Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 16. december 2023 / 17:14

Ljubezen z Evo

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 11. julij 2023 / 23:48

Kranjčani vrnili obisk

S petdnevnega obiska v pobratenem kitajskem mestu Džangdžjakov se je vrnila delegacija iz Kranja, v kateri so bili poleg občinskega vodstva še predstavniki gospodarstva in šolstva.

Vodice / torek, 11. julij 2023 / 23:46

Vožnja po obvoznici (še) ni dovoljena

Vodice – V Vodicah opažajo, da vedno več voznikov že zapelje na prihodnjo obvoznico, čeprav dela na novi cesti še niso zaključena, na kar opozarjajo tudi prometni znaki in zapore. Kot poja...

Rekreacija / torek, 11. julij 2023 / 23:42

Krog ob slovenski meji, 3. del

Tretji dan smo se iz Branika, ki leži ob reki Branici v Vipavski dolini pričeli vzpenjati mimo gradu Rihemberk proti Komenskemu Krasu. Klanec je dolg štiri kilometre s povprečnim naklonom šest odst...

Gospodarstvo / torek, 11. julij 2023 / 23:40

Afriška prašičja kuga vse bližje Sloveniji

Kranj – Afriška prašičja kuga (AFK) je vse bližje Sloveniji, ob koncu junija so jo prvič potrdili tudi na Hrvaškem. Ugotovili so jo v dveh obratih – v Vukovarsko-sremski županiji in na območju Bije...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 11. julij 2023 / 23:40

Višje cene čiščenja greznic

Cerklje – Z julijem so v občini Cerklje v veljavo stopile nove cene storitev, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Komunala Kranj...