Anica Loverčič in Martina Hvala, članici Društva klekljaric idrijske čipke

Poklon idrijski dediščini

Ko Idrija oživi (2)

Idrija je biser Unescove dediščine – tehniške, kulturne in naravne, zato se tam za vsakogar najde nekaj zanimivega, od ogledov v samem mestnem jedru in prikaza klekljanja idrijske čipke pa vse do aktivnosti na prostem z zanimivimi naravnimi znamenitostmi. »Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti na tradicionalno idrijsko kulinariko z žlikrofi, ki zaokroži celostno ponudbo destinacije,« pove Valerija Verhovnik iz Zavoda za turizem Idrija.

V času prireditve Idrje! oŽivi smo Verhovnikovo srečali pred Čipkarsko šolo Idrija pri zelo zanimivem opravilu. Razloži, da so slogan pomladi 2020 #ostanidoma v Idriji nadgradili v uspešno akcijo #ostanidomaklekljaj.

Po vsej Evropi so pozvali klekljarice, naj doma kaj sklekljajo, ker imajo čas. Izdelke naj fotografirajo in jim fotografije pošljejo. Tako so dobili kar 167 različnih fotografij, ki so jih objavili na spletnih straneh virtualnega Festivala idrijske čipke. Ker je projekt naletel na tako dober odziv (celo iz Kostarike je prispela fotografija), nadaljuje Verhovnikova, so ga nadgradili v #pridiklekljaj. »Prideš v Idrijo pred klekljarsko šolo, dobiš vzorček, ki ga lahko v eni uri sklekljaš, če si kolikor toliko vešč klekljanja; in potem se na panoju pred šolo nizajo izdelki, se ustvarja mozaik klekljane idrijske čipke, v katerem bodo prisotni vsi ustvarjalci in bo trajal večno.« Gre za pravi poklon idrijski dediščini, ponosno zaključi.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / četrtek, 19. maj 2022 / 07:22

Praznično v Komendi

V Komendi so triindvajseti občinski praznik počastili s slovesnostjo, na kateri so podelili tudi priznanji najperspektivnejšima športnikoma.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...