Spomin na Petra Nagliča se ohranja v društvu z njegovim imenom. V znaku društva je avtoportret Petra Nagliča iz leta 1903.

Naglič, priimek iz greha, 2. del

Gorenjski priimki (2)

Priimek Nagel so začeli pisarji postopoma zapisovati kot Naglič, ker so ljudje sinu Nagla rekli mali Nagel ali Naglič. Tako so nastali tudi mnogi drugi priimki. Leta 1806 so priimek ob rojstvu hčere Marjete napisali kot Joannes Naighel, leta 1808 pa že kot Joannes Nagelic.

Nagel je zato priimek nemškega izvora. Danes živi po vsem svetu sto tisoč ljudi s priimkom Nagel, največ v Nemčiji (55 tisoč), Združenih državah (21 tisoč) in Južnoafriški republiki (6600). Če izvzamemo druge prekomorske države, kjer so ti gotovo evropski emigranti, jih v Evropi najdemo največ še v Franciji, Avstriji, na Poljskem in v Švici. Tu je še enako zveneč priimek Nagl, ki ga nosi 3500 Avstrijcev in 2700 Nemcev.

V Sloveniji priimka Nagel praktično ni, najdemo le njemu skorajda enakega, dolenjski priimek Nagelj. A 43 Nagljev, kolikor jih živi v Sloveniji, nima nobene zveze z Nagli, kot smo omenili že v uvodu.

Naj se vrnemo k Nagličem. Vseh 694 Nagličev, ki živijo danes v Sloveniji, si seveda ni v sorodu. Niso namreč vsi nastali iz zveze med Petrom in Nežo. So pa vsi Nagliči bržkone nastali na enak način: bodisi iz nemškega priimka Nagel (ali Nagl) bodisi iz imena rože.

Najstarejše zapise priimkov Naglič in Nagel najdemo že v 15. stoletju. Cristoff Naglitsch je bil takrat kmet na Gorenjem Vrsniku. Michel Naglitsch pa je bil kmet v Žireh, kot piše v Urbarju Loškega gospostva iz leta 1501. Tu sta še Niklein Nagel iz Bitenj in Peter Nagel, cerkveni ključar v Bitnjah, ki ju najdemo v fevdni knjigi izpred več kot šeststo let.

Število Nagličev počasi upada. Leta 2007 jih je bilo še 755. Je pa število še vedno dovolj veliko, da priimku nikakor ne moremo napovedovati izumrtja, kar je sicer usoda več kot polovice slovenskih priimkov.

Med znanimi osebnostmi s priimkom Naglič je na prvem mestu fotograf Peter Naglič iz Šmarce. Peter Naglič je prapravnuk častnika Petra Nagla. Edinorojeni sin Petra Nagla in Neže Jemec Janez Naglič se je namreč precej selil in se slednjič z drugo ženo okoli leta 1815 ustalil v hiši na naslovu Šmarca 1. Tu so njegovi potomci razvili podjetje za izdelovanje ščetk, ki je pred drugo svetovno vojno na Slovenskem igralo pomembno vlogo, po vojni pa so ga nove oblasti nacionalizirale. Tu se je rodil Peter (1883–1959), ki ni bil samo tovarnar, ampak tudi fotograf v času, ko je bilo fotografiranje še v zametkih. Fotografski pionir je od leta 1899 pa do svoje smrti ustvaril zbirko več kot deset tisoč fotografij na steklenih in celuloidnih negativih. Gre za izjemno pomemben vir za etnologe in zgodovinarje. Fotografije prikazujejo narodne običaje, prvo svetovno vojno, Ljubljano po prvi vojni, Kamniško-Savinjske Alpe, romanje 540 Slovencev v Jeruzalem (1910) … Za dragoceno dediščino danes skrbi njegov vnuk Matjaž Šporar, ki je ustanovil Društvo Peter Naglič.

Znan je tudi filolog Martin Naglič (1748–1795), sodelavec prvega pesniškega zbornika Pisanice in član Akademije operozov. Pesnik in duhovnik jezuit Naglič je bil rojen v Žireh že pred nastankom priimka Naglič izpod Kamniških planin. Zato ne gre za sorodnika prej opisanih Nagličev. Iz istega konca, Stare vasi pri Žireh, je tudi esejist in filozof Miha Naglič.

Zanimiva osebnost je tudi Matija Naglič (1799–1854) z Zgornje Bele. Kmet z izredno ljubeznijo do knjige je zbiral slovenska nabožna besedila, jih prepisoval in registriral. Zato ga imenujemo bukovnik. Žal se njegova knjižnica v Preddvoru ni ohranila v celoti, saj so sosedje knjige raznesli in porazgubili.

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 14. april 2018 / 09:16

Lon še vedno ni banka

Hranilnica Lon naj bi se po sklepu decembrske skupščine delničarjev ob koncu marca preoblikovala v banko z imenom Lon banka, vendar postopek za vpis spremembe pri registrskem sodišču še ni končan.

Objavljeno na isti dan


Naklo / torek, 13. marec 2007 / 06:00

Cegelnico bodo uredili

Naklo – V naselju Cegelnica so lani obnavljali vodovod in napeljevali plinovod. Po končani obnovi so položili grobi asfalt le na najbolj prometnih ulicah, druga dela pa bodo nadal...

Bohinj / torek, 13. marec 2007 / 06:00

Letos še trije novi parkomati

Bohinj - Lani je bilo na bohinjskih parkiriščih v okolici jezera postavljenih sedem parkirnih avtomatov, za katere je občina, ki je leta 2004 izvajanje režima parkiranja...

Tržič / torek, 13. marec 2007 / 06:00

Elektrika na Kriški gori

Planinsko društvo Križe je napeljalo električni kabel v kočo na Kriški gori lani, slovesno odprtje pa bo 17. junija letos.

Tržič / torek, 13. marec 2007 / 06:00

Center še neznanka

Tržič - Na marčni seji je tržiški župan Borut Sajovic seznanil občinski svet z uresničevanjem sklepov o ravnanju z odpadki na Gorenjskem. Dal je pobudo za sklic k...

Kranj / torek, 13. marec 2007 / 06:00

O cenah vrtcev nič novega

Kranj - Na seji Sveta Mestne občine Kranj v začetku marca so svetniki sprejeli osnutek statuta Mestne občine Kranj (MOK), osnutek poslovnika Sveta MOK, osnutek Odloka o...