Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 13. december 2007 / 07:00

Firence v dvainštiridesetih kilometrih

Če hočeš dodobra spoznati značilnosti renesanse, je ena izmed možnosti, da odtečeš klasični maraton v Firencah in spotoma vidiš, kaj so ustvarili svetovni velemojstri umetnosti.

Objavljeno na isti dan


Lukovica / petek, 14. september 2007 / 07:00

Ognjemet na prenovljenem trgu

V Lukovici nocoj ob občinskem prazniku pripravljajo pravi spektakel z 250 nastopajočimi.

Gospodarstvo / petek, 14. september 2007 / 07:00

Preklicana tudi seja nadzornega sveta Jelovice

Škofja Loka - Potem ko je nova uprava Jelovice pretekli teden preklicala za 28. avgust sklicano skupščino delničarjev Jelovice z obrazložitvijo, da je nujno treba odpraviti napak...

Zanimivosti / petek, 14. september 2007 / 07:00

Razigrani Gorenjci v Prekmurju

Stotnija naročnikov in bralcev Gorenjskega glasa je v torek obiskala Prekmurje in uživala v gostoljubju ljudi ob Muri.

Zanimivosti / petek, 14. september 2007 / 07:00

Anketa: Zapostavljeni?

Medtem ko Civilna iniciativa (za) ljudi pod Jelovico poudarja zapostavljenost Lipniške doline v radovljiški občini, občinska uprava s podatki dokazuje, da vlaganja v ta del občine naraščajo. Kaj pa o...

Šport / petek, 14. september 2007 / 07:00

Na smučišču so skakali v jezero

Na akumulacijskem jezeru na Starem vrhu so pripravili atraktivno tekmo Big air extreme v skokih s smučmi in snežnimi deskami.