Za plesni in glasbeni pridih Zoisovih dnevov so skrbeli Zoisi FS Iskraemeco Kranj.

Zoisovi dnevi v parku Brdo

Zgodbe Zoisov so se na Brdu pisale več kot 155 let. Rodbina Zoisov je ena najbolj zaslužnih lastnikov posestva za podobo parka ter takšno raznolikost rastlinstva, ki raste v njem. V njihovem času je bilo na Posestvu Brdo zgrajenih mnogo stavb, ki so tu še danes.

Karel Zois, brat Žige Zoisa, je bil eden prvih raziskovalcev kranjskega alpskega rastlinstva, botanična raznolikost pa se je v brdskem parku ohranila vse do danes. Ste vedeli, da po njem imenujejo Zoisovo zvončnico, Zoisovo vijolico in rod tropskih trav Zoysia? Medtem ko se je Žiga Zois med drugim zanimal za svet mineralov in tako poznamo tudi Zoisit, ker je bil on tisti, ki je ugotovil, da gre za takrat nov, neznan mineral in so ga kasneje zato tudi poimenovali po njem.

V spomin na obdobje omenjene rodbine so na Brdu v sodelovanju s KD FS Iskraemeco Kranj, Krajevno skupnostjo Predoslje, Gorenjskim muzejem in Zavodom za turizem in kulturo Kranj konec tedna na Posestvu Brdo pripravili Zoisove dneve. Vstop v park je bil te dni brezplačen, dežja se niso ustrašili. Zoisi iz folklorne skupine Iskraemeco so poskrbeli za zanimiv plesni in glasbeni program; pripravili so grajske delavnice za najmlajše; lahko ste se zapeljali s kočijo, se udeležili vodenega ogleda po posestvu. Na obisku se je ustavil škrat Kranček, opazili ste lahko tudi najstarejše drevo v parku, staro okoli 280 let – Zoisovo lipo; občudovali razstavljene minerale, se s fotokotički preselili v preteklost in si na Račjem otoku privezali dušo z brdsko kulinariko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 28. oktober 2016 / 00:41

Slovenci, cesarju iskreno vdan narod

Povoda za ta pogovor sta dva, prvi je cesarski, drugi osebni: 21. novembra bo minilo sto let od smrti našega cesarja Franca Jožefa, ugledni slovenski zgodovinar Peter Vodopivec pa je 7. julija dopolni...

Razvedrilo / petek, 28. oktober 2016 / 00:37

Prijetno srečanje ob okroglem jubileju

Nekdanji sošolke in sošolci Osnovne šole Predoslje so – ob letošnjem posebnem okroglem jubileju – skupaj praznovali v Gostilni Arvaj v Kranju.

Kronika / petek, 28. oktober 2016 / 00:23

Zapor in vrnitev zaslužka

Prvoobtoženi Martin Bohnec je priznal očitano pridelavo in preprodajo konoplje in hašiševega olja, zato so ga obsodili na štiri leta zapora, vrniti pa bo moral tudi ves nezakonit zaslužek.

Rekreacija / petek, 28. oktober 2016 / 00:23

Doping in rekreativni športniki

Doping je žal prisoten tudi med rekreativnimi športniki, čeprav je o številkah težko govoriti, saj konkretnih podatkov in raziskav ni. V Sloveniji letno med rekreativci izvedejo le nekaj testov. Denar...

Nasveti / petek, 28. oktober 2016 / 00:21

Jabolčna pita z mandeljni in beljakovim pokrovom

V zadnjem času me je že nekaj gospa vprašalo, ali imam mogoče še kakšen dober recept z jabolki, saj jih imajo doma velike količine. In res, zakaj ne bi pripravili še česa iz jabolk. Zdaj je bila nj...