Še bodo gradili in skrbeli za starejše

Občinski svetniki so na nedavni seji potrdili osnutek proračuna Občine Naklo za prihodnje leto. Župan Ivan Meglič je povedal, da je proračun realen v okviru danih možnosti in izziv za vse.

Naklo – Načrtovanih prihodkov je za približno 5,9 milijona evrov, odhodkov za okoli 7,5 milijona evrov. Glede na realizacijo proračuna v letu 2020 je ocenjen presežek v višini 1,1 milijona evrov, za pokrivanje primanjkljaja prihodkov pa tudi zadolževanje za dobrega pol milijona evrov, vendar župan upa, da to ne bo potrebno.

V 2021 je v načrtu komunalna ureditev območja Podbrezje–Podtabor in izgradnja komunalne infrastrukture v Poslovni coni Logar v Naklem, obe investiciji sta vredni po približno pol milijona evrov. Precejšen del denarja bo šel za področje oskrbe s pitno vodo, za dokončanje komunalne ureditve na Okroglem, gradnjo in obnovo občinskih cest ter kolesarske steze Kranj–Naklo–Zadraga, v posodobitev mladinskega športnega igrišča v Naklem. Obnovili bodo cesto skozi Zadrago v tretji fazi, kupili kombi za prevoz šolskih otrok, občinska komunalna služba bo dobila novo strojno metlo za pometanje cestnih površin ...

Na področju gasilstva naj bi vsem štirim prostovoljnim gasilskim društvom v nekaj letih zagotovili vso potrebno najsodobnejšo opremo skladno s programom opremljanja občinske gasilske zveze. PGD Naklo je letos že dobilo novo gasilsko vozilo. Župan je spomnil, da so imeli v občini letos dva huda požara in da so se gasilci izkazali kot izjemno učinkoviti, požrtvovalni, sicer bi bila lahko škoda še večja.

Svetnika Marjana Babiča je zanimala dinamika gradnje kanalizacijskega omrežja v Žejah in Bistrici. Za Žeje je župan Meglič dejal, da bodo začeli pripravljati dokumentacijo, ureditev v Bistrici pa je vezana na državno cesto, kjer bo treba doseči dogovor o sofinanciranju.

Proračunska sredstva so rezervirana tudi za Dom starejših Naklo. Svetnik Marko Mravlja sicer dvomi, da bo država sofinancirala širitev doma, po njegovem bodo prioritete države verjetno tam, kjer doma starejših še nimajo. Obstoječih postelj v institucionalnem domskem varstvu v Naklem je po njegovi oceni dovolj, da lahko sprejmejo vse občane, ko to potrebujejo. Predlagal pa je, da se zagotovi več denarja za pomoč starejšim občanom na njihovem domu. Župan se je s tem strinjal, kot je pojasnil, bi se odločili za širitev Doma starejših Naklo le pod pogojem, da bi dobili vsaj devetdeset odstotkov sofinanciranih sredstev. Predvidenih 120 tisoč evrov v občinskem proračunu v 2021 pa je za morebiten nakup opreme za normalno delovanje obstoječega doma.

Že nekaj mesecev storitev pomoči na domu in razvoz kosil za starejše občane v nakelski občini uspešno opravlja Dom Petra Uzarja Tržič. »Ta pomoč se je razširila na 16 ur na dan, zagotavljajo jo tudi ob popoldnevih, sobotah in nedeljah. Da bo to še bolje delovalo, je Občina Naklo kupila nov avto, ki ga dobimo v naslednjih dneh,« je pojasnil župan. Občina je lastnica Doma starejših Naklo, zaradi poteka pogodbe je bil potreben nov javni razpis, na katerega se je prijavil Dom Petra Uzarja Tržič, ki bo upravljanje doma prevzel s prvim januarjem 2021. Župan Meglič je poudaril, da pa je cilj jasen: oskrba za njihove občane v domu po čim ugodnejši ceni.

Svetnik Jure Renko je predlagal, da se uredijo namen, vsebine in dejavnosti turistično-informacijskega centra (TIC) v Naklem in skrbništvo za muzejsko lokomotivo. Župan je predlog podprl, za TIC pa še dejal, da bi morali skupaj stopiti ponudniki turističnih storitev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sreda, 20. maj 2015 / 13:28

V Komendi podelili štiri priznanja

Ob prazniku so bronasto priznanje podelili Janezu Jerovšku iz Konjeniškega kluba Komenda.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 2. december 2020 / 17:54

Sneg povzroča težave v prometu

Radovljica – Sneženje, ki je zajelo večji del Slovenije, povzroča težave tudi v prometu. Med drugim je prišlo do več zdrsov tovornjakov. Zaradi nesreče tovornjaka in avtomobila okoli 13. ure je bil...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 2. december 2020 / 15:29

Podpisali sporazum o sofinanciranju obnove

Gorenja vas, Poljane – Občina Gorenja vas - Poljane je v teh dneh prejela še s strani Direkcije RS za ceste podpisan sporazum o sofinanciranju prvega dela obnove regionalne ceste Lučine–Dolge Njive...

Naklo / sreda, 2. december 2020 / 15:27

Še bodo gradili in skrbeli za starejše

Občinski svetniki so na nedavni seji potrdili osnutek proračuna Občine Naklo za prihodnje leto. Župan Ivan Meglič je povedal, da je proračun realen v okviru danih možnosti in izziv za vse.

Bohinj / sreda, 2. december 2020 / 15:26

Odvisni od ukrepov in narave

Na Voglu nestrpno pričakujejo, kako se bo v zvezi z možnostjo odprtja slovenskih smučišč odločila vlada in kako bo s padavinami, od katerih je odvisna priprava smučarskih prog. Če se zimska sezona ne...

Tržič / sreda, 2. december 2020 / 15:24

Sprejeli proračun za prihodnji dve leti

Občinski svet Občine Tržič je po drugi obravnavi sprejel predloga odlokov o proračunu Občine Tržič za leti 2021 in 2022.