Bela pita

Bela pita je preplet lešnikov in bele čokolade s svilnato teksturo. Čeprav je preprosta za pripravo, se lahko povsem postavi ob bok najboljšim sladicam. Ko boste želeli pripraviti nekaj posebnega, a ne boste imeli veliko časa in energije, izberite belo pito.

Za pripravo bele pite potrebujemo: za testo: 200 g pšenične moke, 50 g mletih lešnikov, 150 g masla, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 80 g sladkorja, 1 ščep soli; za kremo: 400 g bele čokolade, 250 g sladke smetane, 130 ml mleka, 2 jajci; za posip: 1 pest sesekljanih lešnikov.

Najprej se lotimo priprave testa: skupaj zmešamo moko, lešnike, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razvaljamo in z njim obložimo okrogel pekač premera 24 cm. Testo po površini večkrat prepikamo z vilicami. Na testo položimo papir za peko in po njem razporedimo suha fižolova zrna. Tako obložen pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C. Najprej pečemo 10 minut, nato odstranimo fižolova zrna in papir za peko ter pečemo še 10 minut. Nato vzamemo pekač s testom iz pečice in temperaturo pečice znižamo na 130 °C.

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. V skodelico nadrobimo belo čokolado. Zmešamo smetano in mleko ter vse skupaj skupaj zavremo. Z vročo mešanico prelijemo zdrobljeno čokolado. Mešamo, dokler se čokolada povsem ne stopi. Nazadnje vmešamo še razžvrkljana jajca. S pripravljenim prelivom prelijemo pečeno testo v pekaču. Pekač postavimo nazaj v pečico, segreto na 130 °C, za 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice ter jo ohladimo na sobno temperaturo in jo nato še za dve uri postavimo v hladilnik. Ohlajeno pito potresemo z zdrobljenimi lešniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 2. april 2024 / 10:44

Priznanja za rešitve v krožnem gospodarstvu

Komenda – Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo (SRIP) – Krožno gospodarstvo, ki ga upravlja Štajerska gospodarska zbornica, je podelilo 27 priznanj za inventivne rešitve na področju krožnega...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / nedelja, 9. april 2023 / 18:05

Ne bodo preganjali, usmerjali pa

V Bohinju pripravljajo tako imenovani akcijski načrt za upravljanje obiskovalcev v destinaciji s poudarkom na območju Bohinjskega jezera z okolico. Obiskovalce želijo usmerjati na način, da bo doživet...

Kamnik / nedelja, 9. april 2023 / 18:04

Projekt štirih občin

V uporabo so predali prvi del kolesarske povezave od Kamnika do Ljubljane, urejene z namenom, da bi prebivalci tega območja avtomobile čim večkrat zamenjali s kolesom.

Kronika / nedelja, 9. april 2023 / 21:45

Reševalci: V plazu pod Malo Mojstrovko trije težje poškodovani, razmere v gorah zahtevne

V plazu, ki je dopoldne na območju Male Mojstrovke odnesel pet slovenskih planincev, so se trije težje poškodovali, dva pa lažje, so na novinarski konferenci povedali pristojni. Vsi naj bi ostali v bo...

Zanimivosti / nedelja, 9. april 2023 / 17:16

Iskan

Na zaključku sezone v smučarskih skokih se je v Planici od skakalne kariere poslovil zelo priljubljeni Cene Prevc. V množici obiskovalcev je bila opazna njegova navijačica, ki mu je na izv...

GG Plus / nedelja, 9. april 2023 / 17:14

Kako je Naum ukanil financarja

Naša vas je že od nekdaj znana, da se tu pridela kar veliko sadja. Tako jabolk kot hrušk in tudi češpelj. Kar nekaj so kmetje zaslužili s prodajo sadja, še več pa s tistim, kar se je dalo...