Najboljša je sveža zelenjava

Testenine in kuhana govedina, dve povsem klasični jedi. Z nekaj domače zelenjave in malih dodatkov lahko dobimo povsem uravnotežen in okusen obrok.

Za pripravo testenin s puranom, zelenjavo in jajcem potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, polovico pora, 1 manjšo rdečo papriko, 2 stroka česna, 4 jajca, 400 g puranjega mesa, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Puranji file narežemo na tanjše trakove ter jih solimo in popramo. Zelenjavo očistimo ter jo narežemo na manjše rezine, česen olupimo in sesekljamo. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca in jih odcedimo. Pol decilitra vode od kuhanja testenin prihranimo za pozneje. Segrejemo ponev, prilijemo žlico olja ter na njem z obeh strani popečemo puranje trakove. Pečeno meso poberemo iz posode in pokrijemo, da ostane toplo. V ponev prilijemo preostalo žlico olja in na njem na hitro popečemo narezano zelenjavo in česen. Dodamo odcejene kuhane testenine in pečeno meso. V ponev ubijemo jajca in prilijemo vodo, ki je ostala od kuhanja testenin. Takoj  začnemo z mešanjem in nadaljujemo toliko časa, da jajca zakrknejo; približno minuto. Po okusu dodatno solimo in popramo.

Za pripravo govedine v kumarični omaki potrebujemo: kuhano govedino iz juhe, 1 čebulo, 2 večji kumari, 1 paradižnik, sol in poper, 1 žličko moke, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žlico olivnega olja.

Kumare olupimo, naribamo ter jih solimo. Pustimo jih stati nekaj minut, da spustijo vodo, ter jih odcedimo. Na ponvi prepražimo sesekljano čebulo in nato primešamo odcejene kumare. Dodamo na kocke narezan paradižnik, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko ter vse skupaj do­bro premešamo. Kuhamo 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča. Nato primešamo žličko moke. Nazadnje v omako vmešamo še narezano govedino in kuhamo še 15 minut.

Nasvet: V omako lahko nazadnje vmešamo še nekaj kisle smetane ali smetane za kuhanje, a v tem primeru bo jed bolj kalorična. Kot manj kalorični nadomestek se odlično izkaže grški jogurt.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 18. november 2009 / 07:00

Najboljša ocena za gozdni med

Na petem regijskem ocenjevanju medu v Cerkljah je naziv prvaka Gorenjske za gozdni med prejel Vili Luznar iz Krope.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 18. november 2017 / 14:45

Zahteva vrnitev na policijo

Ljubljana – Ljubljansko delovno in socialno sodišče je ta teden znova obravnavalo tožbo, ki jo je nekdanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj vložil zoper ministrstvo za notra...

Gospodarstvo / sobota, 18. november 2017 / 14:42

Telekom Slovenije prevzema Izimobil

Kranj – »Izimobil se je zaradi razmer na trgu telekomunikacij in na podlagi ocene, da se bo konkurenčni boj na trgu v prihodnje še zaostroval, odločil, da kot virtualni operater preneha z dejavnost...

Kultura / sobota, 18. november 2017 / 14:41

Ženska duša v času

V prostorih Galerije Bala v Kranju je na ogled razstava likovnih del treh slikark: Irene Jeras Dimovske, Biserke Komac in Mete Šolar. Tri ženske poetike, tri likovne govorice.

Radovljica / sobota, 18. november 2017 / 14:37

Prihodnost je v povezovanju

Na srečanju turističnih ponudnikov in drugih turističnih delavcev iz občine Radovljica so predstavili rezultate letošnje turistične sezone ter se pogovorili o pričakovanjih in izzivih za prihodnjo.

Bled / sobota, 18. november 2017 / 14:37

Prepovedi in kazni niso dovolj

Svet javnega zavoda Triglavski narodni park je na zadnji seji med drugim obravnaval aktivnosti zavoda glede usmerjanja obiska, kar naj bi bila ena od prednostnih nalog upravljanja zavarovanega območja...