Konzorcij evropsko zaščitenih živil
H konzorciju so pristopili tudi Sirarsko društvo Bohinj, GIZ Kranjska klobasa, Jata Emona in Čebelarska zveza Slovenije.
V Sloveniji je na ravni Evropske unije zaščitenih 24 živil, ki jih odlikujejo višja kakovost, poreklo, način pridelave ali bogata kulinarična tradicija.
Kranj – V Sloveniji so v torek na pobudo Čebelarske zveze Slovenije ustanovili konzorcij evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov. Doslej je h konzorciju pristopilo osemnajst nosilcev evropsko zaščitenih slovenskih živil, med njimi tudi Sirarsko društvo Bohinj, pobudnik za zaščito Mohanta, Gospodarsko interesno združenje Kranjska klobasa kot zaščitnik Kranjske klobase, Jata Emona kot pobudnica in ena od certificiranih proizvajalk Jajc izpod Kamniških planin in Čebelarska zveza Slovenije kot zaščitnica Slovenskega medu. Združenje bo skupno nastopalo pri zagotavljanju denarja za promocijo evropsko zaščitenih slovenskih pridelkov in živil, pri promociji teh pridelkov in živil ter oznak poimenovanja, pri spreminjanju zakonodaje in pri opozarjanju na nedovoljene prakse ali zlorabe imen evropsko zaščitenih slovenskih pridelkov in živil. Kot je povedal Boštjan Noč, predsednik čebelarske zveze, ki bo po sklepu članic tudi dve leti zastopal konzorcij, si bo prizadeval, da bi evropsko zaščitena živila promovirali enakovredno kot ostala živila iz nacionalnih shem kakovosti in da bi ta živila našla mesto tudi na jedilnikih javnih zavodov in protokolarnih ustanov. V konzorciju si želijo, da bi prvo generično promocijo teh živil izvedli že letos, na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa so tudi obljubili, da bo že prihodnje leto promocija teh živil postala del nacionalne promocije za slovensko hrano. Konzorcij se bo letos avgusta predstavil na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni ter septembra na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju.