Odpadne hrane je preveč
Danes, v torek, je mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani.
Kranj – Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. V svetu bodo ta dan letos obeležili prvič.
Združeni narodi so v okviru agende za trajnostni razvoj določili cilj do leta 2030 prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca ter zmanjšati izgube hrane v celotni dobavni verigi. K izpolnitvi tega cilja se je zavezala tudi Evropska unija, ki je sprejela priporočila za ukrepanje na področju odpadne hrane in pozvala potrošnike k spremembi slabih navad. V Sloveniji je bilo po podatkih državnega statističnega urada predlani 140 tisoč ton odpadne hrane, od tega so jo 52 odstotkov »proizvedla« gospodinjstva, trideset odstotkov je je nastalo v gostinstvu in strežbi, deset odstotkov pri distribuciji in v trgovini z živili, osem odstotkov pa pri pridelavi in predelavi hrane.
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pred mednarodnim dnevom v skladu z zavezami Evropske unije pripravili predlog strategije za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki jo bodo danes tudi dali v javno razpravo. Kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, obrtna, trgovinska in turistično-gostinska zbornica, zveza potrošnikov in ministrstvo bodo s podpisom skupne izjave podprli prizadevanja za doseganje ciljev strategije. Ministrica Aleksandra Pivec je ob mednarodnem dnevu obiskala več ustanov v Sloveniji, med njimi tudi Osnovno šolo Gorje.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
