Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 15. november 2015 / 10:58

Lepi korenjak

Tudi na letošnji gorenjski razstavi malih živali so sodniki izbrali prvake posameznih pasem. Med njimi je tudi korenjak na fotografiji. Ne dvomimo, da je njegov lastnik nadvse ponosen nanj, vprašan...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. maj 2023 / 19:50

Med ljubitelji žganjekuhe tudi Gorenjci

Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe Slovenije je organiziralo prvi mednarodni festival žganih pijač, izpeljali pa so tudi njihovo prvo ocenjevanje. Prireditev je gostila Lavričeva koča na Gradišču n...

Bled / četrtek, 4. maj 2023 / 19:47

Razcvet turističnih kmetij

Jože Soklič s Sela pri Bledu je konec marca prevzel funkcijo predsednika Združenja turističnih kmetij Slovenije. Je predstavnik že devete generacije Sokličeve rodbine, ki uspešno vodijo družinsko turi...

Zanimivosti / četrtek, 4. maj 2023 / 19:45

Smučali v Iranu

Marca letos se je skupina Gorenjcev, večinoma Kranjčanov, odpravila v Iran. Odločili so se, da svoj turistični obisk združijo še s smučanjem. Glavni pobudnik potovanja je bil Blaž Burgar iz Orehovelj.

Razvedrilo / četrtek, 4. maj 2023 / 15:07

Vegansko in brezglutensko po Barbarinem okusu (1)

Barbara Kokelj je rojena Kranjčanka, ki jo je življenjska pot zanesla tudi v druge kraje na Gorenjskem, a se je vrnila v Kranj, kjer sedaj živi z družino. Po izobrazbi je grafična in notranja oblik...

Kronika / četrtek, 4. maj 2023 / 15:06

Med pobeglimi štiri trmoglave krave

Brezje – S Policijske uprave Kranj so sporočili, da so pretekli konec tedna s pašnika na Brezjah ušle krave, pri čemer je večino lastnik sam pospremil nazaj. »Pri štirih bolj trmoglavih pa so mu po...