Potrdili letošnji proračun

Občinski svet v Preddvoru je potrdil proračun občine za letos, soglašal pa je tudi s predlogom odloka skupne občinske uprave Gorenjske.

Preddvor – Več občin je prejelo predlog odloka o skupnih občinskih upravah, ki naj bi ga sprejele občine Kranj in okoliške Cerklje, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Naklo in Tržič. Na januarski seji ga je obravnaval in sprejel tudi občinski svet v Preddvoru. Kot je po seji povedal župan Rok Roblek, pa je predlog sprožil obsežno polemiko, saj je menda nemogoče predvideti finančne učinke. Skupna občinska uprava namreč lahko deluje na enajstih skupnih lalogah, v primerih, da se ji pridružijo najmanj tri občine, je deležna tudi državnega sofinanciranja. Na tem področju bi lahko pridobili do desetino več sredstev kot doslej, ko je več občin sodelovalo pri dveh skupnih nalogah: medobčinskem inšpektoratu in redarstvu ter skupni revizijski službi. Svetniki bi si želeli več pojasnil o tem, kolikšni bodo stroški in koliko bodo prispevali za delovanje skupne občinske uprave.

Sprejetje občinskega proračuna za leto 2021 so v Preddvoru načrtovali že pred koncem minulega leta, vendar prvega predloga svetniki zaradi preveč načrtovanih projektov niso bili pripravljeni potrditi. Občinska uprava je pripravila novega, ki so ga v prvem branju sprejeli decembra lani, zdaj pa so dobili v branje končni predlog. Tokrat je bil soglasno sprejet z dopolnilom glede nakupa ene od cest, za kar so razporedili sredstva, ki so jih dobili na osnovi zakona o finančni razbremenitvi občin, je pojasnil župan Rok Roblek. Denar so med drugim razporedili tudi na projekte, povezane s športno infrastrukturo, in urejanju gradu Dvor. V osnutku proračuna je bila tudi sanacija ceste in mostov mimo Jelovice, kar so iz predloga umaknili. Nova pa je ureditev navezave magistralnega vodovoda v Tupaličah, ki je v solastništvu z občinama Kranj in Šenčur. Sicer pa jih letos razveseljuje dejstvo, da se bo začela rekonstrukcija državne ceste Kranj–Jezersko v Tupaličah, za kar je državna direkcija že izbrala izvajalca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 2. oktober 2012 / 07:00

Festival za tretje življenjsko obdobje

Ljubljana - V Cankarjevem domu v Ljubljani se je včeraj, na mednarodni dan starejših, začel tridnevni Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je tudi osrednji dogodek letošnjega evropsk...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / petek, 7. avgust 2015 / 07:00

Na Jezerskem že sedeminpetdeseti Ovčarski bal

Jezersko – Gostišče ob Planšarskem jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko in Društvo rejcev ovac jezersko-solčavske pasme to nedeljo ob Planšarskem jezeru pripravl...

Razvedrilo / petek, 7. avgust 2015 / 16:00

Festival, ki išče sonce

Osmi Schengenfest je navkljub finančni krizi ter ponovno neugodnim vremenskim razmeram v idiličnem ambientu reke Kolpe postregel z nekaj vrhunskimi koncerti.

Kultura / petek, 7. avgust 2015 / 13:00

Stara glasba po rusko

V cerkvi sv. Benedikta v Zgornjih Stranjah bo v soboto, 8. avgusta, v sklopu Festivala Seviqc Brežice koncert ruske skupine za staro glasbo Svetilen.

Kultura / petek, 7. avgust 2015 / 13:00

Kultura, glasba in zgodovina

Festival Radovljica se letos začenja v soboto, 8. avgusta, trajal pa bo do nedelje, 23. avgusta. Z letošnjim dogajanjem bo festival dopolnil triintrideset let.

Šport / petek, 7. avgust 2015 / 12:45

Jutri balinarska turnirja

Kranj – Na balinišču Balinarskega kluba Milje TELA bo jutri, 8. avgusta, potekal že 12. memorialni Andrejev balinarski turnir trojk, ki je namenjen spominu na ustanovnega člana Balinarskega kluba M...