V Toplarni izbirajo direktorja

Na razpis za direktorja Toplarne Železniki se je prijavilo triindvajset kandidatov. Novega direktorja bodo čakali številni izzivi, povezani z nadaljnjim razvojem. Večja podjetja se namreč nagibajo k prodaji lastniških deležev, v Toplarni pa iščejo tudi strateškega partnerja za večmilijonsko naložbo.

Pred Toplarno Železniki je sicer precej negotovo obdobje, saj bo konec marca prihodnje leto prišlo do ustavitve soproizvodnje elektrike, s katero so doslej pokrivali izgubo pri toplotni energiji. Lani je ta znašala dobrih 98 tisoč evrov, sicer pa je Toplarna poslovno leto končala z nekaj manj kot pet tisoč evri dobička.

Železniki – Toplarna Železniki bo dobila novo vodstvo, saj dosedanji direktor Štefan Beznik z novim letom odhaja s tega položaja. Njen nadzorni svet pod vodstvom Velka Gortnarja je tako ta čas v postopku izbire novega direktorja. Na razpis je prispelo 23 prijav, ki jih je nadzorni svet pregledal na redni seji sredi novembra, te dni pa opravlja tudi prve razgovore z ustreznimi kandidati. Beznik nam je potrdil, da ni vnovič kandidiral za direktorja. »Vzroki so osebne narave. O tem je tekla razprava s predstavniki lastnikov že februarja, ko se mi je iztekel štiriletni mandat. Takrat je bilo tudi dogovorjeno, da funkcijo direktorja opravljam do konca letošnjega leta,« je povedal dosedanji direktor.

Pred Toplarno je sicer precej negotovo obdobje, saj bo konec marca prihodnje leto zaradi zaključka podporne sheme prišlo do ustavitve soproizvodnje elektrike, s katero so doslej pokrivali izgubo pri toplotni energiji. Lani je ta znašala dobrih 98 tisoč evrov, sicer pa je Toplarna poslovno leto končala z nekaj manj kot pet tisoč evri dobička.

Obstoj Toplarne ne bi smel biti vprašljiv

»Opcij nadaljnjega poslovanja Toplarne Železniki je več, kar nam je predstavil tudi direktor na sestanku vseh lastnikov v juniju,« je pojasnil Velko Gortnar, sicer tudi direktor Alplesa, ki je 31-odstotni lastnik Toplarne. Občina Železniki ima skoraj 37-odstotni delež, med večjimi lastniki pa sta še podjetji Domel s 14-odstotnim in Niko s 13-odstotnim deležem. Gortnar poudarja, da je Toplarna za Železnike izrednega pomena, zato njen obstoj ne bi smel biti vprašljiv. »Prepričan sem, da bo tudi Občina Železniki kot največji lastnik storila vse za nadaljnji razvoj daljinskega ogrevanja v Železnikih,« je dodal.

Direktorji podjetij so sicer naklonjeni prodaji svojih deležev v Toplarni, Gortnarja pa so zadolžili za iskanje potencialnih interesentov za njihov nakup. »Za nadaljnji razvoj Toplarne bi bilo vsekakor bolje, da je lastnik ali lastniki bolj s področja energetike in s tem poiščejo še dodatne možnosti delovanja. Lastniki smo se tudi pogovarjali, če bi eden izmed obstoječih lastnikov prevzel Toplarno, a se tovrstna dejavnost zelo razlikuje od naših dejavnosti. Na skupnem sestanku lastnikov v juniju smo se tako dogovorili, da poiščemo potencialne kupce in z njimi opravimo razgovore,« je pojasnil Gortnar.

Iščejo investitorja

Prav tako so Gortnarja zadolžili, naj opravi razgovore s potencialnimi strateškimi partnerji, ki bi bili pripravljeni investirati v ponovno vzpostavitev soproizvodnje električne energije, kar naj bi stalo okoli šest milijonov evrov. Po podatkih Gortnarja so bili štirje interesenti; dve ponudbi so že prejeli, eno še pričakujejo. »O ustreznosti ponudb je še prezgodaj govoriti,« je dodal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 23. april 2017 / 07:17

Dotik spreminja pokrajino

V sredo zvečer smo bili v dvorani Stolpa Škrlovec priča ekološkemu avdiovizualnemu performansu z naslovom Touchscaping intermedijskih umetnikov Saše Spačal in Slavka Glamočanina.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Praznovali ob bograču in klobasi

Krajani Tenetiš so ob koncu mediacije in podpisu poravnave glede odlagališča pripravili veliko praznovanje kar pred smetiščem.

Splošno / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Naveza za vrhove prihodnosti

O projektu izgradnje Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani smo se pogovarjali z vodjo projekta Mirom Erženom.

Kranjska Gora / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Štirje dnevi poletov v Planici

Od 13. do 16. marca bo v Planici znova finale letošnjega svetovnega pokala v poletih, slovenski športni praznik pa bo spremljala tudi vrsta zabavnih prireditev.

Splošno / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Prihajajo najboljši smučarji sveta

Na poligonu v Podkorenu bo 8. in 9. marca 47. Pokal Vitranc.

Splošno / nedelja, 2. marec 2008 / 07:00

Rajanje s smučarskimi legendami

Letos je bilo tekmovanje smučarskih legend v Kranjski Gori oziroma Ski Legends Hit Challenga (by Jure Košir) na pustno soboto, ki je bila žal deževna, v večernih urah pa je dež prešel v sneg. Zmagala...