Raznolikost

Ko pomislimo na raznolikost, se nam utrne marsikaj. Raznolika je lahko dežela, družba, vas, pokrajina, obleka. Tokrat imam v mislih raznoliko hrano. Običajno smo s pečenjem na žaru v naših krajih začeli s prvomajskimi prazniki, letos smo zaradi dela od doma in lepega vremena s tem začeli že prej. Ko se vozim mimo gostiln, ki so v času krize popolnoma samevale, je na več krajih opaziti pujska, ki se mamljivo vrti na ražnju. Ljudje se vračajo tudi v gostinske lokale, gostilničarji pa se trudijo še bolj, da bi goste zopet lahko razvajali.

Na našem domačem žaru smo običajno pekli meso različnih vrst, oblik in okusov. Zraven smo narezali paradižnik, čebulo, ajvar ali gorčico in to je bil piknik. Ne vem, kaj me je letos nagovorilo, naj izbor malo razširim. Morda različne reklame za žarjenje, popularnost, več časa, ko je človek sam s seboj in ima čas premišljevati in se potruditi malo bolj. Tako smo ob več različnih vrstah mesa sedaj pripravili tudi sir in veliko pečene zelenjave. Meni je všeč okus po dimu in oglju, zato uporabljamo klasični žar z ognjem. Vse to meso je precej mastno; če pečemo na plinu, moramo olje še dodajati, če pečemo na oglju, se le malo odcedi, še vedno pa vsebuje veliko maščobnih kalorij. Moški skrbijo za ogenj in vse, kar se peče zunaj, ženske pripravimo ostalo. Letos me je nagovorila pečena zelenjava. Tako v ponvi spečem šampinjone, bučke, beluše, papriko. Solata je paradižnikova s kumarami in papriko. Po vrhu potresem tanko narezane olive, artičoke in feta sir. Odraslim je čudovito, otroci pa ven izbirajo vse, kar jaz mislim, da je zraven za okus. Domač kruh je vedno pri roki, ne sme manjkati mlada čebulica in različne omake. Ko je vsega drugega toliko in je očitno malo drugače, meso ostaja. Potem ga jemo še drugi dan, tretji dan morebitne ostanke dobi le še pes. Tudi kadar imamo kakšno slavje v gostilni, je kuharica vedno vztrajala pri raznolikosti jedi, po možnosti takih, ki jih doma ne pripravimo ravno pogosto, vseeno pa morajo biti tudi preverjene klasične jedi. Brez tega si ne bi upali postreči večje množice povprečnih gostov.

Torej raznolikost v hrani vsem ugaja. V umetnosti je različnost še sprejemljiva, čeprav je v glasbi hitro ritem, ki nekomu zelo ugaja, za drugega pa je hitro kar nekaj. V modi je različnost še kar dobrodošla, odvisno, kje se gibljemo, smo na dopustu, v službi ali na zabavi. Ko preidemo na različnost v družbi, med ljudmi, tukaj pa smo hitro na tankem ledu. Preveč različnih ljudi nas lahko moti, mnogi se počutijo ogrožene, morda se je bolj varno gibati med sebi podobnimi ljudmi. V naravi je različnost – biodiverziteta edina možnost preživetja, različnost je bogastvo in pogoj za obstoj populacije. V kulinariki je raznolikost popestritev okusov, vsakdanjika. V družbi je izmenjava različnih mnenj naše največje bogastvo, v praksi pa ga je pogosto tako težko izvajati in uskladiti. Ko bi se v vsej tej raznolikosti zgledovali po kulinariki, se ne bi nikoli zmotili ali komu zamerili …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 18. november 2010 / 07:00

Osem mesecev kolesarili na Katarino

V petek je bil zaključek akcije "60 vzponov na Katarino", ki poteka v organizaciji Kolesarskega kluba Medvode. Največkrat je bil s kolesom na Katarini Jože Gaber.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Kolesarski izlet za dan brez avtomobila

Radovljica - Ob dnevu brez avtomobila 22. septembru bo Občina Radovljica tudi letos v sodelovanju s Športno zvezo organizirala kolesarski izlet. Udeleženci se bodo tako v sredo o...

Prosti čas / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Poročilo manjšine v Down Townu

Dokumentarni film Poročilo: Žbe, sad enoletnega dela kranjskega ustvarjalca Tonija Cahunka, zbere na enem mestu vse informacije o problematiki konoplje - sedaj je na vrsti državna Komisija za droge, d...

Zanimivosti / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Najbolj znan sošolec prof. dr. Jože Mencinger

Jesenice - Na Gimnaziji Jesenice so se v soboto na petdesetletnici mature srečali nekdanji sošolci, ki so se v gimnazijo vpisali leta 1956, maturirali pa leta 1960, torej pred na...

Prosti čas / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Za top model tudi Gorenjki

Na male zaslone danes prihaja modni resničnosti šov Slovenski top model. Med štirinajstimi tekmovalkami sta tudi Gorenjki: Škofjeločanka Ana Rant in Domžalčanka Samanta Škrjanec.

GG Plus / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Po sto kilometrih ´prišprintal´ v cilj

Jure Grmšek je premagal sloviti ultramaraton okoli Mont Blanca, enega najtežjih podvigov za gorske tekače na svetu, ki pa so ga organizatorji zaradi slabega vremena letos skrajšali in izpeljali v dveh...