Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 18. oktober 2023 / 12:07

Bogatijo turistični utrip kraja

Gorenjska turistična zveza združuje 49 društev in kar deset tisoč članov. Na sobotnem srečanju smo se s peterico članov pogovarjali o pomenu društev in njihovem prispevku k lokalnemu okolj...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 16. julij 2024 / 18:23

Slovenske košarkarice v Litvi na koncu pete

Vilna – Slovenska košarkarska reprezentanca deklet do dvajset let si je z nedeljsko zmago proti Poljski (74 : 65) priborila končno peto mesto na evropskem prvenstvu. Po slabšem začetku tekme so Slo...

Rekreacija / torek, 16. julij 2024 / 18:23

Donavska kolesarska pot, 6. del

Prenočili smo v mestu Ingolstadt, in sicer v hotelu na desnem bregu Donave. Zjutraj smo se mimo Klenzeparka zapeljali v središče mesta, ki leži na levem bregu reke. Zgodovinsko mestno jedro obdaja...

Gospodarstvo / torek, 16. julij 2024 / 18:22

Kmetje na novi cesti odstranili prometne znake

Novoustanovljeno Združenje slovenske kmečke iniciative je v petek na novem odseku državne ceste od Britofa do Hotemaž odstranilo prometne znake, ki na tej cesti prepovedujejo vožnjo s traktorji.

Kronika / torek, 16. julij 2024 / 18:21

Naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo

Žirovski Vrh Svetega Antona – V naselju Žirovski Vrh Svetega Antona v občini Gorenja vas - Poljane je občan pri oranju naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Po navedbah Uprave RS za zaščito in...

GG Plus / torek, 16. julij 2024 / 18:20

Tristo sporočil za šeststo nemških mark

Borut je v času, ko je še živel s starši, poletja preživljal na Jezerskem. Če ne drugače, so prišli vsaj na Ovčarski bal. Oče je imel sodelavca, pri katerem so potem prespali. Makadamskih...