David Kumer in Namphueng med peko bananinih palačink

Bananine palačinke

David Kumer in Namphueng, ki prihaja iz Bangkoka, živita v Soteski, malce zunaj iz Kamnika. Zakonca in njuno kulinarično ekipo smo srečali najprej na Kul petku v Kamniku, potem pa še na Kranski kuhni v Kranju. Znameniti pad thai, piščanec ali zelenjava z indijskimi oreščki ali bambusom in rižem, domači spomladanski zavitki, za najmlajše palačinke z banano, za žejne osvežilni tajski ledeni čaj iz ribeza in limonine trave so bili na meniju njune stojnice. Namphueng razloži, da je pri njih sicer tradicija kombiniranja limonine trave z nekaj mete za hladni ledeni čaj; poznajo pa tudi toplega, kjer združijo limonino travo z ingverjem. »Njihov čaj je precej bolj sladek, kot smo vajeni pri nas. Sladkajo pa ga s sladkornim sirupom,« jo dopolni David, ki se je s tajskimi okusi spoznal pred leti, ko je šel v Bangkok na tritedensko izobraževanje. Tam je srečal Namphueng, ki je kuhala in stregla v hotelu, kjer se je on učil. Preskočila je iskrica in danes skušata tajsko hrano približati Gorenjcem in tudi širše.

David pravi, da mu je tajska hrana všeč ravno zato, ker ne dopušča odstopanja. »Ne moreš med kuho menjati sestavin, ker ti ene zmanjka ali si nanjo pozabil. Tajska kuhinja spada tudi med najhitrejše kuhinje. Nobena kuhinja ne more toliko ljudi postreči hkrati tako hitro,« pojasni David. »Zahteva pa visoke temperature pri kuhi in tudi gibi so bolj komplicirani. Mi na primer nismo navajeni mešanja z zajemalko. Pa nikoli na koncu ne dobiš enakega okusa pri eni jedi. Recept je lahko zelo dober, a ker so surovine sveže in ker enkrat dobiš sadje za jed bolj zrelo, drugič manj, ni končni rezultat nikoli enak.« In Tajci praktično ne solijo, uporabljajo pa veliko sladkorja, še doda David.

Zakonca nam zaupata recept za bananine palačinke za štiri osebe.

Sestavine: 160 g moke, žlička pecilnega praška, 0,5 žličke soli, dve žlici kokosovega sladkorja, 150 ml mleka, jajce, dve žlici kokosovega olja, ena banana.

Postopek: banano olupimo in zmeljemo v mešalniku. Stresemo jo v posodo, dodamo mleko, moko zmešamo s pecilnim praškom, jajcem in dodamo še preostale sestavine. Vse dobro premešamo z mešalnikom. Maso pustimo stati v hladilniku približno deset minut. Nato z majhno zajemalko zajamemo maso in jo zlijemo na ponev, da se razlije v premer okoli sedem centimetrov. Pečemo, dokler se na masi ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko obrnemo in pečemo do zlato rjave barve. Pripravljene palačinke prelijemo s čokolado, javorjevim sirupom ali gozdnimi sadeži.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 15. september 2020 / 12:55

Vir okužb so še naprej zabave in tudi pogrebi

V ponedeljek so v Sloveniji ugotovili 82 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je vse več bolnikov, v treh bolnišnicah skupaj petdeset, od tega jih je deset v intenzivni negi. Vladni govorec J...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Dobili tudi športni park

Učence v Kovorju je pričakala obnovljena šola. Mladi so še bolj veseli športnega parka, ki so ga odprli minulo sredo.

Prosti čas / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Z Jožetom smo ga žurali pri Majerčku

Prvega septembra so otroci šli v šolo, naš sodelavec, novinar in urednik, nazadnje namestnik odgovorne urednice Jože Košnjek pa se je upokojil.

Prosti čas / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Izolski šov čolnov

Ta teden bo v Izoli sedmi Salon plovil Izola Boat Show. Od 16. do 21. septembra si boste v izolski marini in na drugih prizoriščih lahko ogledali številne zanimivosti in novosti iz sveta navtike.

Kultura / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Slikar Kepic v domu

Ročevnica - Dom Petra Uzarja v Ročevnici pri Tržiču že nekaj časa gosti likovno razstavo, s katero se predstavlja domačin Jaka Kepic. Leta 1948 rojeni Tržičan se je poklic...

Kultura / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Vrtnice Andrejke Čufer

Tržič - V tržiški galeriji Vogal je od 5. avgusta na ogled zanimiva likovna razstava akademske kiparke Andrejke Čufer iz Vrbe. Umetnica, ki je diplomirala na Akademiji za...