Ovsen kruh

Ovseni kosmiči so čudovito živilo, tako glede okusa kot tudi vsebnosti hranilnih snovi. Niso uporabni le za jutranji obrok, temveč lahko z njimi popestrimo marsikatero jed, tudi kruh. Prispevali bodo k izvrstnemu okusu, sveži sredici in hrustljavi skorji. Če jih dodamo v testo, dosežemo tudi to, da ostane kruh dalj časa svež.

Za pripravo ovsenega kruha potrebujemo: 150 g ovsenih kosmičev, 50 g mletih ovsenih kosmičev, 350 g črne moke, 3,5 dl vode, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 žličko soli, 1 žlico olivnega olja, ovsene kosmiče za posip.

150 g ovsenih kosmičev poparimo z 2 dl vrele vode ter jih pustimo, da se ohladijo. Vmes jih večkrat premešamo. V skodelico nadrobimo kvas, pomešamo z eno žličko sladkorja ter z eno žličko moke. Zalijemo z 1,5 dl mlačne vode. Pustimo stati od 10 do 15 minut, da kvas vzhaja. Črno moko presejemo ter ji primešamo mlete ovsene kosmiče ter sol. Dodamo vzhajan kvas ter olivno olje. Vse skupaj zgnetemo v testo. Gnetemo še vsaj 10 minut. Če je treba, dodamo malo moke. Z njenim dodajanjem ne pretiravamo, saj testo pride malenkost bolj mokro. Zgneteno testo pustimo vzhajati 1 uro. Po tem času ga še enkrat nežno pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Po vrhu ga premažemo z vodo in posujemo z ovsenimi kosmiči. Pustimo ga stati še približno 1 uro, da ponovno vzhaja. Kruh pečemo v pečici, segreti na 220 °C, 10 minut. Nato temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 35 minut.

Nasvet: Kot mleti ovseni kosmiči so mišljeni celi kosmiči, ki smo jih s pomočjo mešalnika zmleli v moko. Nadomestimo jih lahko tudi s pšenično ali pirino polnozrnato moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 16. avgust 2017 / 08:48

Taležlauf Zupančiču in Racetovi

Na teku z razgledom devetinpetdeset tekačev, potekal tudi pohod.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 21. marec 2016 / 17:52

Včasih se mi tekmovalci smilijo

Doslej smo ga poznali kot radijskega voditelja, povezovalca prireditev in stand up komika, mnogi se ga spomnijo tudi po vlogi Buddhe v filmu Mitje Okorna Tu pa tam. A Klemen Bučan ne skriva, da se...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. marec 2016 / 17:40

Kmetje nezadovoljni z davčnimi blagajnami

Gorenjci so zagrozili: če država ne bo začela v enem mesecu spreminjati zakonodaje, bodo začeli s konkretnimi akcijami odpora.

Nasveti / ponedeljek, 21. marec 2016 / 17:29

Pirhi

Med velikonočnimi običaji, ki jih poznam, so zelo zanimivi tisti iz Spreewalda, na ozemlju od Lübbenaua – Lubina do mesta Bautzen/Budyšin, kjer živijo Lužiški Srbi. Bautzen/Budyšin leži 50 km vzhod...

GG Plus / ponedeljek, 21. marec 2016 / 17:28

Vladavina interesnih skupin

Ena prvih lekcij, ki sem jih dobil na začetkih novinarstva, je bila v zvezi s poročanjem o referendumih. V bivšem sistemu je oblast nekajkrat dela, za katera bi sicer morala poskrbeti država, enost...

GG Plus / ponedeljek, 21. marec 2016 / 17:27

Odprimo jim vrata

Ob dnevu oseb z downovim sindromom bodo 21. marca na TV Slovenija predvajali dobrodelni koncert. Zbrana sredstva bodo namenjena programom zgodnje obravnave, ki od leta 2002 poteka tudi v Kranju.