Dijakinji Maša Čevna in Maša Trček sta kljub letošnji manjši ponudbi zlahka in hitro dobili študentsko delo. / Foto: Tina Dokl

Stanje študentskega dela se izboljšuje

Dijaki in študenti sedemdeset odstotkov študentskega dela opravijo v poletnem obdobju. V primerjavi s preteklimi leti je bilo letos v poletnih mesecih zaradi covida-19 še vedno opaziti upad ponudbe dela, a študentski servisi se vseeno trudijo, da ga zagotovijo vsem iskalcem.

Lani so imeli v e-Študentskem servisu v poletnem obdobju za območje Gorenjske objavljenih okoli 350 del, letos okoli 110.

Kranj – Letos je v poletnem obdobju po besedah Saše Praček iz e-Študentskega servisa obseg študentskega dela za okoli 25 odstotkov manjši glede na enako obdobje lani. »Lani je bila ponudba del veliko večja, imeli pa smo težave z zagotavljanjem zadostnega števila dijakov in študentov, saj jih enostavno ni bilo dovolj. Letos je ponudba manjša, še vedno so na voljo prosta dela. Ta sicer niso tako raznolika, zato je mogoče treba poprijeti tudi za takšna dela, ki lani niso vzbudila zanimanja.« Lani so imeli v e-Študentskem servisu v poletnem obdobju za območje Gorenjske objavljenih okoli 350 del, letos okoli 110. »Ponudbe je največ v gostinstvu in turizmu, prodaji ter za fizična dela. Na voljo so tudi strokovna dela, kot je programiranje, upravljanje z družbenimi omrežji, razna administrativna dela,« nam je povedala Pračkova in dodala: »Trudimo se, da študentom in dijakom zagotovimo čim večje število del, hkrati pa čim hitrejše plačilo s tem, da založimo zaslužek.« Pračkova je še pojasnila, da je iskalcem študentskega dela najpomembnejše to, da je delo, ki bi ga opravljali, blizu, saj mnogi nimajo svojega avtomobila in so vezani na javni prevoz. »Seveda jih zanima tudi urna postavka. Ta je v povprečju nespremenjena in znaša 6,1 evra bruto,« je povedala Saša Praček.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) ocenjujejo, da se stanje študentskega dela v poletnih mesecih počasi izboljšuje. »Po zadnjih podatkih je obseg obračunanega študentskega dela v juliju 2020 še vedno za približno 25 odstotkov nižji od julija 2019,« pravijo v ŠOS in nadaljujejo: »Težko je oceniti, koliko študentov zaradi tega dejansko ne more dobiti študentskega dela, saj se ta upad lahko razdeli med dijaki in študenti z nižjo delovno obremenitvijo. Pričakujemo pa, da med pet in deset tisoč dijakov in študentov, ki bi sicer delali, v letu 2020 ne bo opravljalo študentskega dela.« Študentom, ki primarno delajo, zato da si lahko omogočajo študij, v ŠOS predlagajo, naj vseeno poskusijo opravljati študentsko delo, tudi če je to drugačno kot pretekla leta. »Študenti, ki s študentskim delom pridobivajo predvsem delovne izkušnje, pa naj delo iščejo pri delodajalcih v tistih panogah, v katerih se po zaključku izobraževanja želijo zaposliti. Delodajalci cenijo samoiniciativnost mladih in so bolj odprti za sodelovanje s tistimi študenti, ki kažejo interes za delo,« so dejali v ŠOS.

Dijakinji Maša Čevna in Maša Trček sta nam zaupali, da študentskega dela letos ni bilo težje dobiti kot pretekla leta. »Verjetno tudi zato, ker imava izkušnje s strežbo in sva že prvi dan izkazali znanje,« sta dejali in dodali, da sta delo začeli opravljati takoj po sprostitvi ukrepov. »S študentskim delom si zagotovim osnovni prihodek, zato nisem imela izbire delati ali ne delati. Ker sem še dijakinja, sicer polnoletna, mi država v času epidemije ni namenila nobenih finančnih sredstev,« je pojasnila Maša Trček. Zala Julija Kavčič pa prek napotnice dela v gledališču kot hostesa. »V času epidemije in tudi kasneje ni bilo predstav, zato nisem delala. Študentsko delo mi ne predstavlja preživetvenega prihodka in posledično mi ni bilo treba iskala nadomestnega dela,« je povedala Kavčičeva in dodala: »Študenti, ki se ne morejo obrniti po finančno pomoč k staršem oziroma družini, bodo imeli verjetno otežen študij, saj bodo morali v prostem času delati, namesto da bi študirali. Država žal za študente ni dovolj poskrbela, saj imajo tisti, ki živijo sami, veliko večje stroške kot le 150 evrov, ki jim jih je namenila le enkratno.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 5. oktober 2021 / 10:17

V ponedeljek potrdili 979 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4783 PCR-testov in z njimi potrdili 979 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:42

Priznanja za najboljše dijake

Radovljiški župan Ciril Globočnik je sprejel letošnje zlate maturante in dijake, ki so bili odlični v vseh letnikih srednje šole.

GG Plus / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:39

Stari grad mu je prirasel k srcu

Metod Ferbar iz Smlednika, ki je širši javnosti znan tudi kot nekdanji načelnik Upravne enote Kranj, je novi častni občan občine Medvode.

Zanimivosti / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:34

Poleti posežemo po lahkotnejših knjigah

Knjižnice v poletnem času beležijo povečano izposojo knjig, saj dopustniki prosti čas radi preživijo ob prebiranju tako strokovne literature kot klasičnega ali lahkotnejšega leposlovja. Katere knjige,...

Gorenjska / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:33

Za maturo vsi (še) niso plesali

Nekaj plesov so maturanti letos imeli, v nekaterih srednjih šolah so se odločili, da jih zaradi epidemije covida-19 prestavijo na september, nekateri pa so se morali maturantskemu plesu odpovedati.

Tržič / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:32

Zaključujejo sanacijo deponije

Konec letošnjega leta bodo na Komunali Tržič zaključili sanacijo deponije Kovor, strošek sanacije bo okrog dva milijona evrov.