Katarina Zupan z nagrajenim sirom / Foto: Gorazd Kavčič

Znak kakovosti za poltrdi sir Klemen

Na tradicionalni državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij je najvišje priznanje, znak kakovosti, prejela tudi kmetija Pr' Klemenak za poltrdi sir Klemen. Na kmetiji ima sirarstvo že dolgo tradicijo.

Radovna – Letošnji jesenski dogodek Dobrote slovenskih kmetij je bil zaradi koronarazmer nekoliko drugačen kot običajno. Namesto razstave najbolje ocenjenih izdelkov so pripravili le tržnico s ponudbo izdelkov in izdali katalog v elektronski obliki, v katerem so izdelke predstavili s fotografijami. Na tržnici, ki je bila v minoritskem samostanu na Ptuju, so se predstavile kmetije iz vse Slovenije, razglasili so tudi rezultate ocenjevanja v 15 skupinah izdelkov in podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja. Kmetije iz Slovenije in iz zamejstva so na ocenjevanje dale 946 izdelkov.

Najvišje priznanje, znak kakovosti, so dobile kmetije, ki so za enak izdelek tri leta zapored osvojile zlato priznanje. Letos so prireditelji podelili 91 znakov kakovosti, od tega največ za mlečne in krušne izdelke ter za olja. Znak kakovosti je prejelo tudi šest gorenjskih kmetij, med njimi kmetija Pr' Klemenak iz Radovne za poltrdi sir Klemen. Vodenje kmetije Pr' Klemenak je pred štirimi leti, po očetovi smrti, prevzela Katarina Zupan. »Moj stari ata Janez se je začel ukvarjati s sirarstvom v Podhomu, nato so se preselili na kmetijo v Radovno. Tradicija sirarstva v naši družini sega v štirideseta leta prejšnjega stoletja,« je pojasnila Zupanova, ki ohranja družinsko tradicijo sirarstva in tudi govedoreje, ki je njihova primarna dejavnost. Živali čez leto pasejo na pašnikih okoli kmetije. »Kmetijo želim posodobiti in stopiti v korak z modernimi trendi v kmetijstvu. Samo z rednim delom in vztrajnostjo pa bomo prebrodili te čase, ki niso prav nič rožnati za kmetijstvo,« je dodala gospodarica kmetije. Nagrajeni poltrdi sir Klemen, ki je narejen surovega kravjega mleka, Katarina Zupan izdeluje po tradicionalnem receptu, ki je v družini prehajal iz roda v rod. Okušate pa ga lahko kar pri njih doma ...

Že 31. prireditev Dobrote slovenskih kmetij so organizirali Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z preostalimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi in ob podpori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 9. december 2022 / 08:44

V nedeljo sneg do nižin

Kranj – Ljubitelje zime bo ta konec tedna razveselil sneg. Po napovedih meteorologa z Agencije RS za okolje Branka Gregorčiča bo danes snežilo le v visokogorju, ob padavinah v noči na nedeljo pa se...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 19. avgust 2016 / 07:00

Pojasnilo

V članku Vozličasti dermatitis vse bližje Sloveniji, ki je bil objavljen v časopisu 29. julija na strani Kmetijstvo, smo dr. Ivanu Toplaku iz Nacionalnega veterinarskega inštituta pripisali izjavo,...

Kultura / petek, 19. avgust 2016 / 15:30

Jazz kamp, ki ni kampiranje

Danes zvečer se bo s koncertom Mie Žnidarič in Steve Klink kvarteta začel letošnji, že trinajsti po vrsti, Jazz kamp Kranj. Ta bo tokrat »krik poletja«, kot pravi aktualni slogan.

Jesenice / petek, 19. avgust 2016 / 13:31

V soboto vrhunec poletja na Golici

Jesenice – Osrednji poletni dogodek na 1835 metrov visoki Golici bo v soboto, 20. avgusta, ko bo pri koči tradicionalno srečanje Jeseničanov in planincev od drugod. Organizatorji z njim želijo čim...

Slovenija / petek, 19. avgust 2016 / 13:26

Prva resna pogajanja

Predsednik zdravniškega sindikata Fides je zadnja pogajanja z vlado o kolektivni pogodbi za zdravnike označil za prva resna. Slovenski policisti bodo dobili novo orožje.

Zanimivosti / petek, 19. avgust 2016 / 13:02

Na Triglavu bodo varili pivo

Ekipa petih pivoljubcev, pivopivcev in pivoznalcev se bo danes, 19. avgusta, odpravila na Triglav, kjer namerava zvariti pijačo bogov (ali krajše: pivo).