Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 8. februar 2009 / 07:00

Računalnik in jaz: Vse o poroki na internetu

Ko se odločate za enega najpomembnejših korakov v svojem življenju in se s partnerjem pripravljata na poroko, vama je lahko internet v zelo veliko pomoč.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:55

Prostovoljna akcija v domu starostnikov

Jesenice – V Domu dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so svojci stanovalcev dali pobudo, da bi prostovoljno uredili domsko teraso. V akciji so tako ponovno zasadili in uredili visoke grede, očistili...

Gospodarstvo / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:53

Priznanja mladim rejcem

Kranj – Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete in Srednja kmetijska šola Grm so julija pripravile na Grmu šesto mednarodno šolo za mlade rejc...

Gospodarstvo / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:53

Skupinski nakup peči

Kranj – Zveza potrošnikov Slovenije je v ponedeljek začela zbirati spletne prijave za sodelovanje v skupinskem nakupu kaminskih peči na pelete. Tisti, ki se bodo prijavili, bodo na začetku septembr...

Zanimivosti / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:51

Prvič gostili godce iz slovenske Istre

Tradicionalna prireditev ob semanjem dnevu na Sv. Ožboltu, ki poteka prvo nedeljo v avgustu, je letos prvič gostila ljudske godce iz slovenske Istre.

Zanimivosti / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:50

V planinski raj

Natikači so že lahko poletno razkošje za noge, dokler ostanejo v dolini. Zgovorne karikature Marka Kočevarja so na ogled v Slovenskem planinskem muzeju pod naslovom Nazaj v planinski raj ? instant...