Naj potico 2020 je spekla Nataša Kne
Laskavi naziv naj potica 2020 je osvojila Nataša Kne, ki je tokrat strokovno komisijo prepričala s potico z nadevom iz divjih lešnikov s cvetnim prahom. Knetova je tudi članica Interesnega združenja Podbreška potica.
Kranj – Spletni portal Metropolitan je novembra objavil natečaj za recept Naj potica 2020, najboljšo potico pa razglasil nedavno. Vendar sta tokrat natečaj in končni izbor najboljših potic potekala drugače kot v preteklih letih: prilagojeno razmeram, v katerih smo se znašli.
Na razpis je prispelo štirideset receptov in fotografij izdelkov, recepti pa niso smeli biti prepisani iz kakšne revije ali knjige.
Strokovno ocenjevanje za naj potico 2020 so zaupali predstavnikom glavnega sponzorja projekta, k sodelovanju pa povabili tudi mamo in sina, mojstrico peke potic Sonjo Jezeršek in kuharskega mojstra Luko Jezerška. Izbor je letos tako potekal zgolj na podlagi receptov in fotografij, ki so jih organizatorju natečaja zaupale vešče pekovske mojstrice. Podelili so nazive naj potica 2020, najbolj inovativna potica in naj potica 2020 po izboru bralcev. Prva dva sta šla v gorenjske roke, tretji pa je ostal v prestolnici.
Jernej Jeglič, predsednik Interesnega združenja Podbreška potica, ki se je s svojimi članicami udeležilo natečaja in se zelo dobro odrezalo, pravi: »Večina letošnjih izborov potic je bila odpovedana, a omenjenega so izpeljali. Na njem že leta zmagujejo mojstrice peke Podbreške potice, in sicer: leta 2018 Veronika Aljančič (najboljša po izboru okuševalcev) in Barbara Pogačnik (najboljša po mnenju strokovne komisije), lani se je dobro odrezala potica Erne Mokorel – najboljša po izboru okuševalcev, letos pa si je naziv naj potica 2020 prislužila Nataša Kne s potico z nadevom iz divjih lešnikov s cvetnim prahom, ki sicer ni klasična Podbreška potica, je pa prepričala strokovno komisijo.«
Da je bilo letos ocenjevanje malce drugačno kot v preteklosti, priča že to, da so podelili naziv po izboru bralcev, ne okuševalcev oziroma obiskovalcev izbora v živo. »Včasih so zmagovalko prisotni okuševalci izglasovali na Dvoru Jezeršek, letos so o končnem rezultatu odločale fotografije in recepti ter bralci, ne okuševalci. Kar pa v bistvu komisijo postavlja pred še težje delo, saj ji nalaga še večjo odgovornost,« meni Jeglič.
Potica Nataše Kne je tako letos osvojila prvo mesto, kot najbolj inovativna za letošnje leto se je izkazala makova potička z zamrznjenimi posušenimi koščki malin Karmen Šlibar Vuzem, bralci pa so izbrali za svojo še potico s trojnim mandljevim nadevom Suzane Tomplak.
Nataša Kne razloži, da je njena potica nastala po razmisleku in v želji, da se z njo vrne v preteklost. »Razmišljala sem, da včasih niso imeli orehov, ko pa so slovenske domačije na vrtu posadile orehe, je plodove lahko vzela ostra zima in so ostali brez ključne sestavine, lahko so naredili potico iz suhega sadja ali pa morda iz nabranih divjih lešnikov. Nisem izbrala medu, ki lahko potico obteži in nadvlada, sem pa uporabila cvetni prah, s katerim sem se želela približati medenosti in potici pustiti mehkost in nežnost, se nekako pokloniti temu včasih tako pomembnemu sladilu. Janež je bil včasih zagotovo dostopnejši od dragega cimeta. Osebno ga naravnost obožujem. Čežana, ki se kuha dlje časa, razvije čudovito aromo in okus, mora biti iz starih sort, to je čisto nekaj drugega. Sladkorni karamel doda dimenzijo in barvo ...« našteva in za konec doda: »Morda je bila precej podobna potica včasih večkrat na mizi.«