Bučni kruh

Jesen nam ponuja barvite buče, ki se izkažejo že kot dekoracija, a še boljše so, ko jih pojemo. Z njimi lahko pripravimo najrazličnejše jedi. Celo kruh, zelo dober kruh. Seveda se na kosu kruha ne bi branili rezine suhe salame ali domače marmelade, a je okusen že sam po sebi. Odličen dodatek k topli juhi ali solati.

Za pripravo bučnega kruha potrebujemo: 400 g očiščene hokaido buče, 700 g moke, 1 suhi kvas, 80 g masla, 2 dl mleka, 1 žličko soli, 2 žlici polente.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Popečemo jo v ponvi in prilijemo 3 žlice vode. Pokrijemo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo bučni pire. Moko presejemo ter na sredi naredimo jamico, kamor vsujemo suhi kvas. Zalijemo z mlačnim mlekom ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Dodamo nekoliko ohlajen bučni pire, sol in stopljeno maslo, ki smo ga prav tako ohladili. Zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj moke, vendar ne preveč. Testo mora biti malo bolj mokro, kot smo ga vajeni pri klasičnem kruhu. Gnetemo vsaj 10 minut. Iz testa oblikujemo čvrsto kepo ter jo postavimo vzhajati v pomokano posodo. Pustimo vzhajati 1 uro. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino. Ne gnetemo, ampak ga samo večkrat prepogibamo. Nazadnje iz testa naredimo pravokotnik ter ga zvijemo v dolgo štruco. Štruco položimo v ožji pekač. Po vrhu navlažimo z vodo ter posujemo s polento. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Pečico segrejemo na 220 °C ter vanjo položimo pekač ali lonček z vodo. Vzhajan kruh s pekačem položimo v pečico. Po 5 minutah peke znižamo temperaturo pečice na 180 °C in pečemo še 40 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice ter ga položimo na rešetko, da se ohladi.

Nasvet: Bučni pire lahko pripravimo tudi v pečici. Bučne kocke razporedimo po pekaču in pečemo v pečici na 180 °C približno 45 minut oziroma toliko, da buča postane mehka. Pečeno bučo zmeljemo z mešalnikom v pire.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 12. februar 2024 / 11:58

Stik s šolami in delodajalci

Na 15. vseslovenskem sejmu izobraževanja in poklicev Informativa so lahko bodoči dijaki in študenti dobili informacije o več kot 250 izobraževalnih programih, predstavili pa so jim tudi priložnosti...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 24. november 2021 / 22:56

Gorenjski glas nagrajuje zvestobo

Na Gorenjskem glasu že četrto leto zapored ob koncu leta nagrajujemo zveste naročnike tako, da iz naročniške baze izžrebamo prejemnike lepih nagrad. Letos bomo razveselili šest naših zvestih naročniko...

Kronika / sreda, 24. november 2021 / 22:24

Padel iz plezalne stene

Kranj – Kranjski policisti so v petek obravnavali padec plezalca iz plezalne stene. Ugotovili so, da je do padca prišlo, ker se plezalec ni vpel v avtomatsko samovarovalno napravo. Tuja krivda je i...

Šport / sreda, 24. november 2021 / 22:24

Košarkarice Triglava še naprej neporažene

Kranj – S tekmo v Kranju se je zaključilo sedmo kolo v prvi SKL za ženske. Igralkam ekipe Pro-Bit Konjice, sicer najprijetnejšega presenečenja dosedanjega dela sezone, ni uspelo presenetiti Triglav...

Bled / sreda, 24. november 2021 / 22:23

Blejci v veliki večini glasovali za kolesarski park

Bled – V okviru akcije Moj kraj, moj projekt so se Blejci z glasovanjem odločili, da občina v prihodnjem letu realizira projekt postavitve kolesarskega parka, tako imenovanega pumptracka. Občinska...

Kranj / sreda, 24. november 2021 / 22:23

Podaljšali drevored

Kranj – Drevored lipovcev, ki so ga lani zasadili ob Cesti Staneta Žagarja v Kranju od krožišča Primskovo v smeri proti središču mesta, so pred dnevi podaljšali vse do križišča z Ulico Mirka Vadnov...