Kolesarji sodijo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, zato morajo tudi oni dosledno spoštovati prometna pravila. / Foto: Tina Dokl

Več kot sto nesreč kolesarjev

V zadnjih tednih so poročila o nesrečah kolesarjev postala prej pravilo kot izjema, samo minuli mesec pa je bilo na Gorenjskem kar trideset nesreč z udeležbo kolesarjev.

Ker so poškodbe glave med pogostejšimi poškodbami v prometnih nesrečah, priporočajo uporabo kolesarske čelade vsem kolesarjem.

Kranj – Gorenjski policisti so minuli torek obravnavali dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami. V obeh sta bila udeležena kolesarja. Sredi popoldneva je v Mojstrani sam padel kolesar, v Kranju pa je kolesarki prednost izsilil voznik z osebnim avtomobilom.

Takšno prometno poročilo je v zadnjih mesecih postalo že običajno, saj se prometne nesreče kolesarjev dogajajo skoraj vsak dan.

Kot ugotavljajo policisti, se je število nesreč kolesarjev na Gorenjskem letos začelo povečevati aprila, ko so zabeležili 16 nesreč. Lani je bilo v aprilu enajst nesreč kolesarjev. Letos maja je bilo nesreč kolesarjev na Gorenjskem 18, v lanskem maju so jih zabeležili devet.

Po številnih akcijah in opozorilih v mesecu maju je bilo nato nesreč z udeležbo kolesarjev v juniju 19, kar je bistveno manj kot v istem mesecu lani, ko se jih je zgodilo kar 35.

Prejšnji mesec se je število nesreč kolesarjev na Gorenjskem spet povzpelo, saj je bilo lani julija v nesrečah udeleženih 28 kolesarjev, letos pa kar trideset.

Tako je bilo letos v nesrečah udeleženih 108 kolesarjev, celo lansko leto pa dva manj. To je gotovo skrb vzbujajoča številka, prav tako pa kolesarjem v prid ni podatek policistov, da so bili kolesarji povzročitelji kar 65 nesreč, samo 15 kolesarjev pa v njih ni bilo poškodovanih.

Kot ugotavljajo policisti, sta razloga za nesreče na strani kolesarjev največkrat v neprilagojeni hitrosti in vožnji preblizu roba vozišča. Kadar gre za krivdo voznikov, je vzrok največkrat izsiljevanje prednosti v križiščih.

»Do nesreč prihaja na vseh tipih križišč, običajno pri zavijanju voznikov. Udeležence zato pozivamo k varnejši uporabi in souporabi prometnih površin ter k izogibanju tveganjem, ki so razlog za nesreče. Med te sodijo tudi utrujenost, nepozornost, uporaba telefonov, hitenje, mnenje o absolutni prednosti in podobno,« pravijo policisti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 17. junij 2019 / 13:35

Novi ravnatelj bo Mohorič

Cerklje – Svet zavoda Osnovne šole Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem je prejšnji teden dal soglasje k imenovanju novega ravnatelja cerkljanske osnovne šole. Zdajšnjo ravnateljico Damijano Bož...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Predsednika ob taborišču Ljubelj

Na obeh straneh prelaza Ljubelj je bilo v petek pomembno srečanje predsednikov sosednjih držav, slovenskega Danila Türka in avstrijskega Heinza Fischerja.

Gospodarstvo / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Prosti pad gospodarstva se je ustavil

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj ugotavljajo prve znake stabilizacije, o preobratu pa še ni mogoče govoriti. Kreditni krč še ni popustil.

Gospodarstvo / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Najslabše gospodarsko leto

Poročila gorenjskih gospodarskih družb kažejo, da je za nami po gospodarskih rezultatih slabo leto. Po rasti neto dodane vrednosti je Gorenjska celo na predzadnjem mestu v državi.

Avtomobilizem / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Spomini za prihodnost

Seatova paleta je bogatejša za novo športno limuzino Exeo.

Mularija / torek, 9. junij 2009 / 07:00

Z umivanjem do zdravih zob

Gorenjski zmagovalec Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani je postal 4. t razred podružnične šole na Trsteniku.