Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 28. november 2019 / 11:16

Bronasto odličje Maje Povšnar

Z novim uspehom, tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v jiu-jitsuju za člane in članice v Abu Dabiju, se je članica Judo kluba Triglav Kranj Maja Povšnar na svetovni lestvici povzpela na prvo mesto.

Objavljeno na isti dan


Tržič / petek, 4. oktober 2019 / 06:00

Knjiga o Sv. Ani

Podljubelj – Danes, v petek, 4. oktobra, ob 19. uri bodo v Domu krajanov Podljubelj predstavili knjigo Sv. Ana pod Ljubeljem s podnaslovom Ob 500-letnici izgradnje cerkve sv. Ane. Šentanska dolina...

Slovenija / petek, 4. oktober 2019 / 17:15

Zelena luč davčnim spremembam

Vlada je včeraj potrdila tudi paket davčnih sprememb in novelo pokojninskega zakona.

Slovenija / petek, 4. oktober 2019 / 17:14

Šarec zanika pritiske

Premier Marjan Šarec je zanikal očitke, da je zlorabil položaj in politični vpliv za zaposlitev svoje nekdanje sodelavke na Sovi. Za Krisa zbrali več kot 3,7 milijona evrov.

Kronika / petek, 4. oktober 2019 / 17:12

Večina pešcev na cestah umre v temnem delu dneva

Podatki za petletno obdobje (2014–2018) kažejo, da približno dve tretjini pešcev umre v temnem delu dneva, zato aktivna raba odsevnikov v temi in mraku lahko reši življenje.

Kamnik / petek, 4. oktober 2019 / 17:09

Proslava veteranov vojne za Slovenijo

Golice – Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik - Komenda vabi na tradicionalno proslavo v spomin na delovanje Manevrske strukture narodne zaščite v občini Kamnik v letu 1990 in delo...