stare Save na Jesenicah, konec tedna pripravljata ra...

Razvedrilo / sreda, 31. maj 2023 / 23:12

Okusi kranjskih miz

Zavod za turizem in kulturo Kranj je povabil na novinarsko konferenco na Primskovo, v Gostilno Pr' Matičku, kjer smo v družbi nekaterih kranjskih gostincev izvedeli, kako bodo videti prvi Okusi kra...