Če želijo na Kliniki Golnik zagotavljati nemoteno obravnavo bolnikov z drugimi bolezenskimi stanji, lahko na oddelek za covid-19 sprejmejo deset bolnikov. Včeraj so jih tam imeli sedem in še enega bolnika s covidom-19 na oddelku za intenzivno nego. / Foto: Gorazd Kavčič

Do pregleda le z najavo

V četrtek rekordnih 3557 testov na novi koronavirus in rekordnih 137 pozitivnih na okužbo. V nedeljo so opravili manj kot tisoč testov in potrdili petdeset okužb. Na Gorenjskem je dostopnost do testiranja dokaj dobra. V šolah strožje glede nošenja mask, gostinski lokali pa so lahko odprti le do 22.30.

Ljubljana – Včeraj je zaradi zajezitve širjenja covida-19 začel veljati vladni odlok, po katerem je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. ure do 22.30. Že od sobote pa je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih in tudi pri gibanju ter zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra. Izjema so otroci do vključno šestega razreda osnovne šole. Maske tudi niso obvezne za učitelje do vključno šestega razreda osnovne šole, če bodo lahko zagotavljali vsaj dva metra medosebne razdalje. Med izjemami so še vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok pri opravljanju neposrednega dela z otroki in pa učenci zadnje triade osnovne šole ter dijaki, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra medosebne razdalje. Izjeme veljajo za organizirano športno vadbo in komunikacijo z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami.

Več dni zapored potrjenih več kot sto okužb na dan

V četrtek so v Sloveniji opravili rekordnih 3557 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili rekordnih 137 okužb. Na širšem Gorenjskem so po pet okužb ugotovili v Kranju in Kamniku, tri v Domžalah, po dve v Radovljici in Gorjah, po eno pa v občinah Kranjska Gora, Jesenice, Tržič, Preddvor, Naklo, Šenčur, Medvode, Mengeš in Trzin.

V petek so potrdili 113 okužb, od tega tri v Domžalah, po dve v občinah Kranj, Kamnik in Medvode, po eno pa v občinah Naklo, Tržič, Bled in Kranjska Gora.

V soboto so potrdili 111 okužb, od tega po eno v občinah Kranjska Gora, Radovljica, Kranj, Preddvor, Medvode, Komenda, Kamnik in Domžale.

V nedeljo so opravili manj testov kot v dnevih poprej, samo 984, pozitivnih je bilo petdeset oseb, od tega po ena v Medvodah in Vodicah. Hospitaliziranih je vse več bolnikov s covidom-19, včeraj sedemdeset, od tega jih je 14 v intenzivni negi. Od četrtka do vključno sobote je zaradi te bolezni umrlo šest oseb, skupaj do zdaj 142. Obolenja so doslej potrdili v vseh starostnih skupinah, največ pa v skupini od 25. do 34. leta starosti.

Brez najave, razen če ni nujno, pregled ni možen

Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom pa tudi z drugimi že prej znanimi virusi, ki se pojavijo v jesenskem času, narašča tudi število testiranj in pregledov bolnikov, sumljivih za covid-19, je povedal strokovni direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med. »To zahteva dodatna delovišča in žal vsaj do neke mere tudi poslabšuje dostopnost za bolnike z drugimi boleznimi. Trenutno nam je z organizacijskimi in tehničnimi rešitvami uspelo zagotoviti dokaj dobro dostopnost do testiranja, ki poteka v Kranju in na Jesenicah, za otroke tudi v Škofji Loki, v nujnih primerih pa v vseh naših enotah. Če bo potreba po testih in pregledih še naraščala, bomo vzpostavili še dodatne vstopne točke.«

Prebivalce prosijo, da se, preden pridejo na pregled, dogovorijo za datum in uro pregleda po telefonu ali e-pošti. »Ta je v teh razmerah še najbolj učinkovit način komunikacije, žal ga vsi še ne obvladajo, zagotovo pa jim pri tem lahko pomaga kdo od bližnjih. Telefonski klici so problem in skupaj s telefonskim operaterjem iščemo možnosti boljše pretočnosti in odzivnosti. Brez predhodnega naročila, razen v nujnih primerih, pregled žal ni možen. Na pregled naj pridejo ob dogovorjeni uri, morda največ deset minut prej. Dogaja se, da so pred zdravstvenim domom že eno uro ali več pred dogovorjenim terminom, kar po nepotrebnem ustvarja čakalno vrsto in slabo voljo,« je opozoril Stepanović. Zaradi trenutnih razmer se še toliko bolj odraža, da na Gorenjskem zdravnikov primanjkuje, je še poudaril. »Še posebno pereč je ta problem na področju pediatrije, kjer bi, da bi dosegli vsaj slovensko povprečje, takoj potrebovali od šest do sedem pediatrov. Da bi dosegli normativ, pri katerem zdravniki trenutno lahko odklonijo vpisovanje novih pacientov, pa bi na Gorenjskem potrebovali kar 24 specialistov družinske medicine in deset pediatrov.«

Še vedno »nadomeščajo« izpadli program

V Splošni bolnišnici Jesenice še ni zaznati vpliva povečanja števila okužb s SARS-CoV, so iz bolnišnice sporočili pred nekaj dnevi. »Posegi in ambulante potekajo normalno oz. v povečanem obsegu, saj še vedno »nadomeščamo« izpadli program iz časa epidemije. Jesen in zima nas skrbita z vidika slabše epidemiološke slike tudi v ožjem okolju. Glede na kronično pomanjkanje kadra, predvsem medicinskih sester, nam lahko odsotnost večjega števila sodelavcev popolnoma ohromi sedanjo shemo dela, zato posebno pozornost namenjamo tudi vstopom v bolnišnico,« so poudarili v jeseniški bolnišnici, kjer še vedno velja prepoved obiskov. Paciente, ki prihajajo v bolnišnico na preglede in posege, prosijo, da prihajajo brez spremstva. Dovoljeno je spremstvo zdravega starša pri otroku in zdravega partnerja ali ene zdrave osebe ob porodu. Spremstvo je dovoljeno še za osebe, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja potrebujejo pomoč druge osebe.

Na Kliniki Golnik, ki je ena od bolnišnic za covid-19, so imeli včeraj sedem bolnikov na oddelku za covid-19 in enega s to boleznijo v intenzivni negi. »Če želimo zagotavljati nemoteno obravnavo bolnikov z drugimi bolezenskimi stanji, lahko na oddelek za covid-19 sprejmemo največ deset bolnikov,« so sporočili iz Klinike Golnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 5. december 2020 / 15:56

Po napadu na policiste v pripor

Moški, ki je v ponedeljek popoldan med postopkom zaradi kršitve javnega reda in miru napadel škofjeloške policiste, je pristal v priporu.

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.