Igor Jamnik ob svojih okrasih cvetličnih loncih iz betona / Foto: Gorazd Kavčič

Med korono našel nov hobi

Igor Jamnik iz Žabnice se je v času epidemije naučil izdelovati okrasne cvetlične lonce iz betona, ohranja pa tudi ljubezen do glasbe – tako kot njegova žena Marija.

Žabnica – Mariji in Igorju Jamniku iz Žabnice je skupna velika ljubezen do glasbe, ki sta jo vselej z veseljem ponesla med ljudi. S svojim glasbenim talentom sta obogatila prenekateri dogodek, še zlasti Marija oz. Mika, kot ji pravijo domačini, njen mož pa je nadarjen tudi za likovno ustvarjanje, ki se mu je začel bolj posvečati pred letom dni. Vse do pred dveh let in pol je 82-letnemu Igorju in njegovi devet let mlajši ženi dneve zapolnjevalo delo na kmetiji, po domače se reče pr' Jurcu. Odkar sta jo opustila, imata precej več prostega časa, nato pa je marca lani prišla še epidemija, obiskov in druženj naenkrat ni bilo več. »Nekako se je bilo treba zamotiti,« se spominja Igor, ki se je tako lotil izdelovanja okrasnih cvetličnih loncev iz betona. V enem letu je nastalo okoli 25 čudovitih izdelkov, številne je podaril drugim.

Izdelave se je naučil sam ob ogledu posnetkov na Youtubu. Za sedemdeseti rojstni dan si je omislil svoj prvi računalnik in opravil računalniški tečaj. Sedaj skoraj vsak večer uro ali dve na Youtubu išče ideje za ustvarjanje. »Na posnetkih vidiš, da ljudje počnejo marsikaj, in sem se še sam lotil. Za betonske lonce potrebuješ cement, mivko in vodo ter osnovni model, na katerega gradiš. Postopki so različni, na Youtubu običajno delajo tako, da iz mivke naredijo model, nanj nalijejo gosto cementno mleko, da nastane glazura, potem pa delajo nanjo.« Priljubljen je tudi postopek, pri katerem na model položijo v cementno zmes namočeno krpo, ki jo nato oblikujejo v želeno obliko in pustijo, da se posuši. Igor lonce izdeluje tudi na vretenu, ki ga je napravil sam. Za zahtevnejše lonce porabi celo tri dni. Velik izziv mu je predstavljal labod iz betona, zelo zahteven je bil tudi lonec v obliki votlega štora. Lonce polepša z detajli, ki jih izdela ročno, in poslikavo.

Igor se je nad slikanjem navduševal že kot šolar. »Vse zvezke sem imel porisane. Ampak na kmetiji je pač delo prvo, če je kaj časa, pa še kaj drugega.« Čopič, ki ga je nekoč rad vzel v roke, je pred časom zamenjal za računalniško miško, saj se je naučil ustvarjati v programu Slikar, sicer pa namerava poslikati še eno od sten v delavnici – z motivom narave, ki mu je zelo pri srcu.

Marija in Igor sta lani praznovala zlato poroko. Pred petdesetimi leti sta se v okviru akcije Nedeljskega dnevnika poročila na Kmečki ohceti, kjer je sodelovalo 17 parov iz vse Evrope. Povezala ju je ljubezen do glasbe. Marija je odraščala na Bledu, v glasbeni šoli se je naučila igrati klavir in solopetja, bila pa je tudi organistka in se je nekoč napotila v Žabnico ogledat nove orgle. Tako je srečala Igorja, cerkvenega pevca, harmonikarja in vodjo instrumentalnega Tria Igorja Jamnika, ki je nastopal z ansamblom Pleško iz Škofje Loke. Ob delu na kmetiji je Igor sčasoma glasbo moral opustiti.

Marija je svoje glasbeno znanje predano prenašala na druge. Kot učiteljica glasbe je bila zaposlena v Šenčurju, angažirali pa so jo tudi v žabniški šoli, da je otrokom igrala na klaviature in so skupaj prepevali. Še dobro se spomni besed drugošolke Alenke Jenko, da bo tudi ona učila petje, ko bo velika, lani pa je prejela občinsko nagrado za uveljavljanje glasbene kulture in pedagoško delo z mladimi … Marija ima lepe spomine tudi na leta, ko je vodila Mešani pevski zbor Svoboda Stražišče in cerkveni dekliški zbor v Žabnici, kjer je bila tudi organistka. »Sedaj, v času epidemije, spet vsako soboto igram orgle in pojem pri maši – sama. Enako je bilo lani, ko je umrl nadškof Uran,« nam je zaupala Marija, ki je v preteklosti obogatila mnogo bogoslužij ne le doma, pač pa po vsej Sloveniji. Kot je pojasnila, jo je v prejšnjih časih dejstvo, da poje in igra v cerkvi, včasih »teplo«, saj je bila deležna nekorektnega odnosa, ob zavrnitvi za službo učiteljice je slišala celo, da jim ne bo organistka vzgajala otrok …

Kljub vsemu se ji je v vseh teh letih nabralo več lepih spominov. S ponosom pove, da je v Žabnici na prireditvah, kjer so nastopali otroci, na katere je prenašala svoje znanje, sodeloval celo igralec Polde Bibič. Klaviature je namreč učila igrati tudi njegovo vnukinjo Nino Rakovec iz Stražišča, danes uspešno igralko. Zakonca Jamnik sta mnogo prireditev popestrila tudi kot duet in do epidemije s svojimi nastopi razveseljevala stanovalce domov za starejše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 20. maj 2020 / 09:53

Nadaljujejo snemanje serije Najini mostovi

Potem ko sta se produkcija in vsa snemalna industrija po vsem svetu za sedem tednov ustavili zaradi pandemije covida-19, se luči studiev postopoma znova prižigajo. Med prvimi produkcijami...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

V deželo pomaranč

Obisk Andaluzije (Andalucie), najjužnejše španske pokrajine, bi lahko poimenoval tudi (H)ola, ole in drugo govoričenje iz telenovel.

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Z balonom pod nebo

Posebne vrste avantura je polet s toplozračnim balonom, velikansko napihljivo pošastjo, ki v košaro sprejme tudi "običajne" potnike, željne adrenalina ...

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Besede

Rada imam besede. Z njimi se igram, jih sestavljam, črtam in premetavam sem in tja. Imam jih za svoje zaveznice, pogosto pa mi prav njihova uporaba prinese tudi težave.

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Čarobna moč pravljic

Ko je Rdeča kapica prišla v gozd, je srečala volka. Ni vedela, kakšna hudobna žival je, in zato se ga ni nič ustrašila. "Dober dan, Rdeča kapica," ji je rekel volk. "Dober dan, volk," je odgovorila de...

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Vzgoja malega potrošnika

Otroci nas opazujejo in oponašajo, zato se vprašajmo, kako se obnašamo kot kupci. Nakupujemo impulzivno ali načrtujemo nakupe?