Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 19. december 2014 / 13:50

Viharnik, št. 3

Viharnik, 19. december 2014, št. 3

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

V Domu kulture novo razstavišče

Kamnik - V Domu kulture Kamnik, ki ga od leta 2002 tehnično in programsko upravlja Kulturno društvo Priden možic in je v zadnjih letih postal pravo kulturno središče o...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Izlet namesto paketa živil

Škofja Loka - Zadnja leta je najbolj iskana pomoč hrana. Mnogim, ki jim je edini prihodek socialna pomoč države, po plačilu položnic za stanovanje, elektriko, komunalo...

Lukovica / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Veseli nove infrastrukture

Rafolče - V krajevni skupnosti Rafolče v občini Lukovica je bilo v nedeljo zelo veselo, saj so krajani s prireditvijo slovesno zaključili večletna dela pri prenovi in...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Uspehi loških gimnazijcev

Škofja Loka - Škofjeloški gimnazijci so na različnih tekmovanjih spet osvojili vrsto priznanj. Največji podvig je uspel Janu Kogoju, maturantu, ki se je z najbo...

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2007 / 07:00

Anketa: Ime letališča ne moti

Vlada je prejšnji teden sklenila, da se bo brniško letališče po novem imenovalo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Nekateri novo poimenovanje podpirajo, drugi ne. Kaj pa domačini na Zgornjem Brniku?