Uravnotežen praznični jedilnik

Okrog novoletnih praznikov se na mizi znajde kup »pregrešnih« jedi, ki nas po novem letu silijo na dieto. Temu se lahko izognemo s pripravo obrokov, ki so hranilno uravnoteženi, a zato nič manj okusni.

Za pripravo cvetačne juhe z baziliko potrebujemo: 1 manjšo cvetačo, 1 čebulo, 7 dl jušne osnove, 1 žličko suhe bazilike ali 1 šopek sveže, pol žličke timijana, ščepec popra, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Prepražimo jo v večji posodi na žlici olivnega olja. Dodamo na manjše kose narezano cvetačo in jo na hitro prepražimo. Začinimo z baziliko, timijanom in poprom. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo 20 minut oz. toliko časa, da se cvetača zmehča. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Ko je juha servirana na krožnikih, jo po želji obogatimo z bazilikinim pestom ali poljubnimi semeni.

Za pripravo piščančjega fileja s pršutom in pečeno zelenjavo potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 4 rezine mocarele, različno zelenjavo: bučko, por, bučo, šampinjone, češnjev paradižnik …, sol in poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Piščančje fileje operemo, osušimo ter jih posolimo, popopramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. Zelenjavo narežemo na manjše rezine in jo malenkost posolimo. Pekač pokapljamo z olivnim oljem ter nanj položimo pripravljene piščančje fileje. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, najprej 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in na piščančje fileje položimo rezine mocarele. Okrog nadevamo narezano zelenjavo. Pekač postavimo v pečico še za 30 minut.

Nasvet: Jedi ni treba nič dodatno začiniti, saj dovolj okusa spustita pršut in mocarela, ki ustvarita čudovito omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 26. november 2015 / 12:32

Gorenjski talenti

V nedeljo so se v četrti polfinalni oddaji Slovenija ima talent uvrstili naprej tako škofjeloška talenta Miha in Nejc kot mlada Zala Smolnikar iz Cerkelj (na fotografiji).

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 22. februar 2009 / 07:00

Devetnajstletnik padel v globino

Na Voglu se je včeraj popoldne zaradi zdrsa v globino smrtno ponesrečil devetnajstletnik iz okolice Žalca.

Gospodarstvo / nedelja, 22. februar 2009 / 07:00

LTH obljubljena pomoč, delavcem pa plače

Škofja Loka - Kot smo že poročali, so v Loških tovarnah hladilnikov (LTH) zabredli v hude likvidnostne težave, ko jim je finančna družba Prvi faktor, ki je v lasti NLB, lani jese...

Gospodarstvo / nedelja, 22. februar 2009 / 07:00

Ukrepi do roba možnosti

Vlada želi kar najbolj zmanjšati negotovost na trgu in s povečanjem kreditne podpore omogočiti normalnejše poslovanje podjetij. Za zmanjšanje davčnih obremenitev ni proračunskih možnosti.

Prosti čas / nedelja, 22. februar 2009 / 07:00

Danes sem tako potreben (46)

Najprej je ves teden zvonil telefon. Neznana številka. Nekajkrat nisem dvignila, potem mi je prekipelo. Ko je v soboto zjutraj spet zazvonilo, sem se bila pripravljena 'razpištoliti', še preden b...

Prosti čas / nedelja, 22. februar 2009 / 07:00

Kleopatra na delovnem obisku

Oddaje Prvi na vasi tokrat ne bo povezovala voditeljica Klavdija, ampak bo to delo namesto nje opravila Kleopatra, ki bo prav na pustno nedeljo prispela k nam iz daljnega Egipta. Fredij...