Ovsen kruh

Ovseni kosmiči so čudovito živilo, tako glede okusa kot tudi vsebnosti hranilnih snovi. Niso uporabni le za jutranji obrok, temveč lahko z njimi popestrimo marsikatero jed, tudi kruh. Prispevali bodo k izvrstnemu okusu, sveži sredici in hrustljavi skorji. Če jih dodamo v testo, dosežemo tudi to, da ostane kruh dalj časa svež.

Za pripravo ovsenega kruha potrebujemo: 150 g ovsenih kosmičev, 50 g mletih ovsenih kosmičev, 350 g črne moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 1 žlico olivnega olja, ovsene kosmiče za posip.

150 g ovsenih kosmičev poparimo z 2 dl vrele vode ter jih pustimo, da se ohladijo. Vmes jih večkrat premešamo. V skodelico nadrobimo kvas, pomešamo z eno žličko sladkorja ter z eno žličko moke. Zalijemo z 1,5 dl mlačne vode. Pustimo stati od 10 do 15 minut, da kvas vzhaja. Črno moko presejemo ter ji primešamo mlete ovsene kosmiče ter sol. Dodamo vzhajan kvas ter olivno olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut. Če je treba, dodamo malo moke. Z njenim dodajanjem ne pretiravamo, saj testo pride malenkost bolj mokro. Zgneteno testo pustimo vzhajati 1 uro. Po tem času ga še enkrat nežno pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Po vrhu ga premažemo z vodo in posujemo z ovsenimi kosmiči. Pustimo ga stati še približno 1 uro, da ponovno vzhaja. Kruh pečemo v pečici, segreti na 220 °C, 10 minut. Nato temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 35 minut.

Nasvet: Kot mleti ovseni kosmiči so mišljeni celi kosmiči, ki smo jih s pomočjo mešalnika zmleli v moko. Nadomestimo jih lahko tudi s pšenično ali pirino polnozrnato moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 17. maj 2024 / 07:04

Pesem za materinski dan

Avstrija je med tistimi evropskimi državami, ki praznujejo materinski dan – Muttertag – drugo majsko nedeljo. S praznovanjem so prvi začeli v Švici, nato pa v Avstriji, Nemčiji in v drugih državah....

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 29. avgust 2015 / 10:48

Otroci se vračajo na ceste

Ta teden so že stekle preventivne dejavnosti za varno pot otrok v šolo. Kar dve tretjini prometnih nesreč z udeležbo otrok in mladostnikov se zgodi znotraj naselij.

Gospodarstvo / sobota, 29. avgust 2015 / 10:47

Lotričeva svetovna premiera na Expu

V podjetju Lotrič Meroslovje iz Selc so razvili pameten merilni sistem Exactum za samodejni nadzor, ki omogoča učinkovito spremljanje temperature, vlage, tlaka, osvetljenosti, koncentracije CO2 in dru...

Gospodarstvo / sobota, 29. avgust 2015 / 10:47

Delavnice o načrtovanju gnojenja na kmetiji

Lesce – Radovljiška izpostava javne službe kmetijskega svetovanja bo na začetku septembra pripravila tri delavnice o načrtovanju gnojenja na kmetijah. Prva delavnica bo v četrtek, 3. septembra, ob...

Gospodarstvo / sobota, 29. avgust 2015 / 10:43

Na paši vse manj drobnice

V Zgornjesavski dolini je na planinah vse manj drobnice – deloma zaradi opuščanja kmetovanja, predvsem pa zaradi pojavljanja velikih zveri.

Gospodarstvo / sobota, 29. avgust 2015 / 10:43

Sejemski šampion traktorju Fendt

Gornja Radgona – V četrtek so na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni zaprli 53. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. V okviru sejma je bilo tudi ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opr...