Da je pošteno za obe strani
... je dejal Gašper Zima iz gostilne Pr' Železnk v Mojstrani in na terasi postregel domačine iz Mojstrane in Dovjega v sredo, na dan mučenikov, in pred še tem v ponedeljek, na dan žena.
Mojstrana – Kajti tradicija je le tradicija, a za spremembo ne s šopkom rož, pač pa je bil za 8. marec Pr' Železnk na meniju pasulj s klobaso in buhteljnom, za 10. marec pa pečenica, matevž in kislo zelje. Le tistega običajnega prijetnega množičnega druženja ni bilo, zaradi koronarazmer je bila postrežba »ena na ena«, z maskami ter na varni razdalji čez mizo in klop. No, kakšna izmenjana beseda je že bila, o koronavirusu in še o čem drugem, kar se dogaja v vasi.
Domačini so bili seveda več kot zadovoljni. Danica Kopavnik se je oglasila obakrat, enkrat ji je Gašper naložil pripravljene jedi za vnuke in sina, v drugo pa je vzela zase, odličnega okusa kar ni mogla prehvaliti. Lidija Udir je prišla v sredo in možu domov odnesla to dišeče in kadeče se darilo, v ponedeljek pa je bilo ravno obratno.
Gašper Zima je na dan žena razdelil okrog 120 porcij, na dan mučenikov približno štirideset. »Bolje, da eden pomiva kot pa pol vasi,« se je nasmejal ob tem.
»Vse skupaj se je začelo okrog leta 1970 pred staro trafiko v Mojstrani. Domačini so za praznik žena od doma prinesli klobase, slanino, fižol in druge sestavine, postavili kotel in zakurili pod njim ... So rekli, da ženam na ta dan ne bo treba kuhati,« je povedal Gašper. Obujanje spominov sta nadaljevala Ivana Lavtižar in Franc Rabič ter med prvimi, ki so začeli to izvirno idejo, omenila Vuka Lešnjaka, Alojza Rekarja in Matevža Kunšiča. Datum, ura postrežbe in jedilnik se niso spreminjali do danes, se je pa lokacija in nekaj tistih, ki so ta voz vlekli naprej. Kot so omenili sogovorniki, so lokacijo kasneje preselili pred nekdanji hotel Triglav v Mojstrani pa pred Katro na Dovjem, vmes je bilo nekaj let premora in tudi birokracija s svojimi pravili je posegla vmes ... Pr' Železnk so to tradicijo za dan žena prevzeli »načez« pred štirimi leti, pred tremi leti so se tega domislili še za dan mučenikov. Še lani so kuhali in stregli sredi vasi na Trgu olimpijcev. Letos so se zaradi znanih razmer odločili, da tradicijo nadaljujejo na spremenjen način in ob upoštevanju vseh ukrepov.