Najboljša je sveža zelenjava

Testenine in kuhana govedina, dve povsem klasični jedi. Z nekaj domače zelenjave in malih dodatkov lahko dobimo povsem uravnotežen in okusen obrok.

Za pripravo testenin s puranom, zelenjavo in jajcem potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, polovico pora, 1 manjšo rdečo papriko, 2 stroka česna, 4 jajca, 400 g puranjega mesa, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Puranji file narežemo na tanjše trakove ter jih solimo in popramo. Zelenjavo očistimo ter jo narežemo na manjše rezine, česen olupimo in sesekljamo. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca in jih odcedimo. Pol decilitra vode od kuhanja testenin prihranimo za pozneje. Segrejemo ponev, prilijemo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo puranje trakove. Pečeno meso poberemo iz posode in pokrijemo, da ostane toplo. V ponev prilijemo preostalo žlico olja in na njem na hitro popečemo narezano zelenjavo in česen. Dodamo odcejene kuhane testenine in pečeno meso. V ponev ubijemo jajca in prilijemo vodo, ki je ostala od kuhanja testenin. Takoj  začnemo z mešanjem in nadaljujemo toliko časa, da jajca zakrknejo; približno minuto. Po okusu dodatno solimo in popramo.

Za pripravo govedine v kumarični omaki potrebujemo: kuhano govedino iz juhe, 1 čebulo, 2 večji kumari, 1 paradižnik, sol in poper, 1 žličko moke, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Kumare olupimo, naribamo ter jih solimo. Pustimo jih stati nekaj minut, da spustijo vodo, ter jih odcedimo. Na ponvi prepražimo sesekljano čebulo in nato primešamo odcejene kumare. Dodamo na kocke narezan paradižnik, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter vse skupaj do­bro premešamo. Kuhamo 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča. Nato primešamo žličko moke. Nazadnje v omako vmešamo še narezano govedino in kuhamo še 15 minut.

Nasvet: V omako lahko nazadnje vmešamo še nekaj kisle smetane ali smetane za kuhanje, a v tem primeru bo jed bolj kalorična. Kot manj kalorični nadomestek se odlično izkaže grški jogurt.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 12. september 2019 / 11:57

Skutina pita s slivami in ovsenimi kosmiči

Začelo se je novo šolsko leto in s tem tudi pogostejše pripravljanje malic ali drugih obrokov za na pot. Včasih dobro dene sprememba in namesto klasične malice si lahko pripravimo tudi skutino pito...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 16. september 2020 / 23:25

Tako počasi

Tako počasi, pravijo, po petdesetem letu začne v naše življenje vstopati nova realnost. Morda je še bolje, če zapišemo, da se dogodki, odnosi, stvari začnejo drugače sestavljati. Pravimo, da smo na...

Kronika / sreda, 16. september 2020 / 23:22

Med delom padla z višine

Stara Fužina – V petek opoldan je na težko dostopnem kraju v Stari Fužini moški pri izvajanju del na strehi padel s senika. Posredovali so gorski reševalci iz Bohinja, ki so poškodovanega moškega o...

Kultura / sreda, 16. september 2020 / 23:21

Trpi in uživaj

Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija ne vodi k odrešitvi, ampak k razodetju. Prav pot k slednjemu uprizoritev o človeku sleherniku povezuje s časom, v katerem živimo.

Radovljica / sreda, 16. september 2020 / 23:18

Letos le venec na grobnico padlih borcev

Radovljica – Člani krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB so v petek položili venec na grobnico, v kateri so pokopani partizani, ki so z narodnim herojem Jožetom Gregorčičem septembra 1942...

Kranjska Gora / sreda, 16. september 2020 / 23:17

Nova parkirna ureditev

Kranjska Gora – Jasna Chalet Resort je v sodelovanju s podjetjem Janez, ki se ukvarja s postavljanjem in upravljanjem parkirišč, v območju jezera Jasna na novo uredil režim parkiranja. Manjše parki...