Lazanja s špinačo in rikoto

Lazanja s špinačo in rikoto je sočna sestavljanka iz testenin in obilo zelenjave. Bešamel nadomestimo s paradižnikovo omako, meso pa nadomestimo z rikotino mešanico, ki bo poskrbela za vir beljakovin.

Za pripravo špinačne lazanje potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo; za paradižnikovo omako: 600 g paradižnikove mezge, 1 čebulo, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, ščep soli in popra, 1 žlico olivnega olja; za špinačni nadev: 400 g špinače, 2 stroka česna, 1 žlico olivnega olja, sol in poper; za rikotin nadev: 400 g rikote, 1 jajce, ščep soli; sir za posip.

Priprava paradižnikove omake: Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter zalijemo s paradižnikovo omako. Začinimo, solimo in popramo. Omako kuhamo 10 minut pri srednji temperaturi.

Priprava špinačnega nadeva: Česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olje in dodamo česen. Ko ta zadiši, dodamo špinačo in pokrijemo. Po kakšni minut, ko špinača upade, jo solimo in popramo.

Priprava rikotinega nadeva: skupaj zmešamo jajce, rikoto ter ščep soli.

Sestavljanje lazanje: dno pekača premažemo z dvema žlicama paradižnikove omake. Na omako položimo plast testenin ter jo ponovno premažemo s paradižnikovo omako. Po omaki razporedimo del špinačnega nadeva in nanj še del rikotinega nadeva. Čezenj položimo plast testenin in ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo z naribano mocarelo ali drugim sirom. Lazanjo postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 50 minut. Da se nam lazanja po vrhu ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice ter jo pred postrežbo pustimo stati 15 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 21. januar 2010 / 07:00

Planinski vestnik drugače

Kranj - Planinski vestnik, ki izhaja vse od leta 1895, velja za najstarejšo slovensko revijo, ki še izhaja. Do danes je izšlo 109 letnikov revije, ki je namenjena ljubiteljem gor...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 8. junij 2020 / 18:01

Dan žit letos v dveh delih

Mengeš – Tradicionalni Dan žit v Jabljah bo letos v dveh delih. V sredo, 10. junija, bo na poskusnem polju Kmetijskega inštituta Slovenije v Mengšu ogled poskusov s sortami žit, prikazali pa bodo t...

Preddvor / ponedeljek, 8. junij 2020 / 18:00

Sistem dobil novega upravnika

Energetika Preddvor je sklenila pogodbo o distribuciji energije, dobavi sekancev in servisiranju sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso s podjetjem Interenergo.

Kranj / ponedeljek, 8. junij 2020 / 14:42

Na Golniku znova prepoved rednih obiskov bolnikov

Golnik – S Klinike Golnik so sporočili, da do preklica ponovno zapirajo vrata za redne obiske bolnikov. Tako so od danes naprej so dovoljeni samo obiski paliativnih bolnikov, umirajočih in bolnikov...

Gorenjska / ponedeljek, 8. junij 2020 / 14:38

V nedeljo brez novopotrjenih okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V nedeljo so opravili 211 testiranj na novi koronavirus, pri čemer noben test ni bil pozitiven, je razvidno iz podatkov, ki jih je na Twitterju objavila vlada. Prav tako v nedeljo ni um...

GG Plus / ponedeljek, 8. junij 2020 / 13:42

Šolska klima je duša šole

Med najnujnejše spremembe našega šolskega sistema zagotovo sodi tudi razmislek, kako izboljšati kakovost življenja v šoli, saj ne bi smeli spregledati ugotovitev mednarodnih preiskav, da so naši uč...