Katarina Zupan z nagrajenim sirom / Foto: Gorazd Kavčič

Znak kakovosti za poltrdi sir Klemen

Na tradicionalni državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij je najvišje priznanje, znak kakovosti, prejela tudi kmetija Pr' Klemenak za poltrdi sir Klemen. Na kmetiji ima sirarstvo že dolgo tradicijo.

Radovna – Letošnji jesenski dogodek Dobrote slovenskih kmetij je bil zaradi koronarazmer nekoliko drugačen kot običajno. Namesto razstave najbolje ocenjenih izdelkov so pripravili le tržnico s ponudbo izdelkov in izdali katalog v elektronski obliki, v katerem so izdelke predstavili s fotografijami. Na tržnici, ki je bila v minoritskem samostanu na Ptuju, so se predstavile kmetije iz vse Slovenije, razglasili so tudi rezultate ocenjevanja v 15 skupinah izdelkov in podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja. Kmetije iz Slovenije in iz zamejstva so na ocenjevanje dale 946 izdelkov.

Najvišje priznanje, znak kakovosti, so dobile kmetije, ki so za enak izdelek tri leta zapored osvojile zlato priznanje. Letos so prireditelji podelili 91 znakov kakovosti, od tega največ za mlečne in krušne izdelke ter za olja. Znak kakovosti je prejelo tudi šest gorenjskih kmetij, med njimi kmetija Pr' Klemenak iz Radovne za poltrdi sir Klemen. Vodenje kmetije Pr' Klemenak je pred štirimi leti, po očetovi smrti, prevzela Katarina Zupan. »Moj stari ata Janez se je začel ukvarjati s sirarstvom v Podhomu, nato so se preselili na kmetijo v Radovno. Tradicija sirarstva v naši družini sega v štirideseta leta prejšnjega stoletja,« je pojasnila Zupanova, ki ohranja družinsko tradicijo sirarstva in tudi govedoreje, ki je njihova primarna dejavnost. Živali čez leto pasejo na pašnikih okoli kmetije. »Kmetijo želim posodobiti in stopiti v korak z modernimi trendi v kmetijstvu. Samo z rednim delom in vztrajnostjo pa bomo prebrodili te čase, ki niso prav nič rožnati za kmetijstvo,« je dodala gospodarica kmetije. Nagrajeni poltrdi sir Klemen, ki je narejen surovega kravjega mleka, Katarina Zupan izdeluje po tradicionalnem receptu, ki je v družini prehajal iz roda v rod. Okušate pa ga lahko kar pri njih doma ...

Že 31. prireditev Dobrote slovenskih kmetij so organizirali Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z preostalimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi in ob podpori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / ponedeljek, 12. november 2007 / 07:00

Vrtec je polno zaseden

Nova ravnateljica Vrtca Medvode je Škofjeločanka Romana Epih. To funkcijo opravlja od avgusta, prej je bila zaposlena v vrtcu Vodmat v Ljubljani.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 20. avgust 2013 / 07:00

Požar je uničil Porentov dom

V Kranjski Gori je v nedeljo zjutraj zagorela brunarica ob Porentovem domu, ogenj pa se je hitro razširil tudi na dom, ki je popolnoma uničen.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 22:39

Pod gorami je hladno

Kranjska Gora je na vrhuncu poletja polna obiskovalcev z vseh koncev sveta. Večina išče užitke v hladnem zavetju gora in bujnega zelenja, ki v krajih pod Triglavom vztraja avgustovski pripeki navkljub...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:30

Skromno, a odločno do devetdesetih

Rozalija Robič, Judita Ksenija Mezeg, Vida Kosmač, Friderika Burnik in Ana Košir so gospe, ki jih je pred kratkim ob občinskem prazniku v Kranjski Gori z obiskom in priložnostnim darilom razveselil žu...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:22

Piškoti za dve sedmici

Bioterme Mala Nedelja ležijo v osrčju Prlekije, v okolici Ljutomerja. Odkar imamo avtocesto, Gorenjcem ti kraji niso več tako daleč.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 14:57

Trniči z Velike planine

Te slane, posušene in posebej okrašene sirčke hruškaste oblike poznajo samo na Veliki planini, in čeprav se navodila za njihovo izdelavo iz ust prekaljene pastirice slišijo dokaj preprosto, jih zna iz...