Marko Lotrič, Lotrič meroslovje

Zeleno, ustvarjalno in pametno gospodarstvo

Slovensko gospodarstvo bo na tujih trgih zastopalo prvih devetnajst izbranih podjetij in organizacij, zavezanih načelom zelenih, ustvarjalnih in pametnih rešitev ter izdelkov. Jeseni se jim jih bo pridružilo novih dvajset.

Med 19 ambasadorji jih skoraj tretjina prihaja iz Gorenjske: Alpina, Elan, Ekoart hiše, Nordijski center Planica, Lotrič Meroslovje in Swarco Lea.

Ljubljana – Javna agencija Spirit Slovenija je minuli četrtek tudi uradno predstavila letošnje prve ambasadorje slovenskega gospodarstva, ki so bili izbrani v okviru kampanje, ki jo vodi pod sloganom I feel Slovenija. Green. Creative. Smart. oziroma Slovenija. Zelena. Ustvarjalna. Pametna.

Med 19 izbranimi podjetji je tudi šest gorenjskih, in sicer žirovska Alpina, begunjski Elan, Ekoart hiše iz Mengša, Nordijski center Planica, Lotrič Meroslovje iz Selc in Swarco Lea iz Lesc. Podjetja so zelo različna po velikosti, med njimi so tako zagonska in rastoča kot tista v zreli fazi razvoja. Prihajajo z različnih koncev Slovenije in delujejo na različnih področjih. Vsem pa je skupno, da so visokotehnološka in izrazito trajnostno naravnana, njihove inovativne in pametne rešitve ter izdelki pa so plod domačega znanja. »Zavedamo se, da naše gospodarstvo odlikujejo tri komponente: zelena, ustvarjalna in pametna. To sporočilo moramo posredovati povsod, kjer se pojavljamo. Pomembno pa je, da to storimo preko uglednih podjetij,« je ob predstavitvi ambasadorjev povedala Ajda Cuderman, direktorica Spirit Slovenija, in s tem tudi odgovorila na vprašanje, zakaj znamka Green. Creative. Samart. (Zelena. Ustvarjalna. Pametna).

Podjetja, ki se jim bo jeseni pridružilo dvajset novih ambasadorjev, bodo tako na tujih trgih, skupnih sejemskih nastopih in mednarodnih projektih zastopala Slovenijo ter svoje rešitve in izdelke predstavljala tujim kupcem investitorjem.

Na predstavitvi v ljubljanski Kristalni palači sta spregovorila tudi dva gorenjska predstavnika. Marko Lotrič iz Lotrič Meroslovja, podjetja s širokim naborom inovativnih izdelkov in storitev na področju meroslovja in merjenja, je poudaril predvsem pomen vključevanja zaposlenih, ki so ključnega pomena za delovanje podjetja po načelih zeleno, ustvarjalno, pametno. »Zelo pomembno je, da v te procese vključujemo zaposlene, da se zavedajo, kako pomemben je vsak liter prihranjene vode, kako pomemben je prihranek energije,« pravi Lotrič, ki se zaveda, da ustvarjalne in pametne rešitve zahtevajo tudi dober kader, do katerega lahko pridejo le z izobraževanjem in usposabljanjem zaposlenih.

Podobno razmišlja tudi Jure Kranjec iz podjetja Swarco Lea, ki se ukvarja z izdelavo energetsko varčnih in pametnih LED-prikazovalnikov za uporabo v prometu. »Ne želimo zgolj odgovarjati na potrebe trga, temveč tudi odločati o tem, kaj trg želi. Zato se tudi trudimo zaposlovati mlade in perspektivne kadre, ki jim nudimo mentorstvo, oni pa nam ideje, saj prav mladi poznajo nove trende in potrebe prihodnjih generacij,« pravi prvi mož podjetja, ki je član mednarodne skupine Swarco, ki je pred desetletjem prepoznala njihovo inovativnost in preko katere se danes vključujejo v razvoj pametnih cest in mest.

S podjetji, kakršna so Lotrič Meroslovje, Swarco Lea in drugi ambasadorji slovenskega gospodarstva, se tudi na ministrstvu za gospodarstvo nadejajo, da bodo izboljšali prepoznavnost Slovenije kot gospodarske blagovne znamke. Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu Simon Zajc, je tudi pri snovanju nove finančne perspektive velik poudarek na investicijah, ki vodijo v zeleno gospodarstvo. Ministrstvo je imelo v ta namen že v tej finančni perspektivi predvidenih 134,5 milijona evrov sredstev, od tega več kot 84 milijonov evrov nepovratnih.

Veliko si obetajo tudi od svetovne razstave Expo, ki se odpre jeseni v Dubaju, ki bo po besedah Simona Zajca najbogatejša vsebinska predstavitev na tovrstnih sejmih doslej.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 19. julij 2018 / 11:28

Gasilci iz Begunj spet najboljši

Begunje – Na enem najtežjih tekmovanj za gasilce na svetu Firefighter Combat Challenge – FCC, ki je bilo konec tedna v Jihlavi na Češkem, so bili spet najboljši prav begunjski gasilci. Trije člani...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:55

Zlomljeno krilo okrepilo medresorsko sodelovanje

Na poligonu Fraportove letalske akademije na Brniku so minuli torek predstavili potek vaje kriznega odzivanja v primeru letalske nesreče Zlomljeno krilo 2021, s katero so preverili usposobljenost in o...

Šport / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:54

Štipendija Mojci Marčun

Plavalni klub Radovljica in nekdanja vrhunska plavalka Sara Isaković vsako leto podelita štipendijo enemu od najperspektivnejših plavalcev v klubu. Tokrat jo je prejela Mojca Marčun, petnajstletna pla...

Žiri / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:54

Odsluženi les je lahko lep

Na kopališču Pustotnik so v torek slovesno predali v uporabo novo urbano opremo, ki je nastala v okviru projekta Lesni feniks.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:50

Spletni nakupi kmalu dražji

S prvim julijem bo v veljavo stopila nova evropska direktiva, po kateri bo za vse spletne nakupe iz tretjih držav obvezno plačilo davka na dodano vrednost.

GG Plus / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:50

Pot k lastni državi

Pri založbi Miš je ob tridesetletnici samostojnosti Slovenije izšla velika ilustrirana knjiga z naslovom Osamosvojitev. Njena avtorja sta kustosinja Nataša Strlič in ilustrator Damijan Stepančič.