Raznolikost

Ko pomislimo na raznolikost, se nam utrne marsikaj. Raznolika je lahko dežela, družba, vas, pokrajina, obleka. Tokrat imam v mislih raznoliko hrano. Običajno smo s pečenjem na žaru v naših krajih začeli s prvomajskimi prazniki, letos smo zaradi dela od doma in lepega vremena s tem začeli že prej. Ko se vozim mimo gostiln, ki so v času krize popolnoma samevale, je na več krajih opaziti pujska, ki se mamljivo vrti na ražnju. Ljudje se vračajo tudi v gostinske lokale, gostilničarji pa se trudijo še bolj, da bi goste zopet lahko razvajali.

Na našem domačem žaru smo običajno pekli meso različnih vrst, oblik in okusov. Zraven smo narezali paradižnik, čebulo, ajvar ali gorčico in to je bil piknik. Ne vem, kaj me je letos nagovorilo, naj izbor malo razširim. Morda različne reklame za žarjenje, popularnost, več časa, ko je človek sam s seboj in ima čas premišljevati in se potruditi malo bolj. Tako smo ob več različnih vrstah mesa sedaj pripravili tudi sir in veliko pečene zelenjave. Meni je všeč okus po dimu in oglju, zato uporabljamo klasični žar z ognjem. Vse to meso je precej mastno; če pečemo na plinu, moramo olje še dodajati, če pečemo na oglju, se le malo odcedi, še vedno pa vsebuje veliko maščobnih kalorij. Moški skrbijo za ogenj in vse, kar se peče zunaj, ženske pripravimo ostalo. Letos me je nagovorila pečena zelenjava. Tako v ponvi spečem šampinjone, bučke, beluše, papriko. Solata je paradižnikova s kumarami in papriko. Po vrhu potresem tanko narezane olive, artičoke in feta sir. Odraslim je čudovito, otroci pa ven izbirajo vse, kar jaz mislim, da je zraven za okus. Domač kruh je vedno pri roki, ne sme manjkati mlada čebulica in različne omake. Ko je vsega drugega toliko in je očitno malo drugače, meso ostaja. Potem ga jemo še drugi dan, tretji dan morebitne ostanke dobi le še pes. Tudi kadar imamo kakšno slavje v gostilni, je kuharica vedno vztrajala pri raznolikosti jedi, po možnosti takih, ki jih doma ne pripravimo ravno pogosto, vseeno pa morajo biti tudi preverjene klasične jedi. Brez tega si ne bi upali postreči večje množice povprečnih gostov.

Torej raznolikost v hrani vsem ugaja. V umetnosti je različnost še sprejemljiva, čeprav je v glasbi hitro ritem, ki nekomu zelo ugaja, za drugega pa je hitro kar nekaj. V modi je različnost še kar dobrodošla, odvisno, kje se gibljemo, smo na dopustu, v službi ali na zabavi. Ko preidemo na različnost v družbi, med ljudmi, tukaj pa smo hitro na tankem ledu. Preveč različnih ljudi nas lahko moti, mnogi se počutijo ogrožene, morda se je bolj varno gibati med sebi podobnimi ljudmi. V naravi je različnost – biodiverziteta edina možnost preživetja, različnost je bogastvo in pogoj za obstoj populacije. V kulinariki je raznolikost popestritev okusov, vsakdanjika. V družbi je izmenjava različnih mnenj naše največje bogastvo, v praksi pa ga je pogosto tako težko izvajati in uskladiti. Ko bi se v vsej tej raznolikosti zgledovali po kulinariki, se ne bi nikoli zmotili ali komu zamerili …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 15. januar 2021 / 15:19

Policija za konec tedna napoveduje poostren nadzor

Policija svetuje, da ta konec tedna za gibanje na prostem namesto priljubljenih turističnih točk raje izberete manj oblegane lokacije. Prehajanje med občinami zaradi rekreacije je dovoljeno samo znotr...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 29. februar 2024 / 15:14

Skrb za vojaško in tehniško dediščino

Pred nedavnim so ustanovili Društvo za raziskovanje in proučevanje vojaške in tehniške dediščine Vršič s sedežem v Kranjski Gori.

Železniki / četrtek, 29. februar 2024 / 15:13

Slikarska razstava Franca Ranta

Železniki – Muzejsko druš­tvo Železniki vabi na odprtje slikarske razstave Franca Ranta z naslovom Iskanja, ki jo bodo v galeriji Muzeja Železniki odprli v petek, 1. marca, ob 18. uri. Razstava bo...

Slovenija / četrtek, 29. februar 2024 / 15:12

Prikrajšani za socialne veščine

Novela zakona o osnovni šoli prinaša novosti tudi na področju izobraževanja na domu. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, s tem želijo zagotoviti enakovreden izobrazbeni standar...

Razvedrilo / četrtek, 29. februar 2024 / 15:08

Kdor pleše rad, ostane mlad

Kulturni dom Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici je gostil 13. folklorni večer članov folklornih skupin KUD Triglav Srednja vas v Bohinju, ki so ga tokrat naslovili Kdor pleše rad, ostane mlad. Skozi ple...

Medvode / četrtek, 29. februar 2024 / 15:07

Pravljična urica s Teto Zimo

Medvode – Svoje talente in znanja so združile tri aktivne članice društva JaReM in skupaj ustvarile otroško slikanico Teta Zima. Besedilo je prispevala sociologinja Anamarija Meglič, diplomirana il...