Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 4. november 2018 / 20:12

Kot olje in voda

Ženska, ki je jezna na svojega moža, je kot goreče olje. Mož pa je kot voda. Želi jo pomiriti, vendar s svojimi besedami povzroči še dodatno škodo, tako kot jo povzroči prilivanje vode h gorečemu o...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 24. februar 2023 / 07:00

Festival Goroventure

Mojstrana – Od 23. do 25. februarja, vsakič ob 20. uri, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani poteka tradicionalni vsakoletni festival Goroventure. Letošnji festival dokazuje, da plezalna vrv...

Preddvor / petek, 24. februar 2023 / 16:02

Vino kot življenje

Preddvor – Jutri, v soboto, 25. februarja, vas ob 18. uri vabijo na grad Dvor v Preddvoru na degustacijo vrhunskih vin vinskega kralja Tilna Sedlaka, ki je na koncu le prisluhnil notranjem...

Šport / petek, 24. februar 2023 / 15:49

Nobena stvar ni podarjena, tudi medalja ne

Jutri prva tekma na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici čaka smučarske skakalce. Prvo ime slovenske reprezentance je Anže Lanišek.

Gorenjska / petek, 24. februar 2023 / 15:43

Zima še ni rekla zadnje besede

V noči na nedeljo se bo meja sneženja hitro spuščala.

Šport / petek, 24. februar 2023 / 15:22

Navijači tekaškega zvezdnika

V Planici je v času svetovnega nordijskega prvenstva pisana druščina obiskovalcev. Včeraj smo že nekaj ur pred tekmo smučarskih tekačev srečali skupino navijačev Johannesa Hosflota Klaba, norveškeg...