Kolesar naj bo oblečen v dres živih barv, na glavi naj bo čelada.

Za varnost kolesarjev gre, 2. del

Še nekaj napotkov za večjo varnost na kolesu:

• Če pred semaforjem vozila čakajo na zeleno luč, se ustavimo za zadnjim stoječim vozilom. Vožnja po desni mimo stoječih vozil pomeni prehitevanje po desni. Voznik, ki zavija desno, nas lahko spregleda.

• Bodimo pozorni na avtomobile, ki se vozijo v nasprotni smeri in zavijajo (v svojo) levo. Čeprav imamo prednost, ni nujno, da so nas opazili. V križišču vzpostavimo očesni stik z drugimi udeleženci v prometu.

• Vozimo pol metra od roba vozišča (robnika), da se lahko v primeru nevarnosti umaknemo desno.

• Pri zavijanju levo vsaj 20–30 metrov pred odcepom poglejmo nazaj, ali je prosto, z roko nakažimo smer in zapeljimo do sredinske črte. Nadaljujmo vožnjo po sredini in zavijmo levo, če ni nasproti vozečih vozil.

• Pred vsako vožnjo preverimo, ali je naše kolo tehnično brezhibno.

• Bodimo pozorni na pešce in prilagodimo svoje ravnanje njim, saj so oni še bolj ranljivi kot kolesarji.

• V temi so odsevna telesa, kot so luči, kresničke, odsevni trakovi, obvezna. Nekateri napredni kolesarji uporabljajo luči tudi podnevi.

• Kolesarska oblažila naj bodo pisana in živih barv, kot so oranžna, rdeča ali rumena. Kolesar s pisanim dresom bo na cesti veliko bolj viden kot oblečen v temna oblačila, ki se zlijejo z ozadjem.

• Če vozimo mimo parkiranih vozil, spremljajmo, kaj se z vozili dogaja. Lahko nas voznik spregleda in spelje ali pa odpre vrata ravno v trenutku, ko se pripeljemo mimo.

• Imamo samo eno glavo, zato jo zavarujmo in vedno uporabljajmo zaščitno kolesarsko čelado, ki si jo pravilno in dovolj trdno namestimo. Za otroke do 18. leta starosti je kolesarska čelada obvezna, a priporočam jo tudi vsem ostalim kolesarjem.

• Če je ob cestišču kolesarska steza, je namenjena kolesarjem in jo uporabimo. Kolesarske steze so sicer včasih speljane kolesarjem nelogično ali imajo zaradi uvozov na cestišče preveč neravnin. Poleg tega je na kolesarski stezi največja dovoljena vožnja 25 kilometrov na uro. Pogosto, predvsem v krožiščih, so kolesarske steze speljane po zunanji strani, zato morajo kolesarji prečkati več cest. To kolesarjem pogosto ni všeč, zato se raje peljejo po cestišču in s tem ogrožajo sebe in druge.

• Med vožnjo s kolesom je prepovedano: spuščati iz rok krmilo kolesa, dvigovati noge s pedalov, voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 2. julij 2014 / 11:17

Najlepše duhovno potovanje

»Pogrešam ramazane v Bosni. Pogrešam klice z minaretov, ki naznanjajo molitev ter konec dnevnega posta. Posebej pogrešam kandilje (luči), ki se prižgejo na vseh minaretih, kar pomeni, da je konec post...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 21. maj 2020 / 15:58

Javnost razdeljena glede odpiranja vrtcev in šol

Včeraj nismo zabeležili novih okužb s covidom-19, umrla pa je ena oseba. Raziskava #Novanormalnost, ki jo v času epidemije vsakotedensko opravlja družba Valicon, zaznava rahel porast deleža zaskrbljen...

Kranj / četrtek, 21. maj 2020 / 14:57

Obnovili so podporni zid

Kranj – Pred kratkim se je zaključila sanacija kamnitega zidu pod Fockovim travnikom na Hujah. S posegom, ki je trajal nekaj manj kot mesec dni, so obnovili celotni zid vzdolž travnika. Mestna obči...

Kranj / četrtek, 21. maj 2020 / 14:56

Izguba le v Kranjskih vrtcih

Javni zavodi v kranjski občini so v minulem letu dobro poslovali, izgubo so imeli le v Kranjskih vrtcih.

Kultura / četrtek, 21. maj 2020 / 14:55

Pustimo jim svobodo

V Galeriji pod kozolcem v Žlebeh v občini Medvode si lahko ogledate novo fotografsko razstavo, na kateri fotografi Fotokluba (FK) Diana predstavljajo fotografije živali v divjini. Poimenovali so jo Pu...

Preddvor / četrtek, 21. maj 2020 / 14:53

Knjižica o preddvorskih vaseh

V Preddvoru nastaja še ena knjiga, naslovljena Preddvorske vasi, turistična in zgodovinska predstavitev vasi, ki sestavljajo občino Preddvor.