Odvetnik Luka Podjed (desno) zatrjuje, da tožilstvo z nedopustno spremembo obtožbe krši pravico župana Janeza Hrovata (levo) do obrambe. / Foto: Simon Šubic (arhiv)

Obramba: sprememba obtožbe je nedopustna

Na ponovljenem sojenju kranjskogorskemu županu Janezu Hrovatu, ki naj bi pred tremi leti in pol v Mali Pišnici s planinske poti odrinil okoljevarstvenega nadzornika TNP, je prišlo do spremembe obtožbe, ki jo obramba ocenjuje za nedopustno.

Kranj – Z zaslišanjem prič se je včeraj na kranjskem okrožnem sodišču nadaljevalo ponovno sojenje kranjskogorskemu županu Janezu Hrovatu zaradi domnevne preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, ker naj bi aprila 2017 ob nedovoljeni akciji čiščenja poti v Malo Pišnico odrinil okoljevarstvenega nadzornika Triglavskega narodnega parka (TNP) Rada Legata, da je ta padel po pobočju ter si poškodoval desno zapes­tje in desno ramo. Na prvem sojenju je bil Hrovat oproščen, ker niso bili podani vsi zakonski znaki kaznivega dejanja, saj po oceni sodišča Legat tedaj ni izvajal uradnega dejanja.

Po pritožbi tožilstva je sicer višje sodišče v Ljubljani sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno obravnavo prvostopenjskemu sodišču, ob tem pa nakazalo, da bi bila morda potrebna modifikacija konkretnega opisa kaznivega dejanja. To je okrajna državna tožilka Lea Martinjak konec avgusta tudi storila, tako da po novem županu očita, da naj bi Legatu, s tem ko naj bi ga odrinil s poti, preprečil izvedbo prekrškovnega postopka. V prvotni obtožnici je Hrovatu tožilstvo očitalo, da naj bi s svojim dejanjem okoljevarstvenemu nadzorniku preprečil, da ta prepreči nedovoljeno delovno akcijo na varovanem območju TNP.

Po mnenju obrambe takšna modifikacija obtožbe ni dopustna in krši obdolženčevo pravico do obrambe, je v odgovoru poudaril Hrovatov zagovornik Luka Podjed. Po odvetnikovih besedah je treba v skladu z uveljavljeno sodno prakso vsako spremembo obtožbe razlagati restriktivno, v tej zadevi pa da tožilstvo ni pojasnilo, na kakšnih dejstvih in okoliščinah temelji spremenjena obtožba. »Je pa dejstvo, da ta sprememba očitno ne temelji na tožilski oceni izvedenih dokazov, temveč je utemeljena na pravnem naziranju višjega sodišča, kar pa ni razlog oz. podlaga za spremembo obtožbe po 344. členu zakona o kazenskem postopku,« je dejal Podjed, ki se je skliceval na judikat vrhovnega sodišča iz leta 2013. »Obramba ocenjuje, da je sprememba obtožbe v obdolženčevo škodo, saj je očitno, da želi tožilstvo kriminalizirati opisano kaznivo dejanje, ki v tekstu prvotne obtožbe sploh ni imelo vseh znakov kaznivega dejanja,« je še povedal.

Sodnica Polona Kukovec je odgovorila, da se z obrambo deloma strinja in da gre tudi po njenem mnenju za mejno zadevo, a da se izvedena modifikacija obtožbe naslanja na pristop višjega sodišča, ki ima očitno zelo veliko toleranco do opisa kaznivega dejanja.

Včeraj so med drugim ponovno zaslišali okoljevarstvenega nadzornika TNP Antona Štularja, ki je bil prisoten na kraju spornega dogodka v Mali Pišnici pred tremi leti in pol. Povedal je, da se dogajanja po tolikšnem času ne spominja več dobro. »Kar mi je ostalo v spominu, je, da na kraju nismo mogli izpolniti plačilnih nalogov, ker stranke niso sodelovale. Nihče nam ni želel dati svojih podatkov oziroma osebnega dokumenta. Ne spomnim se, koliko osebam sem sicer rekel za podatke, niti se ne spomnim, koliko plačilnih nalogov sem imel tedaj s seboj,« je dejal.

Klemen Zupančič, kranjskogorski gorski reševalec, ki se je aprila 2017 udeležil delovne akcije, pa je povedal, da njega tedaj ni nihče pozval, naj pokaže osebni dokument. »Ko je nadzornik rekel, da nas bo vse legitimiral, je Jani (župan Janez Hrovat, op. p.) rekel, da se bo on legitimiral v imenu vseh. Videl sem, da je enemu nadzorniku tudi izročil knjižico. Domnevam, da je šlo za osebni dokument, saj bi jo sicer nadzornik gotovo zavrnil,« je razložil. Spomnimo: oškodovanec Rado Legat je na prvem sojenju dejal, da naj bi se župan tedaj identificiral le z vizitko.

Zupančič je včeraj na sodišču še pojasnil, da je kasneje po pošti prejel plačilni nalog zaradi omenjenega dogodka, a mu je tedaj župan naročil, naj plačilni nalog prinese kar njemu. Na vprašanje župana Hrovata, kdaj je bilo nazadnje ogroženo človeško življenje na še vedno neurejeni poti v Malo Pišnico, pa je odgovoril, da ravno minulo nedeljo zvečer, ko so morali gorski reševalci, med njimi je bil tudi sam, reševati tri osebe, ki so se zaplezale na zahtevnem terenu.

Sojenje se bo nadaljevalo novembra.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 30. november 2007 / 07:00

Naši najboljši na loški steni

Škofja Loka - Potem ko se je s tekmo v Kranju minuli konec tedna končala evropska mladinska serija, na njem tekmovanju pa sta se v najmlajši kategoriji fantov srebrnega odličja z...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 24. april 2014 / 18:02

Kronska priča je policijski ovaduh

Na sojenju osmerici, obtoženi trgovine z mamili, je prišlo do dramatičnega preobrata, saj so se potrdila ugibanja obrambe, da je kronska priča, skesanec Toni Radunić Progar že deloval kot policijski o...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. april 2014 / 17:53

Najslabša sezona v zadnjih letih

Krvavec – Na smučišču Krvavec z letošnjo zimsko sezono, ki se je zaključila že prvi konec tedna v aprilu, niso zadovoljni, saj je bila najslabša v zadnjih desetih letih.

Škofja Loka / četrtek, 24. april 2014 / 17:52

Ulica nad Plevno dobila ime

Škofja Loka – Potem ko so januarja škofjeloški svetniki v prvi obravnavi že potrdili odlok o imenovanju novega naselja, ki nastaja na območju Kamnitnika, v Ulico nad Plevno, so se enako odločili tu...

Kultura / četrtek, 24. april 2014 / 17:50

Skopuh za vse čase

Gledališka ekipa Teatra Afngunc, ki deluje v okviru KUD Janko Krmelj, Reteče - Gorenja vas, se je premierno predstavila s komedijsko klasiko, Molierovim Skopuhom.

Razvedrilo / četrtek, 24. april 2014 / 17:42

Kokr'čani pojejo že dvajset let

Vokalna skupina Kokr'čan je ob dvajsetletnici svojega delovanja v Kulturnem domu na Kokrici priredila slavnostni koncert.