Vaniljeva pita z gozdnimi sadeži

Krhko testo z mehko sredico vanilje in gozdnimi sadeži. Izvrstna pita, pa čeprav za njeno pripravo potrebujemo samo preproste sestavine.

Za pripravo vaniljeve pite z gozdnimi sadeži potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 100 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli, naribano limonino lupinico; za nadev iz gozdnih sadežev: 1 skodelico gozdnih sadežev (približno 300 g), 1 žličko praška za vaniljev puding (ali gustina), 2 žlički krušnih drobtin, 2 žlici sladkorja; za vaniljevo kremo: 1 liter mleka, 2 praška za vaniljev puding, 5 žlic sladkorja.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek, limonino lupinico, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Vsak del testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjši pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva iz gozdnih sadežev: Gozdne sadeže zmešamo skupaj s praškom za vaniljev puding, krušnimi drobtinami in sladkorjem.

Priprava vaniljeve kreme: V skodelici zmešamo prašek za vaniljev puding in sladkor. Zalijemo z 2 dl hladnega mleka in premešamo, da dobimo zmes brez grudic. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding.

Sestavljanje pite: Testo iz hladilnika razvaljamo na pomokani površini ter ga položimo v namaščen okrogel pekač. S testom obložimo tudi robove pekača. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Po površini enakomerno razporedimo nadev iz gozdnih sadežev ter čezenj prelijemo vaniljev puding. Po vaniljevem pudingu naribamo testo, ki smo ga prej postavili v zamrzovalnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 1 uro. Da se nam po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno pito vzamemo iz pečice ter jo pustimo stati v pekaču, da se ohladi, in jo šele nato narežemo na poljubne kose.

Nasvet: če ni ravno poletni čas, svežih gozdnih sadežev nimamo vedno pri roku. V tem primeru uporabimo kar zamrznjene. Ni jih treba odtaljevati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 19. maj 2020 / 14:30

Občinska uprava spet odpira vrata za občane

Radovljica – Prejšnji torek je tudi v Radovljici prenehala delovati informacijska pisarna, ki jo je Občina Radovljica vzpostavila na posebni telefonski številki v prvih dneh po razglasitvi epidemij...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 9. februar 2017 / 20:14

Zaposlitveni sejem

Na Jesenicah so se na Zaposlitvenem sejmu predstavljala najboljša jeseniška podjetja, ki bodo v prihodnjih letih zaposlovala zlasti strojnike, metalurge ...

Zanimivosti / četrtek, 9. februar 2017 / 20:12

Predstavili so jim delo v letalski industriji

V podjetju Adria Airways Tehnika so svoja vrata odprli dijakom, ki se odločajo o svoji nadaljnji poklicni poti, da bi jim tako morebiti olajšali odločitev glede prihodnjega šolanja in poklica. Gost...

Kronika / četrtek, 9. februar 2017 / 20:12

Iz plinovoda uhajal plin

Kranj – V soboto so morali kranjski poklicni gasilci v Britofu posredovati zaradi uhajanja zemeljskega plina, na Olševku pa zaradi razlitja nafte v potok. V bližini stanovanjskega objekta v Britofu...

Kultura / četrtek, 9. februar 2017 / 20:11

Med, mleko in še kaj

V Galeriji Bala, za katere program skrbijo v kranjski območni izpostavi JSKD, so odprli razstavo skulptur Med in mleko avtorja Andreja Preglja.

Razvedrilo / četrtek, 9. februar 2017 / 18:28

Mar ni to ljubezen?

Zlatoporočenca Marija in Rudolf Peric sta simbolno obnovila poročno zaobljubo v župnijski cerkvi sv. Petra v Naklem.