Odpadne hrane je preveč
Danes, v torek, je mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani.
Kranj – Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. V svetu bodo ta dan letos obeležili prvič.
Združeni narodi so v okviru agende za trajnostni razvoj določili cilj do leta 2030 prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca ter zmanjšati izgube hrane v celotni dobavni verigi. K izpolnitvi tega cilja se je zavezala tudi Evropska unija, ki je sprejela priporočila za ukrepanje na področju odpadne hrane in pozvala potrošnike k spremembi slabih navad. V Sloveniji je bilo po podatkih državnega statističnega urada predlani 140 tisoč ton odpadne hrane, od tega so jo 52 odstotkov »proizvedla« gospodinjstva, trideset odstotkov je je nastalo v gostinstvu in strežbi, deset odstotkov pri distribuciji in v trgovini z živili, osem odstotkov pa pri pridelavi in predelavi hrane.
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pred mednarodnim dnevom v skladu z zavezami Evropske unije pripravili predlog strategije za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki jo bodo danes tudi dali v javno razpravo. Kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, obrtna, trgovinska in turistično-gostinska zbornica, zveza potrošnikov in ministrstvo bodo s podpisom skupne izjave podprli prizadevanja za doseganje ciljev strategije. Ministrica Aleksandra Pivec je ob mednarodnem dnevu obiskala več ustanov v Sloveniji, med njimi tudi Osnovno šolo Gorje.