Češnje

»Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši …« Kdo ne pozna te pesmice? Prve češnje v naših krajih težko čakamo. Običajno pridejo iz Goriških brd in so vodene, kisle. Prijatelj, ki je od tam doma, se vedno čudi, kaj vse na Gorenjskem pojmujemo kot dobre češnje. Za nas so običajno vedno dobre, ker so redke, nimajo jih povsod, ne jemo jih celo poletje. Že v preteklosti so Brike s košarami na glavah nosile prodajat češnje po cerkljanskih in idrijskih hribih. Rubinasto rdeče češnje so bile znak prestiža, nečesa redkega, pregrešno dobrega. Češnje, ki zrastejo na Gorenjskem, so običajno malo bolj grenke. Podnebje in zemlja sadežem dasta svoj pečat in po mojem naše češnje ne bodo nikoli tako sladke in okusne kot tiste iz Goriških brd ali iz koprskega primorja.

Prve češnje pri nas doma pojemo, kolikor bi jih prinesel. Potem pride ne vrsto češnjev zavitek. Vprašala sem dva slaščičarja, kaj je zanju najboljša sladica, in oba sta odgovorila, da češnjev zavitek. Zakaj? Ker ga naredijo praktično brez dodanega sladkorja. Za dober zavitek potrebujemo domače vlečeno testo, ki mora biti ravno prav mehko in ne preveč trdo. Najbolje je, če kar čez noč počiva, namočeno v olju. Potem ga z lahkoto razvlečemo čez celo mizo. Za pripravo zavitkov imam doma staro rjuho, ki jo uporabljam zgolj in samo za zavitke – brez rjuhe ne znam pripraviti te sladice. Med zavitki je češnjev izjema, ker se po receptu pripravi podložna krema iz masla, rumenjakov, snega iz beljakov in stepene smetane. Ta krema vsebuje praktično ves dodani sladkor. Po tej kremi posujemo češnje. Testo potresemo s prepraženimi drobtinami in zavijemo (brez rjuhe to nikakor ne bi šlo). Zavitek zrežemo na tri dele in položimo v pekač. Ne vem, zakaj se najlepše zreže s krožnikom. Debelejši kot je rob, lažje in lepše se odreže. To sem gledala že pri različnih izkušenih kuharicah in prav vse so rezale zavitek s krožnikom. Zavitek postavimo v pekač in spečemo. Ko je pečen, ga pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo, čez pa položimo še več suhih kuhinjskih krp. Tako skorja postane mehka in najboljša sladica po mnenju strokovnjakov je pripravljena. Še en postopek moramo opraviti prej: češnje je treba razkoščičiti. Za to uporabljamo imenitno napravo, ki razdeli češnje na koščice in sadež. Naj delam še tako pazljivo, češnje s koščicami se pretihotapijo v posodo, kjer naj bi bili le razkoščičeni sadeži, potem pa moramo koščice iz samega zavitka izločati. Ne vem, kako je pri vas, jaz imam s tem vedno težave.

Ko dozorijo češnje, to zelo dobro vedo tudi v bolnišnicah. Veje so krhke in segajo visoko v nebo. Ljudje želijo obrati prav se plodove in tako se obiranje češenj za mnoge konča v bolnišnici. Bojda tem pacientom pravijo kar »češnjarji«, kjer jih je vsako leto kar nekaj. Morda ljudje s tako izkušnjo ne posegajo tako željno po češnjah. Torej uživajmo, dokler češnje so. Letos jih je veliko. Pa srečno pri delu z njimi …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 13. september 2014 / 18:15

Odškodnino za izbrisane bo podarila

Pred kratkim je Brigita Eling B prejela odločbo o odškodnini, ki ji pripada za dve leti in dva meseca, ko je bila izbrisana. Ob tem je znova podoživela, kaj je morala prestajati kot oseba brez stalneg...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Viktorjev dvajseti rojstni dan

Tokratna jubilejna - dvajseta po vrsti - podelitev viktorjev je bila podobna prejšnjim, a vseeno različna od njih: neposredni prenos ste lahko spremljali na Planet TV, v vlogi voditeljev pa so nastopi...

Šport / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (četrtfinale - odigrano 22.3.): HK Prevoje : Kavke Kranj 4:2G&P Leščan Bl. Dobrava : IHK Mufloni Tolmin 6:5 - kazenski streli 2. liga...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Butarice so danes bolj bogate

Včeraj, ko je bila cvetna nedelja, je bil pri maši tudi blagoslov velikonočnih butaric. Eden bolj znanih izdelovalcev butaric v Tuhinjski dolini je Rajko Žebaljec s Potoka, ki je tudi letos izdelal ve...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Vahovške cimbare praznovale materinski dan

Lahovče - Vaščani Lahovč, ki so se po cimbarah - divjih slivah z drobnimi plodovi trpkega okusa, ki so nekdaj rasle pri skoraj vsaki hiši v Lahovčah, neuradno poimenovali kar Vah...

Kamnik / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

V središču Kamnika spet javno stranišče

Kamnik - Občina Kamnik je na glavni avtobusni postaji v središču Kamnika v začetku minulega tedna odprla javno stranišče, ki je na tej lokaciji v preteklosti že delovalo, a bilo...