Najboljša je sveža zelenjava

Testenine in kuhana govedina, dve povsem klasični jedi. Z nekaj domače zelenjave in malih dodatkov lahko dobimo povsem uravnotežen in okusen obrok.

Za pripravo testenin s puranom, zelenjavo in jajcem potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, polovico pora, 1 manjšo rdečo papriko, 2 stroka česna, 4 jajca, 400 g puranjega mesa, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Puranji file narežemo na tanjše trakove ter jih solimo in popramo. Zelenjavo očistimo ter jo narežemo na manjše rezine, česen olupimo in sesekljamo. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca in jih odcedimo. Pol decilitra vode od kuhanja testenin prihranimo za pozneje. Segrejemo ponev, prilijemo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo puranje trakove. Pečeno meso poberemo iz posode in pokrijemo, da ostane toplo. V ponev prilijemo preostalo žlico olja in na njem na hitro popečemo narezano zelenjavo in česen. Dodamo odcejene kuhane testenine in pečeno meso. V ponev ubijemo jajca in prilijemo vodo, ki je ostala od kuhanja testenin. Takoj  začnemo z mešanjem in nadaljujemo toliko časa, da jajca zakrknejo; približno minuto. Po okusu dodatno solimo in popramo.

Za pripravo govedine v kumarični omaki potrebujemo: kuhano govedino iz juhe, 1 čebulo, 2 večji kumari, 1 paradižnik, sol in poper, 1 žličko moke, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Kumare olupimo, naribamo ter jih solimo. Pustimo jih stati nekaj minut, da spustijo vodo, ter jih odcedimo. Na ponvi prepražimo sesekljano čebulo in nato primešamo odcejene kumare. Dodamo na kocke narezan paradižnik, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter vse skupaj do­bro premešamo. Kuhamo 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča. Nato primešamo žličko moke. Nazadnje v omako vmešamo še narezano govedino in kuhamo še 15 minut.

Nasvet: V omako lahko nazadnje vmešamo še nekaj kisle smetane ali smetane za kuhanje, a v tem primeru bo jed bolj kalorična. Kot manj kalorični nadomestek se odlično izkaže grški jogurt.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Helios brez težav

Domžale - V sredo sta bili na sporedu prvi tekmi polfinala državnega prvenstva v košarki. Ekipa Heliosa je pričakovano s 87 : 75 slavila v obračunu z Zlatorogom, igral...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 29. avgust 2016 / 14:11

Ena kartica za vse prevoznike

Od septembra naprej bodo dijaki in študenti z enotno elektronsko vozovnico lahko uporabljali različne vrste javnega prometa. V projektu sodeluje 35 javnih prevoznikov v Sloveniji.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. avgust 2016 / 14:09

Usposabljanje za obvladovanje nasilja in stresa

Kranj – Trgovinska zbornica Slovenije je zaključila izvajanje projekta Trgovinko usposablja: kako ravnati v primeru nasilja tretjih oseb in obvladati stres na delovnem mestu. V okviru projekta so a...

Razvedrilo / ponedeljek, 29. avgust 2016 / 14:01

Jogurtove miške za pet prstov obliznit'

V soboto, 20. avgusta, sta usodni 'da' dahnila enaindvajsetletna Monika Osterman in tridesetletni Andraž Snedic iz Predoselj pri Kranju. Sedaj že zakonca Snedic živita na Primorskem. Preselila sta se...

Kamnik / ponedeljek, 29. avgust 2016 / 13:51

Hotel znova na dražbo

Manj kot tri mesece za tem, ko je upokojeni kamniški notar Janez Novak na dražbi kupil edini kamniški hotel Malograjski dvor, je usoda slednjega znova negotova. Zaradi večjih skritih napak je kupec od...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. avgust 2016 / 12:57

Polycom uspešen na razpisu

Pri kandidiranju za sredstva iz mednarodnega programa Eurostars je bilo od štirinajstih prijavljenih uspešnih šest slovenskih podjetij. V treh letih bodo imela za sofinanciranje projektov skupaj na vo...